boritokep_cikkhez

Interaktív programokban vehettek részt a középiskolás diákok az SZTE MGK IV. Kari Nyílt Napján

Átadtuk a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázatunk díjait is.

2023. június 2-án rendeztük meg a Kar Tudományos Diákköri Tanácsának támogatásával az SZTE Mezőgazdasági Kar IV. Kari Nyílt Napját. A programon Dr. Hupuczi Júlia, beiskolázási dékánhelyettes, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke köszöntötte a diákokat, kísérőtanárokat és szülőket Karunk Sófalvy előadótermében.


IMG_1812


IMG_1858


„Most arra készültünk, hogy egy picit jobban megismerhessék az érdeklődők a Kar kutatási és oktatási területeit, ezért nemcsak felvételi tájékoztatót tartottunk a lehetséges szakokról, hanem megpróbáltuk egy kicsit megmutatni azokat a tudományterületeket, amivel mi foglalkozunk, és amibe szeretnénk bevonni a diákokat. A mai Nyílt Nap újdonsága az volt, hogy egymással párhuzamosan futó interaktív programokban vehettek részt a diákok”- mondta Dr. Hupuczi Júlia, beiskolázási dékánhelyettes, a Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke.


A Nyílt Nap nyitányaként átadtuk a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázatunk díjait.


IMG_1819


Első helyezett lett Dorogi Lilla, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium tanulója, "Ökölógiai (bio-) termesztésről, biotermékekről-reálisan - Csak tiszta forrásból" című dolgozatával. Felkészítő tanára Gabnai Edit volt.

Második helyezett lett Antal András, szintén az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium tanulója, "Milyen lesz a jövő mezőgazdasága, milyen termelési technológiákat fognak használni 50-100 év múlva?" című pályamunkájával. Felkészítő tanára Mikulás Rolandné volt.

A harmadik helyezett lett Ladányi Hanka Noémi, a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, "A mudi tartás felelőssége - Mi számít szakszerűnek egy magyar pásztorkutya nevelésében?" című munkájával.


IMG_1842

IMG_1838


A Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázat eredményhirdetését követően Mészárosné Herbich Katalinnak, a Tanulmányi és Továbbképzési Osztály vezetőjének prezentációs előadása következett a Mezőgazdasági Kar képzéseiről és a 2024. évi felvételi eljárásról.


IMG_1852


A Nyílt Napon érdekes előadásokat hallhattak a résztvevők, megismerhették például az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) idei kari ösztöndíjasainak kutatási eredményeit is. Többek között Köteles Dávid, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet tanársegéd - doktorandusz hallgatója mutatta be ÚNKP pályázatát Tenyészsertések mag és köpenyhőmérsékletének kapcsolata az egyes (magyarországi) környezeti hatások függvényében a kontakt- és stresszmentes testhőmérséklet mérés érdekében intenzív és konvencionális telepeken címmel. Emellett előadással készült Dr. Szarvas Adrienn, a Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének adjunktusa Biológiai növényvédelmi megoldások kiskertekben címmel, továbbá Beier László, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet tanársegédje Hívatlanok? – avagy a vadak és mi címmel.


IMG_1872


IMG_1878


IMG_1928


A Mezőgazdasági Kar B előadótermében Állatorvosi oknyomozásba kapcsolódhattak be a diákok, ahol Dr. Pinnyey Szilárd, állatorvos, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet adjunktusa állatboncoláson mutatta be egy sertés elhullásának okait.

IMG_1943


IMG_1937


A Kar parkjában Dr. Duray Balázs, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének tudományos munkatársa kalauzolta a diákokat a drónok világában.

„Úgy állítjuk össze a Karon a képzéseinket, hogy minél többen megismerhessék akár a mezőgazdasági drónokat. Nem mindenki válik drónpilótává, vagy fogja ténylegesen alkalmazni a drónokat, de ismerni fogja ezt a technológiát, ha szükséges fogja tudni alkalmazni, akár közvetlenül, akár közvetve. Próbáljuk a fiatalokat már az alapképzéstől kezdve ebbe az irányba terelni” – fogalmazott Dr. Duray Balázs, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének tudományos munkatársa.


IMG_1921


IMG_1924


A Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumban Interaktív laboratóriumi bemutatón vehettek részt a középiskolások Dr. Süli Ágnes főiskolai docens, laboratórium vezető irányításával.


IMG_1889


IMG_1885


Aki ellátogatott a programra, annak kari ajándékcsomagokkal és tízóraival is kedveskedtek a szervezők.


IMG_1867


IMG_1802