A SZTE Mezőgazdasági Kar hagyományos Nemzetközi Bankettjén a Kar külföldi hallgatói és oktatói ismerhették meg egymás kultúráját, és kaphattak ízelítőt a magyar gasztronómiából.
A programot Dr. Jani Péter, a Dékáni Hivatal vezetője nyitotta meg, majd Gera Magdolna, kari Erasmus koordinátor ppt segítségével mutatta be, hogy mit is esznek a magyarok reggelire, ebédre és vacsorára, milyen desszerteket, italokat fogyasztanak szívesen. Nem maradhatott ki a felsorolásból a többi között a pörkölt, a halászlé vagy a palacsinta sem. Az elméleti bemutató után kóstolóval is készültek a szervezők, ahol a legjellemzőbb magyar uzsonnaételeket vonultatták fel.
„Segítőimmel ezúttal a magyar gasztronómiából csak bizonyos ételeket készítettük el: körözöttes kenyérrel, Pick szalámis és csirkemell sonkás szendvicsekkel kínáltuk meg a nemzetközi hallgatókat, emellett hoztunk olyan pékségekben is megtalálható, de tipikusan magyarországi készítményeket is, mint a pogácsa vagy a barátfüle” – mondta Gera Magdolna, kari Erasmus koordinátor.
A külföldi hallgatók táblácskákkal és nemzeti zászlókkal is dísztették a terített asztalokat, ahol az országaikra jellemző ételekből adtak kóstolót egymásnak és az oktatóinak. A gasztronómiai bemutatók szépsége, hogy minden nemzetiség megmutathatta, hogy ételeik elkészítésének hagyományai mennyire különböznek a többiekétől.
A kínai Wang Luyao sült rizzsel készült, amelybe a rizs mellé gomba, tojás, sertéshús és hagyma került, különleges ízét egy Magyarországon nem kapható, kínai gombafajta adta.
Laoszi hallgatóink: Nuengmanixai Siliphon, Phetdaovone Sibounma, Phoutthasone Soumphonphakdy, Anan Lovanxay, Thanomsack Chanthamat és Thanavath Phothisane Laosz salátát és egy Pork Larb nevű ételkülönlegességet készítettek. A Pork Larb sertéshúsból, májból, hagymából és pörkölt rizsből áll, a Laosz saláta pedig a francia hódoltság idejéből származó étel, otthon jellemzően esküvőkkor szervírozzák. Majonéz, tojássárgája, zöldségek és disznóhús a fő összetevői.
A kenyai Tracy Wanjiku Mogeni és Aisha Adan Jaldesa édességeket kínált. A gyerekek kedvelt nyalánksága Kenyában egy színes, málnaszerű cukorbogyó. Alapja kakaóbab, amelyet piros cukormázba, kardamomba és citromba mártanak, ez édes réteget képez a kakaóbabon, ezt kell leszopogatni, a magot pedig a végén, akár egy gyümölcs esetében, kiköpni.
A mandazi küllemre leginkább a magyar csörögefánkhoz hasonló édesség, készülhet tojással vagy anélkül is, tésztája egyebekben lisztből, cukorból és karamomból áll, reggelire és teasüteményként is fogyasztják Kenyában. Frissítőnek nemzeti teákkal is kedveskedett a vendégeknek Tracy és Aisha.
Idén a hatodik alkalommal rendezte meg az SZTE Mezőgazdasági Kar a Nemzetközi Bankettet, amelyen az intézmény 66 hallgatója és 22 nemzetisége képviseltette magát.