boritokep_a_honlapra_prec_szakmernoki

A mezőgazdaság egyedüli lehetséges jövője a digitalizáció és a robotizáció


A mezőgazdaság egyedüli lehetséges jövője a digitalizáció és a robotizáció – ez a felismerés viszi előre a mezőgazdaság fejlődését manapság, és ezt a jelenséget nevezzük röviden precíziós mezőgazdaságnak.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán ebben a szellemben fejlesztjük a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember továbbképzési szakot. 2019-ben ez volt az első olyan precíziós képzés, ami máig egyedülálló módon a drónos alkalmazásokat helyezte a fókuszba – napjainkban már általánosan elfogadott, hogy a drónok kiemelkedően fontos eszközei a modern mezőgazdaságnak.


Most is a szemünk előtt kibontakozó jövőre figyelünk, amikor azt mutatjuk be, hogyan halad a mezőgazdaság a hatékony folyamatszabályozás irányába. A környezeti feltételek, a mezőgazdaságban folyton változnak, de a termelési folyamat jelentős részében mégis van választási lehetőségünk, figyelembe véve a jövőbeli kilátásokat. Ez a folyamatszabályozás lényege, és ezt lehet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen megtanulni.


Az országban ez az egyetlen olyan precíziós képzés, ahol a szántóföldi növénytermesztés mellett az állattenyésztés és a kertészet szabályozási folyamatit is önálló tantárgyak képviselik. Ez az egyetlen olyan képzés, ahol kipróbált blended learning képzési módszerrel oktatunk, és ezzel költséget takarítunk meg a hozzánk jelentkezőknek. Ez az egyetlen képzés, ahol közösen látogattuk meg a hannoveri Agritechnicát, a világ legnagyobb mezőgazdasági műszaki szakvásárát, és ezt a jövőben is tervezzük.


A jelenlegi gyakorlatot kiváló céges partnereink segítségével mutatjuk be naprakészen, a jövő várható fejleményeit pedig kitűnő elméleti szakemberek elemzik nemzetközi tapasztalatok alapján.


A Szegedi Tudományegyetemen ön is a jövő mezőgazdaságával ismerkedhet. Várunk mindenkit, aki ebben részt szeretne venni!


A cikk szerzője: Dr. Sisák István, az SZTE Mezőgazdasági Kar, Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa,

a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki képzés szakvezetője


Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 22.

Bővebb információ: www.mgk.u-szeged.hu

A pzésről: https://mgk.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek/szakiranyu-kepzesek/precizios

E-mail: to@mgk.u-szeged.hu

Telefon: +36-62-532-990