Általános ismertető

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen, az évszázados múltú helyi mezőgazdasági szakoktatás meghatározó elemeként működik, immár több, mint 40 éve képviselve az agrár-felsőoktatást a városban.

 

Oktatás


Karunkon agrár- és üzleti digitalizáció, mezőgazdasági mérnöki, vadgazda mérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki szakon folyik BSc szintű képzés (mezőgazdasági mérnöki alapszakon magyar és angol nyelven is.)

Az alapképzések (BSc) mellett lehetőség van vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzésben (MSc), valamint gyógy- és fűszernövények, mezőgazdasági, továbbá ménesgazda felsőoktatási szakképzésben (FOSZ) való továbbtanulásra is.

Alapképzési és mesterképzési szakjaink, valamint felsőoktatási szakképzéseink választhatók nappali és levelező tagozaton, illetve államilag támogatott és önköltséges finanszírozási formában is. Az alapképzési és mesterképzési szakok nappali tagozaton duális és kooperatív képzési formában is elérhetők, míg felsőoktatási szakképzéseinket nappali tagozaton kooperatív képzési formában is választhatják a hallgatók.

Végzett hallgatóink és érdeklődő diplomás szakemberek számára a szakmai aktualitások és felmerülő igények szerint kidolgozott és indított szakirányú továbbképzések („szakmérnöki” képzések) kínálnak szakmai fejlődési lehetőséget.

 

Gyakorlati oktatás

Karunkon kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás. Hallgatóink gyakorlati képzését – szaktól függően – tangazdaságunkra, a régió mezőgazdasági vállalkozásaira, szakigazgatási hivatalaira, szakmai szervezeteire, vadásztársaságaira, kisgazdaságaira alapozzuk

 

Tangazdaság

Az SZTE Tangazdaságban a 400 hektár szántó mellett holland típusú Holstein fríz tejelő szarvasmarhatelep, évi 600 hízósertés kibocsátására alkalmas FUNKI rendszerű sertéstelep, magyar merinó fajtájú juhállomány, valamint őshonos magyar kendermagos baromfi fajtafenntartó telep található. A sokféle haszonállat-tartó telepek korszerű, az állatok számára ideális tartási körülményeket biztosítanak és megfelelnek az EU környezet- és állatvédelmi előírásainak is. A Tangazdaságban holland mintára valósítottunk meg egy családi méretű tejtermelő és -feldolgozó kisüzemet és egy új-zélandi típusú juhászati mintafarmot.

 

Kutatás

Karunk intézetei szakmai profiljának és a választott specializációknak megfelelően a hallgatók bekapcsolódhatnak a tudományos diákköri munkába. Évek óta országos sikereket érünk el a Tudományos Diákköri Konferenciákon a legkülönbözőbb témakörökben. Kiterjedt kutatásokat folytatunk gabona- és zöldségnövények legkorszerűbb nemesítési eljárásaival, az állattenyésztés és takarmánygazdálkodás hatékonyságának növelésével, a megújuló és alternatív energiaforrások hasznosításával, a vadgazdálkodás, a vadállomány-szabályozás és vadegészségtannal, valamint vidékfejlesztéssel, falusi turizmus fejlesztésével, agrárlogisztikával és agrármarketinggel kapcsolatban.

 

Nemzetközi kapcsolatok

Karunk évtizedek óta nagy gondot fordít a külkapcsolatok kiépítésére és ápolására. Sokrétű kapcsolatot tart fenn főleg oktatási és kutatási területeken német, angol, francia, belga, holland, olasz, görög, török, portugál, norvég, izlandi, lengyel, román, bolgár, szerb, macedón, albán, koszovói, észt, litván és finn társegyetemekkel és különböző programok keretében hallgatóink hosszabb vagy rövidebb külföldi tanulmányokat folytathatnak, valamint farmgyakorlatokon is rendszeresen részt vehetnek. Minden tavasszal nemzetközi tudományos konferenciát szervezünk.

 

Kollégium és egyéb szolgáltatások

Karunk éttermében naponta többféle menüből lehet választani. A szakkönyvtár több mint 50 ezer kötete várja a tanulni, művelődni vágyókat, a sportolni szeretőket pedig tornaterem és konditerem. Az olvasóteremben internetelérési lehetőség is van. A kollégium a Karral egy épülettömbben, a belvárosban helyezkedik el, parkolóval és zárt kerékpártárolóval. Az épület tömegközlekedéssel jól megközelíthető, a buszpályaudvar és vasútállomás néhány perc alatt elérhető. A Kar területén és a kollégiumban wifi rendszer működik.

 

Nemzetközi szakmai elismerés

A Szegedi Tudományegyetem a világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye közé került a mező- és erdőgazdálkodási kategóriában a brit Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings nyilvánosságra hozott tematikus rangsorában. Az összehasonlítás alapja egy online felmérés, amelynek révén a világ több tízezer neves oktatója, kutatója mondhat véleményt az általa művelt tudományterületen az egyetemről. Ezt a szempontrendszert a QS kiegészíti a szakokon végzők leendő munkaadóinak véleményével, továbbá a kutatókat minősítő publikációs teljesítménnyel és idézettségével (H-index).