szakinditas_borito

Az országban egyedülálló képzést hirdetett meg az SZTE Mezőgazdasági Kara

Az agrárinformatika és az agrártechnológia iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló középiskolásokat szólítja meg az SZTE MGK új, agrár- és üzleti digitalizáció alapképzési szakja.

Agrár- és üzleti digitalizáció elnevezéssel új alapképzési szak indul az SZTE Mezőgazdasági Karán a 2022/23-as tanévtől. Dr. habil. Mikó Edit a Kar dékánja a november 19-ei I. Kari Nyílt Napon sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új képzést elsősorban az agrárinformatika, agrártechnológia, illetve a precíziós gazdálkodás iránt érdeklődő fiataloknak hirdetik meg, amelyre a www.felvi.hu oldalon lehet jelentkezni. A hallgatók a mezőgazdasági tantárgyak mellett adatbáziskezelést és a modern mezőgazdasághoz szükséges digitalizációs ismereteket tanulnak majd az új alapképzési szakon.

sajtotajekoztato






„Robotikát, illetve olyan üzleti és digitalizációs ismeretket tanulhatnak a hallgatók, melyeknek az elsajátítását nemcsak a mi kollégáink segítik, az egyetem más Karairól is vontunk be szakembereket a képzésbe annak biztosítására, hogy minél szélesebb tudásanyagot tudjunk átadni a fiatalok számára” – fejtette ki Dr. habil. Mikó Edit. „Napjainkban a mezőgazdaság egészen mást jelent, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt: drónokról tekintünk le a földre, automatizálva működik a fejés és modern gépek segítik a mezőgazdaságban dolgozókat. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán az a célunk, hogy beépítsük az agár- és üzleti digitalizáció alapképzési szak tananyagába az ehhez szükséges tudásanyagot” – tette hozzá Dr. habil. Mikó Edit, dékán.


Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes kiemelte: „A képzés az egész országban egyedülálló, és jelenleg csak a vásárhelyi Karon érhető el. Az oklevéllel rendelkezők szakirányú továbbképzésként már eddig is elsajátíthattak a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés során hasonló ismereteket, például a drónok használatát a mezőgazdaságban, most azonban a precíziós mezőgazdaság iránt érdeklődő középiskolás korosztály számára kínálunk továbbtanulási lehetőséget ezen a tudományterületen.”


Dr. Hupuczi Júlia tudományos munkatárs a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint az agrár- és üzleti digitalizáció alapképzési szak is választható lesz duális és kooperatív képzési formában is. Így már diákéveik alatt cégeknél szerezhetnek a tanulás mellett gyakorlati és munkatapasztalatot, illetve pénzbeni juttatást kaphatnak a hallgatók, valamint éppúgy jogosultak lesznek a további ösztöndíjakra is, mint a hagyományos képzési formában tanuló társaik.

portfolio_tajekoztato_kozeli








kozonseg_kozeli










kooperativ_tajekoztat









Miko_Edit_