borito_1

Vendégelőadókkal vizsgáltuk meg a vidéki roma szegregáció helyzetének aktuális kérdéseit

A vidéki roma szegregáció helyzetének aktuális kérdései címmel Rostás Ari, a Fényhozók Alapítvány kuratóriumi tagja és Rostás Norbert, az Ápolás Extra Egyesület elnöke tartott előadást az SZTE Mezőgazdasági Kar vidékfejlesztési agrármérnöki BSc szakos hallgatóinak.


IMG_3171


Kovács Helga, tanársegéd meghívására érkezett vendégelőadók sztereotip bemutatkozással kezdtek, prostituáltként és striciként festették le magukat, majd a hallgatóság reakciót figyelve gyorsan tisztázták, hogy mindez nem igaz, csupán az előítéletek ellen szerettek volna fellépni figyelemfelhívó akciójukkal.


IMG_3157


IMG_3214


Rostás Ari roma származású, 40 éves, Bakson él, gyermeke nincs, végzős katekéta hallgató a Gál Ferenc Egyetemen. Alapítványával, a Fényhozókkal az energiaszegénység ellen küzdenek, a hátrányos helyzetűeket, mélyszegénységben élő, elsősorban roma származásúakat segítve.


IMG_3192_


IMG_3189


IMG_3188_


Az energiaszegénység elsősorban azokat a családokat érinti, ahol az alacsony jövedelem miatt már kikapcsolták az áramot, vagy a gázt, vagy épp a kikapcsolás előtt áll a család a szolgáltatóval szembeni tartozás miatt. A mélyszegénységben élő romatelepeken csak feltöltős energiaszolgáltatást használhatnak az érintettek. Olyan döntéseket kell meghozniuk, hogy a hűtőt kapcsolják-e be, vagy a világítást használják. Sokan a covid idején alkalmazott moratórium miatt adósságcsapdába kerültek, amelyből nem találtak kiutat. Megoldásként a Fényhozók azokban a háztartásokba, ahol áram nélkül maradtak a lakók LED szalagos világítást vittek, napelemes rendszer felépítésével pedig 13 családot látnak el ingyenes árammal – mondta Rostás Ari. Hozzátette, Rostás Norberttel nemcsak unokatestvérek, de alapítványi munkájuk révén is segítik egymás közösségeit.


IMG_3196


IMG_3175


Rostás Norbert egy dóci Nyugdíjas Otthont vezet, Angliában orvosbiológiát tanult, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem orvostan hallgatója. Alapítványával, az Ápolás Extra Egyesülettel többek között álláspályázatok benyújtásában segítenek a roma munkavállalóknak. A hátrányos megkülönböztetést sokszor már a pályázatok benyújtásánál megtapasztalta.


IMG_3185


A covid időszak alatt óriási teher nehezedett az egészségügyi ellátórendszerre, kevés volt a szakember, így a roma származásúakat is elfogadták ápolóként, így elindult a korábban csak napszámban dolgozó, szakképesítés nélküli asszonyok képzése. Hosszú távú együttműködésre a Szegedi SZC jelentkezett, létrehozták a Szegedi Digitális Osztálytermet, így távoktatással is tudtak tanulni, a megfelelő digitális háttérrel sokszor nem rendelkező roma nők. Olyan sok cigánylány szerzett egészségügyi végzettséget, akikkel pl. egy egész hódmezővásárhelyi belgyógyászati osztály teljes munkaerőigényét le lehet fedni – mondta Rostás Norbert.


IMG_3198_


Norbi a szakképzésben is igyekezett újat hozni, a csoportmunka és a csoportos vizsga révén, amelyben a lemaradók is igyekeznek jobban teljesíteni, hiszen a való életben, a kórházi környezetben is a csapatmunka az, amire ténylegesen szükség van az eredményes munkavégzéshez.


IMG_3176


Így találkozott a két unokatestvér tevékenysége: az Arinál jelentkező rászoruló emberek Norbinál szakképesítést szerezhettek, oktatásban részesülhettek, végeredményben pedig javíthattak foglalkoztatási helyzetükön, életkörülményeiken.


IMG_3199


IMG_3207_


Rostás Ari és Norbi fontos feladatának tartja, hogy a romatelepeket szociotúrákon ismertesse meg a szociális pályára készülő egyetemistákkal, ahol cigány családokat látogatnak meg, a családi pótléknapokon és a nyári napszámidőszakon kívüli időben. A látogatók ötödmagukkal osztozhatnak egy kiló csirkefarháton az étkezéskor, gázpalackot tolnak a családdal kerékpáron, vagy fát vágnak ki a kertből a hidegben, hogy fűteni tudjanak. Egy más perspektívát látva, azok is képesek változtatni szemléletükön, akik addig kevésbé voltak együttérzőek a cigánysággal – tette hozzá Ari -, aki azt is elmondta, hogy sok olyan segítőjük van, akiket éppen ezek a szociotúrák inspiráltak a későbbi munkára.


IMG_3206


IMG_3182


Rostás Ari legfőbb mottóját is megosztotta a hallgatósággal: „Ne általánosíts!”

Ezzel az üzenettel engedte útjára a Mezőgazdasági Kar hallgatóit is.