sajttaj_borito

Rekordszámú hallgató került be az általános felvételi eljárásban az SZTE Mezőgazdasági Karra

88,8 százalékkal növelte az általános felvételi eljárásban felvett hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Országosan is magasabb a felvettek aránya – mondta a Kar 2023. július 31-én tartott sajtótájékoztatóján Dr. habil. Mikó Edit, dékán. Ismertette az általános felvételi eljárás módosult szabályait, valamint hozzátette, jelenleg a magyar nyelvű képzésre felvett hallgatók létszáma ismert, hiszen az angol nyelvű Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra történő jelentkezés még nem zárult le.


Miko_Edit


Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta, a 2023-as általános felvételi eljárásban 302 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára. A felvett hallgatók 84 %-át alapképzésre, 16%-ukat pedig felsőoktatási szakképzésre vette fel a Kar. A legnépszerűbb szak a Mezőgazdasági mérnöki, valamint a Vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak volt. A ponthatárokat illetően változatos kép alakult ki – ismertette az oktatási dékánhelyettes – hiszen ezek 200 illetve 478 pont között alakultak, ez azt jelenti, hogy volt olyan hallgató, aki igen magas pontszámmal került be a Mezőgazdasági Karra.


Komarek_Levente


Dr. habil. Komarek Levente kiemelte, a hallgatói létszám további emelkedése várható, hiszen csak az általános felvételi eljárás zárult le, a pótfelvételi jelenleg is zajlik, az SZTE Mezőgazdasági Kar meghirdetett képzéseire 2023. augusztus 6-ig lehet jelentkezni, online formában, a www.felvi.hu oldalon keresztül. Emlékeztetett, a pótfelvételin csak azok a diákok jelentkezhetnek, akik az idén nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek az általános felvételi eljárásban egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A pótfelvételi ponthatárok augusztus végén lesznek nyilvánosak. Hozzátette, az angol nyelvű Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra augusztus végén zárul le a felvételi, emellett szakirányú továbbképzéseket is indít szeptembertől az SZTE Mezőgazdasági Kar, amelyre 2023. augusztus 21-ig lehet jelentkezni, ez tovább növelheti majd a hallgatói létszámot.


Dr. Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes, duális képzési koordinátor hangsúlyozta, hogy a duális képzés nappali tagozaton, az SZTE Mezőgazdasági Kar mind a négy alapképzési szakán választható. Erre a jelentkezési időszak most indul. Feltétele, hogy a hallgató felvételt nyerjen a felsőoktatási intézménybe, a következő lépés a partnercég kiválasztása, ahol egy munkahelyi beszélgetésen is meg kell felelnie a hallgatónak, ezután kezdheti meg tanulmányait ebben a képzési formában. A duális képzés a teljes képzési időre szól – mondta az általános dékánhelyettes. Hét féléven keresztül a Mezőgazdasági Kar egyetemi hallgatója a választott partnercégnél gyakorlati munkát végez, így már friss diplomásként 3,5 éves munkatapasztalatra tehet szert.


Hupuczi_Julia


Szerződéskötésre az augusztus és a szeptember áll rendelkezésre, ezért Dr. Hupuczi Júlia arra kérte az érintett hallgatókat, hogy a Kar honlapján megtalálható elérhetőségeken vegyék fel a kapcsolatot velük, így segíthetnek a személyre szabott vállalati partner megtalálásában. Hozzátette, a duális képzéshez motivált hallgatókra van szükség, akik vállalják, hogy egyetemi tanulmányaik mellett plusz gyakorlati képzésen vesznek részt vállalati környezetben, ugyanakkor mindezért a teljes képzési idő alatt havi fix ösztöndíjat kapnak, amely a mindenkori minimálbér 65%-a. Az első teljesített félév után is van lehetőség duális képzési formára váltani – mondta az általános dékánhelyettes -, így elmondható, hogy általában a nappali képzésben, alapképzési szakon tanuló hallgatók mintegy 10-12%-a választja ezt a képzési formát.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a megnövekedett hallgatói létszám logisztikai feladatokat is adott a Mezőgazdasági Kar vezetésének. Szeptemberre felújított tantermeket alakíttatnak ki a Kar Andrássy úti épületében, emellett bevonják az oktatásba az intézmény Takács Ferenc Képző Központját, amely az SZTE Tangazdaság területén helyezkedik el. Itt elsősorban a gyakorlati képzések és a szakirányú továbbképzések kapnak majd helyet.


IMG_2278


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzésekről ITT olvashat.


Az SZTE Mezőgazdasági Karának duális képzéséről ITT tájékozódhat.


Események

Rendezvénynaptár *