agrartrendek_boritokep_cikkhez

A talaj állt az első Agrártrendek konferencia középpontjában

A szakmai napnak társszervezőként a Mezőgazdasági Kar adott otthont.

Több mint 160-an regisztráltak a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a Hód-Mezőgazda Zrt. közös szervezésében megvalósult első Agrártrendek konferenciára, amelyet hagyományteremtő szándékkal az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok edukációs programjaként álmodott meg a két főszervező, Dr. Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar általános dékánhelyettese, valamint Kurusa Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.


IMG_5099


IMG_5094Mintegy 25 előadót hallgathatott meg a közönség, a többi között a növények változó környezetre adott válaszairól, a biostimulátorokról, a hasznos baktériumokról és gombákról, a takarónövények kiválasztásának módszereiről, a tápanyag-vizsgálatok eredményeiről, a növényi és állati stresszről, a tömegtakarmány termesztés lehetőségeiről a klímaproblémák tükrében, illetve az ezekre kínált megoldásokról és még számos újdonságról. Ezekkel a témákkal azokat a szakembereket, gazdálkodókat, illetve a Kar jelenlegi hallgatóit igyekeztünk megszólítani, akik fogékonyak a legújabb fejlesztésekre, agrártrendekre – emelte ki Dr. Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar általános dékánhelyettese.


IMG_5101IMG_4918IMG_5036IMG_4971IMG_5075IMG_5001


„Hosszabb tudományos előadásokkal készültünk, amelyek között rövidebb, céges előadásokat is meghallgathatnak az érdeklődők, itt sem elsősorban a termékismertetés állt a középpontban, hanem sokkal inkább ezeknek a szakmai háttere. A Mezőgazdasági Karnak, mint egyetemi karnak nagyon fontos az edukáció, ugyanakkor az is, hogy a gyakorlati szakemberekkel, illetve az általunk kibocsátott hallgatókat foglalkoztató munkáltatókkal is folyamatosan kapcsolatban legyünk, és támogassuk az életen át tartó tanulást, hogy ne csak az egyetem padjaiban tudjunk információt átadni, hanem a későbbiekben is. A szakemberek halljanak az új tudományos eredményekről, azokról a változásokról, trendekről, amelyek jellemzőek az agráriumban” – ismertette az Agrártrendek konferencia célkitűzéseit Dr. Hupuczi Júlia.


IMG_4897IMG_4892Dr. habil. Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntőjében kiemelte, ez a rendezvény lehetőséget teremtett a teljes szakmának: a gazdálkodóknak, a termelőknek, a különféle mezőgazdasági szereket forgalmazó cégeknek, a kutatóknak és az oktatóknak, valamint a hallgatóknak az agráriumról való közös gondolkodásra.IMG_4888IMG_5089


A konferencia fókuszában a talaj volt. Kurusa Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, a rendezvény moderátora elmondta, a tavalyi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra egy konzorcium segítségével egy többszörösen díjnyertes tanösvényt alkottak meg, ennek sikerén felbuzdulva jött létre a 2024-es Agrártrendek konferencia.IMG_4889IMG_4924„A cél, hogy egy szakmai összefogást mutassunk. Amikor 2023. december 5-én megkaptuk az Év Talaja díjat Feldman Zsolt államtitkár úrtól, akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy be kellene hoznunk egy téli edukációs, szakmai programot, így jött létre az Agrártrendek. Szabó István szervezőtársunk is sok energiát fektetett abba, hogy megvalósulhasson az Agrártrendek. Gödöllőn már létezik egy hasonló szakmai nap, ami nagy érdeklődés mellett fut, ezért gondoltuk, hogy egy kiállítási programként márciusban megszervezzük ezt a rendezvényt. Az, hogy ilyen sokan regisztráltak, mindenképpen pozitív üzenetet hordoz, és azt mutatja, hogy a komoly szakmai rendezvényekre nagyon nagy igény van, hiszen sok olyan témát és szegmenst érintünk, ami ma, a magyar mezőgazdaság szereplői számára aktuális” – összegezte Kurusa Tamás.


IMG_4926IMG_4929IMG_4920