gazdaforum

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a Gazdafórumot Hódmezővásárhelyen, idén az SZTE Mezőgazdasági Kar adott otthont a rendezvénynek

Csordultig megtelt érdeklődőkkel a Mezőgazdasági Kar előadója, a résztvevők pedig első kézből, Feldman Zsolttól, az Agrárminisztérium mezőgazdaságáért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárától kaphattak tájékoztatást a 2023 és 2027 közötti új Közös Agrárpolitika elemeiről, támogatási lehetőségekről, szabályváltozásokról - írta meg a Promenad24.


Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke nyitotta meg ünnepélyesen a nagy múltú rendezvényt, majd Dr. habil. Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket.


Kiemelte, nagy öröm számára, hogy a Mezőgazdasági Kar biztosíthatja a rendezvény helyszínét, ez is az összefogást jelképezi, mert véleménye szerint ez az esemény az együttműködésről szól: agrárpolitika, oktatás és gazdálkodók vannak jelen.

“Ma különösen fontos az összefogás, a klímaváltozás hatalmas kihívások elé állít bennünket, de a mezőgazdaság mindig is a megújulásáról volt híres. A változások nemcsak a mezőgazdasággal foglalkozókat érintik, hanem hatással van az állattenyésztésre is” – hangsúlyozta a dékán.


Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságáért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásának bevezetőjében úgy fogalmazott, nagy harcot vívtak meg az unióval, hogy a Közös Agrárpolitika pillérei megszülessenek és elfogadásra kerüljenek. Fontos elem volt a Zöld megállapodás, de legalább ennyire fontos volt az is, hogy olyan lehetőségeket és szabályrendszert dolgozzanak ki a gazdálkodóknak, ami teljesíthető feltételeket jelent nekik - tette közzé a Promenad24 hírportál.


Az államtitkár még hozzátette, a mostani fórum egy kiváló alkalom arra, hogy az agrárpolitika 2027-ig tartó ciklusáról egy átfogó képet kapjanak a jelenlévők mind a változásokat, mind a támogatási lehetőségeket tekintve, ugyanakkor kérdéseikkel bátran forduljanak a későbbiekben falugazdászhoz, tanácsadóhoz, vagy az Agrárminisztériumhoz.

A közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek, tudtuk meg. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektárnál nagyobb gazdálkodó esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáronként.


Az agrár-ökológiai programban azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente – jellemzően az üzemterület felére – önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik növényvédőszer-felhasználást, de a vetésváltásban is érdemi változás következik: minden 10 hektár feletti termelőnek területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termeszteni. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen.


A fórumon előadást tartott még Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK szakmai főigazgató-helyettese is.


Forrás (szöveg és fénykép): Promenad24

Események

Rendezvénynaptár *