Huszonkétféle programon keresztül lehetett bebarangolni az SZTE Mezőgazdasági Kar épületét és udvarát az idei Kutatók Éjszakáján (2025. 09. 26-án, pénteken). Valamennyi korosztály számára izgalmas és interaktív programokat tartogatott az esemény, amelyre idén is több mint kétszázan látogattak el.

Az ingyenes programon az érdeklődőket érkezéskor kóstolót kínáltunk.
„Már a bejáratnál zsíros kenyérrel, sajtkóstolással vártuk az érdeklődőket, de számos programon belül is kínáltunk kóstolót, például a Hungarikumok éjszakáján ételekkel és italokkal kínáltuk a látogatókat. A Tejút – a tehéntől az asztalig című programon kollégám szintén tartott tej- joghurt és sajtkóstolást, és a Vadgasztro elnevezésű program is igazi csemege a vadételek kedvelőinek, itt a szarvaspörköltet lehetett megízlelni” – mondta Dr. Szarvas Adrienn, főiskolai docens, az SZTE Mezőgazdasági Kar Kutatók Éjszakája programjának oktatói szervezője.
A lovak hangján című programon Vukovich Sándor és Králik Emese Virág mesteroktató kalauzolta el a lovak akusztikus kommunikációjába az érdeklődőket.

Vadgasztro - Az erdőtől az asztalig címmel közös főzésbe kapcsolódhattak be az érdeklődők a Kar udvarán, ahol a vadhúsból készült ételeket is kóstolhattak. Dr. Barta Tamás főiskolai docens és Beier László tanérsegéd segítőik közreműködésével készítették a fantasztikus őzpörköltet.

A Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD/RAO) gyógynövényes kezeléseinek vizsgálata lovak esetében című programon a „kehesség” gyógynövényes gyógyításának, megelőzésének, szinten tartásának módjait ismerhették meg a látogatók, Králik Emese Virág mesteroktató és hallgatója, Pintér Nóra előadásában.

A postagalambok titkos világa című előadáson Dr. Benk Ákos főiskolai docens mesélt e különleges állatok tartásáról, edzésmódszerükről és tartástechnológiájukról. Az érdeklődők néhány madarat élőben is láthattak a programon. 

Az Alkalmazott kórbonctanon Dr. Pinnyey Szilárd adjunktus egy süldő sertés boncolásával állati oknyomozás keretében derítette ki az állat elhullásának oktát. A kismalaccal tüdőgyulladás és hurutos vékonybélgyulladás végzett.

Idén ismét megtartottuk a hagyományos Tejút – a tehéntől az asztalig című programot sajt- és joghurtkóstolással valamint tejtotóval. Dr. Kocsiné Dr. Gráff Myrtill mesélt az érdeklődőknek a nagyüzemi szarvasmarhatartásról.

"Kutya, cica, s mi jó falat" címmel megmutattuk, hogyan készítsünk jutalomfalatot kis-, és nagy kedvenceinknek Győriné Berényi Gizella mesteroktató vezetésével.

A Miért nő a pollenveszély? elnevezésű programon a parlagfű okozta egészségügyi problémákra hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Makra László a téma jeles kutatója.

A külföldiek számára is látogatható Hungarikumok éjszakáján a magyarságra jellemző különlegességek, egyediségek kerültek a fókuszba. Jellegzetes magyar ételeket, italokat is kóstolhattak az érdeklődők, népművészeti tárgyakat ismerhettek fel, közben szólt az autentikus élő népzene. Dr. Korom Annamária főiskolai docens, Kérdőné Kovács Eszter mesteroktató és Hajnalné Lábas Kata Sára programot tartó oktatóink gondoskodtak a jó hangulatról.

Nagyállattartó népek nyomában címmel a kiskunsági homokhát területén egykor élt nagyállattartó népcsoportok életmódjáról és környezetükre gyakorolt hatásukról mesélt Nyári Diána tanársegéd.

Az Akvapónia a gyakorlatban című állomáson az érdeklődőknek Dr. habil. Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár előadásában bemutatta az akvapónia működési elvét, a halak és növények telepítésének szabályait, majd a résztvevők láthatták az SZTE Mezőgazdasági Karon működő akvapóniás rendszert.

Hogyan születnek a virágvizek? Hogyan használhatjuk a hidrolátumokat a természetes bőrápolásban? Ezekre a kérdésekre adott választ A virágvizek csodálatos világa, Masa Ildikó bemutatójával, ahol is kiderült, hogy ki milyen könnyen ismerte fel a környezetünkben fellelhető gyógynövények illatát. Illat-totóra, érzékszervi vizsgálattal próbálhatták ki a különleges virágvizeket a látogatók.

Boszorkánykonyhák titkai címmel a boszorkányok és a mérgező növények világába kalauzolta el az érdeklődőket Dr. habil. Szirmai Orsolya egyetemi docens és segítője Dr. Süli-Zakar Tímea.


„A piros gyűszűvirágban olyan glikozidok, erős mérgek találhatók, amelyeket könnyen túl lehet adagolni. De a sisakvirág és a nadragulya is olyan mérgeket tartalmaz, amelyből már pár milligramm is halálos lehet. A sisakvirág esetében négy milligramm, ami félcseppnyi mennyiséget jelent, már halálos lehet az emberi szervezet számára” – mondta Dr. habil. Szirmai Orsolya.
A látogatók idén is részt vehettek interaktív Drónbemutatón az SZTE Mezőgazdasági Kar udvarán, Dr. Duray Balázs főiskolai docens vezetésével.

A Gyógynövények a kertben című programon a házi kertben megtalálható gyógynövények megismerésére nyílt lehetőség Dr. habil. Vojnich Viktor főiskolai docens előadásában, ugyanezt a programot külföldiek számára is kínáltuk Herbs in the garden címmel.

A Nevelj otthon baby-leaf zöldséget – mikrogreen kóstolón olyan technológiai eljárás ismertetésére került sor Takácsné Prof. Dr. Hájos Mária, egyetemi tanár bemutatóján, mellyel bemutattuk hogyan lehet a friss zöldséget előállítani fényszegény időszakban, LED-lámpák alatt, akár otthon is.


A Banán smoothie - DNS kivonása növényi sejtekből című programon egyszerű eljárással vonhattak ki a banánból DNS-t a látogatók, Dr. Albert Réka főiskolai docens vezetésével.

„Ehhez a kísérlethez nincs másra szükségünk másra, mint konyhasóra, mosogatószerre, banánra, izopropil alkoholra, de ez fagyállóval helyettesíthető. A látogatók néhány percen belül egy fogpiszkálóra tudják a banán DNS-ét feltekerni” - mondta Dr. Albert Réka.
A kóser kertészet: a fűszerpaprika-termesztés bemutatása is fontos szerepet kapott az SZTE Mezőgazdasági Kar 2025-ös Kutatók Éjszakájának programjában, Dr. habil. Lantos Ferenc bemutatóján.
Az Illóolajok kinyerési módjai című programon Dr. habil. Jakab Péter egyetemi docens várta a látogatókat, Dr. Szabó Krisztina tudományos főmunkatárs betegsége miatt BBB előadással jelentkezett be az előadásra, majd az érdeklődők kézbe vehették és megszagolhatták a jellegzetes illatmintákat.

Szemeket a magokra! címmel a résztvevők megismerkedhettek néhány termesztett és gyomnövény magjának sajátosságaival, néhány kultúrtörténeti és néprajzi érdekességgel, valamint a magokból képeket is készíthettek a legkisebbek Dr. Kristó István főiskolai docens előadásán.


Az SZTE Mezőgazdasági Kar udvarának és környékének érdekesebb növényeit Prof. Dr. Czóbel Szilárd Endre egyetemi tanár, általános dékánhelyettes vezetésével fedezhették fel a résztvevők a meglepetésekkel fűszerezett alkonyi sétán, a Növények a sötétség leple alatt című programon.
A Kutatók Éjszakája sikeréért köszönet a programot tartó oktatóknak, a segítő dolgozóknak, hallgatóknak, és nem utolsó sorban a kedves érdeklődőknek, akik megtiszteltek minket jelenlétükkel.
További fényképek tekinthetők meg az SZTE Mezőgazdasági Kar Facebook oldalán IDE kattintva.