Kiemelt_Szabadegyetem_202002

Fókuszban az egészségtudomány az SZTE Szabadegyetem XXV. szemeszterében

Változatos témák tudományos megközelítését kínálja az SZTE Szabadegyetem XXV. szemesztere is. A Szegedi Tudományegyetem közkedvelt ismeretterjesztő programjában főszerepet kap az egészségtudomány. Az SZTE TIK kongresszusi termében 2020. február 12-től szerdánként 18 órakor kezdődik a tudománynépszerűsítő előadás-sorozat.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói körében is népszerű az SZTE Szabadegyetem-sorozat. Az SZTE Szabadegyetem XXV. szemesztere 2020. február 12. és 2020. május 13. közötti 13 előadásának zömét (77 százalékát) a szegedi egyetem oktatói tartják.

 

– Hagyomány, hogy a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással indul a Szegedi Tudományegyetem népszerű ismeretterjesztő program-sorozata a tanév második félévében. Az SZTE Szabadegyetem XXV. szemeszterében további vendégelőadók – például a Bécsi Napló főszerkesztője, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont irodalomtörténésze – is szót kapnak – fogalmazott az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Prof. Dr. Zakar Péter hozzátette: a 2019-2020. tanév második félévében az egészséges életmód, az egészségtudományok kapták a legnagyobb teret az ismeretterjesztésben. Ugyanakkor az irodalom-, a történelem-, a gazdaság és a természettudomány iránt érdeklődők is hallhatnak érdekességeket.

 

A Szegedi Tudományegyetem 6 kari egysége képviseletében 10 oktató és kutató kapott idén lehetőséget arra, hogy megoszthassa az érdeklődőkkel nemzetközi téren is jelentős eredményeit. További érdekessége az SZTE Szabadegyetem XXV. szemeszterének, hogy az SZTE oktatái rektorhelyettese mellett az SZTE három dékánja, illetve az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz is tartozó négy kutatóorvos mutatja be szakterülete újdonságait.

 

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme a szorgalmi időszakban szerdánként 18 órakor zsúfolásig megtelik, hiszen a kutatók legújabb eredményeire kíváncsi az egyetemi ifjúság. Az előadás-sorozat része az SZTE Szabadegyetem tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte.

 

Az előző szemeszterekben megszokott módon adott a lehetőség, hogy a 2020. február 12-én startoló, majd összesen 13 alkalommal szerdánként 18 órakor kezdődő előadások végén kérdéseket tegyenek föl a hallgatók. Az SZTE most is rögzíti a szabadegyetemi előadásokat. A tudománynépszerűsítő program-sorozat XXV. szemeszterének az előadásai – az eddigiekhez hasonlatosan – utólag megtekinthetők lesznek az SZTE honlapján.

 

 

Az SZTE Szabadegyetem XXV. szemeszter programja:

 

2020. február 12., 18 óra – Tapolyai Emőke (Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPont, pszichológua): A szexualitás ajándéka és csapdái.

 

2020. február 19., 18 óra – Dr. Látos Melinda (SZTE ÁOK / SZAKK Sebészeti Klinika, klinikai pszichológus): Testkép és énkép változások a műtéttől a gyógyulásig. A pszichológiai intervenciók szerepe.

 

2020. február 26. 18 óra – Dr. Deák Ernő (Bécsi Napló, főszerkesztő): Virtuális magyarság – A diaszpóra számbavétele.

 

2020. március 4., 18 óra – Prof. Dr. Gallé László (SZTE TTIK Ökológiai Tanszék, emeritus professzor): Valóban a hangyák földünk urai?

 

2020. március 11., 18 óra – Prof. Dr. Szajbély Mihály (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, egyetemi tanár): Csáth Géza. Traumák, képek, kéziratok.

 

2020. március 18.,18 óra – Prof. Dr. Janka Zoltán (SZTE ÁOK / SZAKK Pszichiátriai Klinika, egyetemi tanár): A mentális rugalmasság idegtudománya.

 

2020. március 25., 18 óra – Prof. Dr. Boros Mihály (SZTE ÁOK / SZAKK Sebészeti Műtéttani Intézet, tanszékvezető egyetemi tanár): A shock és a mikrokeringés.

 

2020. április 1.,18 óra – Dr. Habil. Novák Tibor (SZTE ÁOK / SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, egyetemi adjunktus): Fenyegető koraszülés, koraszülés. Megelőzés, diagnózis, kezelés.

 

2020. április 8., 18 óra – Prof. Dr. Gyenge Zoltán (SZTE BTK dékán; SZTE BTK Filozófia Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár): Kierkegaard - az egzisztencia filozófusa.

 

2020. április 22., 18 óra – Dr. Döbör András (SZTE JGYPK dékán; SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézet, főiskolai docens): Nemzeti nyelv, nemzeti kultúra és nemzeti identitás a felvilágosodás- és reformkori magyar sajtóban.

 

2020. április 29., 18 óra – Dr. Kovács Péter (SZTE GTK dékán; Statisztikai és Demográfiai Tanszék, egyetemi docens): Van-e kultúránk a pénzhez?

 

2020. május 6., 18 óra – Prof. Dr. Gellén Klára (SZTE rektorhelyettes; SZTE ÁJTK, Üzleti Jogi Intézet, tanszékvezető egyetemi tanár): A digitális fogyasztó védelme az online agórában.

 

2020. május 13., 18 óra – Dr. Császtvay Tünde (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet, osztályvezető): Ismeretlen modern félszázad. A 19. század második felének irodalmi intézményhálózata és élete.

 

 

A Kolozsvárról száműzött, majd Szegeden befogadott egyetem hagyományait folytatja az ismeretterjesztő előadássorozat: az SZTE Szabadegyetem XXV. szemesztere is a tudomány újdonságait villantja fel.

 

SZTEinfo - Ú. I.

Archív fotó: Gorcsa Oszkár

Események

Rendezvénynaptár *