takarmanyvizsgalo

Új Takarmányvizsgálót, Informatikai Laboratóriumot és előadó termet avathattunk fel az SZTE Mezőgazdasági Karán

Kibővített munkaállomások, korszerű eszközpark, klimatizált, oktatásra és kutatásra létrehozott helyiségek – megújult a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Takarmányvizsgáló és Informatikai Laboratóriuma illetve az „A” előadó terme. A terem és a laboratórium ünnepélyes átadása előtt Dr. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Habil Tarkó Klára, a projekt szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót.


Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese az ünnepélyes átadó előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Szegedi Tudományegyetemnek a Hódmezővásárhelyen található Mezőgazdasági Kar ugyanolyan fontos része, mint a szegedi székhelyű karok.

 

- Az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyetteseként felelős vagyok a természettudományi, műszaki és mezőgazdasági képzések összehangolásáért és az együttes kutatási területek biztosításért. Az Egyetem globális gondolkodásában kiemelten fontos szerepet játszik a Mezőgazdasági Kar és az itt zajló munka. Ezt bizonyítja az is, hogy az előttünk álló időszakban nagyon komoly fejlesztéseket tervezünk a Kar oktatási és tudományos területein. Több milliárd forintot szeretnénk azokra a mezőgazdasági területekre fordítani, amelyekről az gondoljuk, hogy az ország élmezőnyébe tudja majd emelni a Szegedi Tudományegyetem, azon belül pedig a Mezőgazdasági Kar versenyképességét – emelte ki Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.atado1


Dr. Habil Tarkó Klára a projekt szakmai vezetője összegezte a beruházás legfontosabb tudnivalóit: a felújítás az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében” című, európai uniós pályázat támogatásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében. A Támogatás teljes összege 3 675 044 812 forint, formája: vissza nem térítendő támogatás.

 

- A konferenciával egybekötött ünnepségnek több apropója is van, az egyik két laboratóriumi, infrastrukturális fejlesztés bemutatása a sajtó képviselői számára, a másik pedig a megújult „A” előadó terem névadó ünnepsége. Hallgatóink ezt követően XXI. századi körülmények között tanulhatnak, végezhetnek kísérleteket, illetve kapcsolódhatnak be az egyetemi kutatásokba. Nagyon büszkék vagyunk a projektben elért eredményekre és arra, hogy a Mezőgazdasági Kar kiváló munkatársakkal és tevékenységekkel tudott hozzájárulni a projekt megvalósításhoz – emelte ki Dr. Habil Tarkó Klára, a projekt szakmai vezetője.


atado2


Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja hangsúlyozta: nagyon örül, hogy az MGK dékánjaként a Szegedi Tudományegyetem olyan egységeihez tartozik, amelyhez kapcsolódva maga is nagyon sokat tehet a magyar mezőgazdaság jövőéért.


- Különleges ez a nap a számunkra. Kollégákkal, ismerősökkel, barátokkal találkozunk, megemlékezünk azokról, akik már nincsenek köztünk, de szellemük, nyomuk megtalálható az épület falai között és bennünk, tanítványokban, munkatársakban, azokban a szakemberekben, akik tiszteletüket teszik a Mezőgazdasági Karon. Mi, állattenyésztők azt szoktuk mondani, hogy jól termelni csak egészséges állattal lehet, olyan állattal, amely jól érzi magát a környezetében. Ez igaz az emberekre is és a diákokra is. Nagyon fontos, hogy a komfort rendelkezésre álljon a hallgatók számára. Ezt a bizonyos komfortot próbáljuk meg biztosítani számukra az olyan beruházások megvalósításával, mint, amely bemutatása miatt ma is összegyűltünk. Ez a lehetőség jelentős részét képezi annak, hogy ne csak a diákok, de az oktatók és a vendégek is jól érezzék magukat a karon – fogalmazott a dékán asszony.


atado3


A sajtótájékoztatót követően Dr. Süli Ágnes, az SZTE adjunktusa, a Takarmányvizsgáló és Informatikai Laboratórium vezetője mutatta be a megújult egységeket.


atado4


A Takarmányvizsgáló Laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (Hódmezővásárhely, Andrássy út 15.) IV. épületében, több teremben (224-234-ig számozott helyiségekben) helyezkedik el. A felújítás során a szakemberek kicserélték az elektromos hálózatot, épületgépészeti és teljes építészeti felújítást végeztek, többek között a belső terek kifestésével és burkolatcserével. Emellett megtörtént a Takarmányvizsgáló Laboratórium helyiségeinek klimatizálása is. Ezen felül új bútorzat került beszerzésre, valamint megújult az eszközpark jelentős része is. Ennek fedezetét az egyetem más projektekből vagy saját forrásból biztosította. Többek között új folyadékkromatográf és gázkromatográf, tejanalizátor, spektrofotométer, valamint nitrogén- és fehérjemeghatározó készülékkel gazdagodott a kar. A 109-es teremben egy teljesen új, klimatizált Informatika Labort alakított ki a kar. Ez a terem is új bútorzatot kapott, ahol 25 munkaállomást rendeztek be, 24 tanulói és 1 oktatói számítógéppel. Az Informatikai Laborban egy új okostáblát is elhelyeztek. A laboratórium a felújítást követően méltóvá vált arra, hogy kialakítójáról, az SZTE Mezőgazdasági Kar egykori tanszékvezetőjéről, Dr. Kovács Gáborról nevezzék el.


atado5


Az „A” előadóterem, konferenciával egybekötött névadó ünnepségén részt vett és beszédet mondott többek között Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja, Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, valamint Szabó János, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere is.


atado6


A Sófaly Ferencről elnevezett „A” előadó terem felújítását - amelynek kivitelezését egy másik pályázat, az EFOP-3.4.4-16-2017-00010 azonosítószámú, „Agrártudományi pályaorientáció az ágazat versenyképességének javítása, a szakember-utánpótlás erősítése érdekében, a képzési környezet innovatív fejlesztésével” című projekt támogatása fedezte.atado7


Forrás: SZTEinfo

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-szeptember/uj-takarmanyvizsgalo?objectParentFolderId=19396

Fotó: Boris László

Események

Rendezvénynaptár *