boritokep_konferencia_a_Takacsban

Tudományos tanácskozással emlékeztünk a vásárhelyi agrárszakoktatás első ötven évére

Elődeink nyomában – A hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás első fél évszázada címmel rendezett tudományos tanácskozást a Takács Ferenc Gyakorlati Képző Központban az SZTE MGK Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoportja és a SZAB Neveléstörténeti Munkabizottsága.


A szervezők nevében Dr. habil. Komarek Levente, az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese, Dr. habil. Nóbik Attila, az SZTE JGYPK egyetemi docense és Dr. habil. Albert Gábor, az SZTE MGK tudományos főmunkatársa, a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport vezetője köszöntötte a megjelenteket.


IMG_5108


IMG_5123


IMG_5125


A program együttműködési megállapodás megkötésével folytatódott, amelyet az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár igazgatója, Dr. Biernacki Karol, illetve az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese, Dr. habil. Komarek Levente írt alá.


IMG_5131


„Mi egy szolgáltató levéltár vagyunk, alig van olyan anyag, amit csak bizonyos korlátozások mellett lehet kutatni. Minden, ami a levéltárban található ezentúl a kutatók rendelkezésére áll” – mondta Dr. Biernacki Karol.


IMG_5140


„2023-ban indult a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program, 2024-ben pedig megalakult a nevét viselő kutatócsoport. Mindannyian kíváncsian várjuk a levéltári kutatómunka első eredményeit” – tette hozzá Dr. habil. Komarek Levente.


IMG_5135


Az ünnepélyes aláírás után öt előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amely a többi között a Kar elődtörténetét, az agrárszakképzés első évtizedeit mutatta be.


Elsőként Dr. habil. Nóbik Attila, az SZTE JGYPK egyetemi docense Méhészet, szakképzés és mezőgazdasági modernizáció a dualizmus korában címmel tartott előadást.


IMG_5162


IMG_5152


Presztóczki Zoltán, főlevéltáros (MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár, Hódmezővásárhely) a Hódmezővásárhelyi Gazdászati Szakosztállyal egybekötött Felsőbb Népiskola 1875-1895 közötti történetét mutatta be.


IMG_5175


IMG_5150


Dr. habil. Albert Gábor, tudományos főmunkatárs, a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport vezetője a Hódmezővásárhelyi Királyi Magyar Földmívesiskola első két évtizedét (1896-1916) tárta az érdeklődők elé.


IMG_5197


IMG_5151


Vajda Tamás, levéltári igazgató (SZTE Levéltára) Mezőgazdasági Kar és mezőgazdasággal kapcsolatos intézetek alapítására irányuló törekvések a szegedi egyetemen az 1920-as években címmel tartotta meg elődását.


IMG_5207


IMG_5201


Dr. habil. Marjanucz László, ny. tanszékvezető egyetemi docens (SZTE MGK Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport) Takács Ferenc a korszerűbb gazdálkodásra nevelésről témában mutatta be előadását.


IMG_5223


IMG_5228


Az előadásokat követően a résztvevők rövid sétát tettek az egykori majorság területén, ahol Dr. Jani Péter, az SZTE MGK Dékáni Hivatalának vezetője, a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport tagja mutatta be az egykori földművesiskola épületét, illetve azt ezt kiszolgáló épületegyüttest. Ezután Vajda Tamás, levéltári igazgatóval közösen koszorút helyetek el a világháborús emlékműnél a földműves iskola hősi halált halt diákjainak tiszteletére.


IMG_5248


IMG_5265


IMG_5287


IMG_5290


IMG_5281


IMG_5286


IMG_5275


IMG_5277