Rendezvénynaptár
-
szeptember 11. 00:01 - december 16. 23:59
-
november 27. 00:01 - december 10. 23:59
-
november 27. 00:01 - december 17. 23:59
-
december 4.12:00 - 14:00
-
december 6.10:00 - 16:00
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara adott otthont a Mustártermesztés lehetőségei Magyarországon című workshopnak, mellyel közös tanácskozásra hívta a téma iránt elkötelezett oktatókat és kutatókat, illetve a termelőket, valamit a feldolgozóipar és kereskedelem képviselőit. A hódmezővásárhelyi campuson 2023. február 21-én megrendezett szakmai napon a szervezők a feldolgozók és a termelők szemszögéből mutatták be a mustár korszerű termesztését és a mustár alapanyagú élelmiszerek fogyasztásának pozitív élettani hatásait.
Dr. habil. Mikó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánjának köszöntőjét követően, Nagy Endre, az Univer Product Zrt. üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató helyettese beszédében kiemelte, hogy a mustár alapú termékek piaca állandónak és stabilnak tekinthető. A cég számára fontos a mustár, mivel ez a termékcsoport jelenti a társaság árbevételének a 7 %-át, ezzel a hazai mustárkrémek területén az Univer évek óta őrzi piacvezető státuszát.
A szakmai rendezvényen elhangzott, hogy a rendszerváltás óta jelentősen lecsökkent a mustár termesztése Magyarországon. A zöldítési program keretében napjainkban elsősorban vetőmag-előállítás céljából termesztenek hazánkban fehér mustárt (Sinapis alba), a népszerű fűszernövény azonban ételízesítő alapanyagaként is stabil piacot jelent az Univer Product Zrt. számára.
A kecskeméti székhelyű feldolgozó jelenleg magyar termelői körének bővítésén dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karával kialakított együttműködés keretei között.
Dr. Hüvely Attila PhD, főiskolai docens, a kecskeméti Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Agrártudományi Tanszékének tanszékvezetője A mustár termesztéstechnológiája címmel tartott előadást.
Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyag beszerzési igazgatója előadásában ismertette a nyersanyag termeltetésének szerkezetét, majd kitért azokra a mustármag aratását követő „post harvest” műveletekre, amelyek gondos elvégzése során érheti el a nyersanyag azt az állapotot, amely megfelel a feldolgozó mustármaggal szemben támasztott minőségi követelményeknek.
Dr. Nagy Ida, a mosonmagyaróvári székhelyű Lajtamag Kft. szaktanácsadója A mustártermesztés gyakorlata című előadásában a mustár növényvédelmi és tápanyagellátási technológiájának kritikus elemeire hívta fel a hallgatóság figyelmét.
A szakmai napon a szarvasi székhelyű Moroko-Farm Kft. ügyvezetője, Roszik Attila bemutatta a mustármag tisztítása során náluk alkalmazott műszaki berendezéseket, majd ismertette az áruvá készítés folyamán szerzett saját gyakorlati tapasztalataikat.
Dr. habil. Jakab Péter PhD, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar egyetemi docense előadásában ismertette a mustár termesztésének jelentőségét, agroökológiai igényét, valamint a növény morfológiai jellemzőit.
Lendvai Nikolette, az Univer Product Zrt. export key account managere a mustármag nemzetközi piacán napjainkban uralkodó állapotokat mutatta be, kiemelve a nemzetközi kereskedelemre jelenleg jellemző hektikus viszonyokat és az abban rejlő kockázatokat.
A tanácskozást követő fogadáson lehetőség nyílt a kötetlen eszmecserére, ahol a workshop résztvevői megállapodtak a szakmai együttműködés folytatásáról.