borito_takarmanyvizsg

A laboratórium bemutatása


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán kialakított Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium a kar munkatársainak kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységét segíti részben önálló témakörök, részben a Szegedi Tudományegyetem kiemelt kutatási területeihez kapcsolódó hazai és külföldi intézményekkel való együttműködés keretében.


A kar hallgatói mintáikkal vesznek részt a laboratórium munkájában, adataikat rendszeresen használják fel TDK- és szakdolgozatuk, diplomamunkájuk készítése során.


A Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium nem akkreditált, de validált. Rendszeresen vesz részt szervezett nemzetközi körvizsgálatokon jó eredménnyel.


Két fő vizsgálati irányzata mellett egyedi vizsgálatok is történnek külön megbeszélések alapján.

Az egység egyik fő profilja a takarmányok széles körének Weendei analízise. A laboratórium 2021-ben teljes felújításon esett át, korszerűen felszerelt. A szárazanyag és nyershamu-tartalom hagyományos meghatározása mellett műszeres géppark segíti a munkát. A nyersrost, NDF, ADF és ADL frakciók mérésére alkalmas Gerhardt Fibretherm automata rostmeghatározó egyedülálló fejlesztés a maga nemében, gyors és megbízható gép. A nyerszsír meghatározása a VELP 158 automata berendezéssel történik, ami a hagyományos módszerhez képest ötször gyorsabb. A nyersfehérje meghatározás szintén a VELP Scientifica cég műszereivel történik Kjeldahl-módszer alapján. Emellett számos vizsgálati módszer áll rendelkezésre, melyek listája folyamatosan bővül.


A laboratórium másik fő tevékenysége a tej vizsgálata. Táplálóanyag-összetételének meghatározása PerkinElmer™ LactoScope FT-A tejanalizátor segítségével, a tejzsír zsírsav-összetételének meghatározása Shimadzu Nexis GC-2030 berendezéssel történik. A tej kolin-tartalmára vonatkozó mérések Shimadzu Prominence nagyhatékonyságú folyadékkromatográffal történnek, az egység fő céljai közt szerepel a műszer szélesebb körű alkalmazása (pl. mikotoxin-tartalom meghatározására).