Tunezia_borito

Tunéziában jártak a Mezőgazdasági Kar oktatói

Erasmus beszámoló.

Az ERASMUS+ CREDIT MOBILITY (KA107) STAFF TEACHING/TRAINING MOBILITY 2021/2022 program keretén belül 2022 június 5-11. időszakban, Dr. Süli Ágnes, Dr. Kiss Orsolya, Tóth Violetta, Dr. Pinnyey Szilárd és Dr. Benk Ákos tanulmányúton vettünk részt a Tunéziai Tuniszban. Házigazdánk az IRESA (1. és 2. kép) - Institution for Agriculture Research and Higher Education (Institution De La Recherche Et De L'enseignement Top Agricultural Iresa Tunisie) szervezésében több kutató állomás bevonásával megismerhettük a Tunéziai mezőgazdasági kutatások és termelési ágazatok egy szűk szegmensét. Képet kaphattunk arról a globálisan jelenlévő problémáról, miszerint az éghajlatváltozás, ebben az Észak-Afrikai országban milyen halmozottan fejti ki hatását.


Látogatásunk kezdetén az IRESA igazgatója, Prof. Hichem Ben Salem fogadott minket és bemutatta az intézetük szervezeti felépítését. Elmondta, hogy ők tartják irányítás alatt a Tunéziai közép és felsőfokú mezőgazdasági képzéseket, valamint a kutató intézeteket.


Találkoztunk az INAT (National Agronomic Institute of Tunisia) állattudományi intézet vezető kutatóival és megismerhettük kutatási területeiket (3. kép). Bemutatták a Tunéziai mezőgazdasági kutatások célkitűzéseit, az aktuális problémákat és a jövőbeli megoldási lehetőségeket. Beszélgettünk az SZTE MGK kutatásairól és felajánlották a kutatásokban való partneri együttműködésük lehetőségeit. A kutatási laboratóriumukban, megtekinthettük a laboreszközöket és működési rendszerüket.


Látogatást tettünk az állatorvosi egyetemen (4. kép) (IRVT - Veterinary Research Institute of Tunisia), ahol bemutatásra került az egyetem működési rendszere, valamint betekintést nyerhettünk az éppen folyó gyógyítási/műtéti folyamatokba, majd beszélgetéseket folytattunk vezető kutató-állatorvosokkal. Meglátogattuk a Sidi Thabet-i mesterséges termékenyítő állomást, ahol bemutatták a technológiát és a rendelkezésükre álló tenyészállatokat (génállományt) (5. kép).


Találkoztunk az INRAT (The National Institute of Agronomic Research of Tunisia) Állat- és takarmány előállító laboratórium (Animal and Forage Production Laboratory) vezető kutatóival és megbeszéléseket folytattunk a kutatási területeinkről (6. és 7. kép).


Meglátogattuk a Tunéziai Állatorvosi Kutatóintézet (IRVT - The Veterinary Research Institute of Tunisia) analitikai laborjait, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részünk és aprólékosan bemutatták a laborokat és azok berendezéseit (8. kép).


A tunéziai látogatásunk ideje alatt lehetőségünk volt ellátogatni az Állattenyésztési és Legeltetési Hivatal kísérleti tangazdaságaiba (15. kép). Bemutatták, hogy a félsivatagos környezetben miként tartják és takarmányozzák a kecskéket valamint az őshonos juhaikat. (12., 13., 14. kép) Megismerhettük, hogy miként hasznosítják a kaktuszokat és egyéb félsivatagi növényeket a juhok takarmányozásában (9., 10., 11. kép).

Látogatásunk egy záró találkozóval ért véget ahol a vezető kutatókkal az jövőbeli együttműködési lehetőségekről beszélgettünk.


A cikk szerzője: Dr. Benk Ákos, az SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézetének főiskolai docense


1

1. kép: AZ IRESA épülete


2
2.kép: Prof. Hichem BEN SALEM és kollégája kíséretében


3
3. kép: Megbeszélés az INAT-ban dolgozó kollégákkal


4
4. kép: Prof. Ahmed Chabchoub és kollégája kíséretében


5
5. kép: Sidi Thabet-i mesterséges termékenyítő állomás


6
6. kép: Az INRAT épülete


7
7. kép: Az INRAT-ban dolgozó kollégákkal


8
8. kép : IRVT kolégákkal


9
9. kép : Valahol Saouaf farm közelében


10
10. kép : Kaktuszültetvény Zaghouan mellett


11
11. kép : Tüske nélküli fügekaktusz etetése Barbarin és Que fine juhokkal


12
12. kép : Kecskeállomány a kísérleti telepen


13
13. kép : Que fine juhfajta extenzív tartásban


14
14. kép : Barbarin zsírfarkú juh extenzív tartásban15
15. kép : Az Állattenyésztési és Legeltetési Hivatal munkatársaival