_DSC5631_copy_15

„AZ ÉLETBEN MINDENNEK GURULNIA KELL”

Szamosköziné Kispál Gabriella legfőbb célja az, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben is tudományosan megalapozott kapaszkodót tudjon adni a szőlőtermelőknek a profit eléréséhez.


A kutatás során vizsgálom a vertikum egyes szereplőinek dominanciáját és keresem az együttműködési lehetőségeket. Számba veszem, hogy milyen feldolgozási lehetőségei vannak egy olyan termelőnek, akinek nincs infrastruktúrája és megfelelő szaktudása a bor előállításához. Megnézem, hogy az inputárak növekedése mennyire változtatja/változtathatja meg a szőlő átlagos felvásárlási árait, továbbá azt is, hogy a különböző méretű üzemek között mekkora különbség tapasztalható a felvásárlási árak és az önköltségek tekintetében. Feltérképezem a szőlőtermelők helyzetét és lehetőségeit, hogy azt a lehető legjobban ki tudják használni” – mutat rá a fő kérdésekre a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egyetemi adjunktusa.


_DSC5631_copy_16


Igyekszem mindig olyan példaképeket magam elé állítani, akik előrébb visznek és új célokat adnak számomra. Úgy gondolom, hálás lehetek a sorsnak, mert a gyöngyösi tanulmányaim alatt fantasztikus tanáraim voltak, akik mindig a legjobbra motiváltak és elismerték a munkámat. Ha újra kellene kezdenem, semmit nem csinálnék másképp” – meséli Gabriella, aki pihenésképp gyakran kirándul a Mátrában, olykor pedig együtt süt vagy lekvárt készít a családjával.


_DSC5631_copy_17


Mint mondja, a szeretet és a friss levegő kitisztítja a gondolatait. Szeretné ugyanakkor egyensúlyba hozni a család, a szőlő és az oktatás-kutatás feladatait. „Szeretném, hogy a munkába és a szőlőbe fektetett idő és energia megtérüljön, ami abban nyilvánul meg, hogy több minőségi időt tudok a családommal tölteni és szabadabbnak érzem magam minden szempontból” – mondja a fiatal kutató.

Szerintem a kerék a világ legnagyobb találmánya, mert az egy olyan egyszerű dolog, ami mai napig használatos. Az életben is mindennek gurulnia kell, folyamatosan haladnia előre. Ami pedig ebben még segíteni tud, az a kölcsönös együttműködés és a bizalom. Szerintem ezek vihetik előrébb a világot” – zárja gondolatait Gabriella.


Forrás: „Az életben mindennek gurulnia kell” – Kutatók Éjszakája (kutatokejszakaja.hu)