Óriási érdeklődés kísérte a Kutatók Éjszakáját a Mezőgazdasági Karon.
Több mint 360 látogató regisztrált az SZTE Mezőgazdasági Kar idei Kutatók Éjszakája programjára. A hódmezővásárhelyi óvodákból, általános és középiskolákból; az Alföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeiből, valamint Szegedről és a régióból is érkeztek diákcsoportok a programra, de különböző egyesületek tagjai, illetve magánszemélyek, családok is ellátogattak a rendezvényre.
A Nyitóprogramon a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport szimpóziumát láthatták az érdeklődők. Az előadók levéltári iratanyagokra támaszkodva elevenítették fel a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum történetét. Dr. Albert Réka: Kalmár Zoltán a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban címmel tartott előadást; Dr. Jani Péter: Iskola-és diákotthon avató ünnepély 1968 novemberében címmel számolt be kutatásáról; Dr. Süli-Zakar Tímea: A mezőgazdasági kémia oktatása az 1960-as években a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban címmel, Dr. habil. Albert Gábor pedig Babinszky Mihály és az orosházi felsőfokú képzés címmel ismertette kutatását.
Beier László tartott tárlatvezetést a Trófea teremben, ahol az érdeklődők megismerhették a gímszarvas, az őz, a muflon, illetve a vaddisznó trófeák méretfelvételét és számítógépes értékelését. Ugyanitt Dr. Barta Tamás mesélt a látogatóknak a vadfeldolgozás folyamatáról, a vadhús előkészítéséről és tartósításáról, és kóstolóval is várta az érdeklődőket.
„Állati jó falatok” címmel Králik Emese Virág és Győriné Berényi Gizella mutatta be, hogy hogyan készítsünk jutalomfalatot kis-, és nagy kedvenceinknek, közben a lovakról és a kutyákról is érdekes tudnivalókat osztottak meg a látogatókkal.
Dr. Benk Ákos és Dr. habil. Mikó Edit közös programja a méhek csodálatos világába kalauzolta el a közönséget. Dr. Benk Ákos ismertette a méhek fejlődésének-, a méhcsalád működési rendszerének alapjait, illetve mesélt a méhészetben használatos eszközökről is.
Tejút – a tehéntől az asztalig címmel Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill beszélt segítői, Baccouri Wissem és Szépné Tóth Violetta közreműködésével a tejtermelés anatómiájáról és élettanáról, majd a tej minőségi paramétereinek vizsgálatát próbálhatták ki a résztvevők, akik sajtkóstolóval és tejtermék-ismereti kvíz segítségével bővíthették tudásukat.
A háziállatok betegségeinek diagnosztizálásában nyújtott nélkülözhetetlen segítséget Dr. Pinnyey Szilárd bemutatójával az Alkalmazott kórbonctan című program, amely ezúttal egy kismalac elhullásának okát tárta fel.
Szépné Tóth Violetta és segítője, George Wanjala Állati nyomozás, avagy kinek a nyomában járunk? című programja számtalan érdekességet tartogatott a gyerekeknek. Megtudhattuk a többi között, hogy a sün tüskéi és a tobozoska pikkelyei is módosult szőrök, de a különböző toll- és szőrminták gazdáit is kitalálhatták a legkisebbek.
Honnan jön, hová tart a pollen? címmel Prof. Dr. Makra László beszélt a többi között a parlagfű és pollenje által okozott betegségekről.
A látogatók érdekes tényeket tudhattak meg Magyarország vidéki térségeiről, egy kvízekkel pedig próbára tehették magukat hazánk csodás helyeit illetően Kovács Helga vezetésével az Érdekes vidék! Vidéki érdekességek! elnevezésű programon.
Hogyan tudjuk a kisüzemi tejtermelést és tejfeldolgozást sikerre vinni? A tudomány és a gyakorlat egysége egy fiatal hölgy saját gazdaságának példáján keresztül tárult az érdeklődők elé Dr. habil. Horváth József és Szilágyi Szabina előadásában, akik kvízzel és sajtkóstolóval is várták a látogatókat a „Rejtélyek Bociországban” című helyszínen.
Lábas Kata Sára, Kérdőné Kovács Eszter és Dr. Korom Annamária ezúttal a hungarikumokat mutatták be testközelből, a programjukat élő népzenével és táncházzal színesítve teremtettek fergeteges hangulatot.
Dr. Duray Balázs drónbemutatóval láttatta a manuális és az autonóm repülés manővereit, valamint a nagy felbontású RGB kamera és a hőkamera működését és előnyeit, a Kar udvarán.
A cékla amellett, hogy bizonyítottan növeli az állóképességet és javítja az izmok teherbírását, jelentős mennyiségű antioxidánst és oldható rostot tartalmaz. Kiváló egészségmegőrző hatású. Ezt mutatta meg kóstolóval egybekötött előadásával Takácsné Prof. Dr. Hájos Mária, a „Tedd színesebbé a mindennapokat céklával!” című programon.
Dr. Albert Réka programján Banánból vonhattak ki DNS-t a látogatók 5 percben, csiszolással, szűréssel, valamint kicsapódással és extrakcióval.
Dr. habil. Lantos Ferenc és segítői, Gyalai Ingrid, Kovács Flórián és Dr. Szarvas Adrienn a kóser fűszerpaprika-termesztést mutatták be az érdeklődőknek, akik megismerkedhettek a kóser kertészettel, ezen belül részletes betekintést nyerhettek a fűszerpaprika termesztésbe. A programon résztvevők édes és erős fűszerpaprika fajtákat is kóstolhatnak.
Dr. habil. Monostori Tamás az akvapónia működési elvét ismertette, és az intézményben működő akvapóniás rendszert is megnézették az érdeklődők.
Megtelt a Sófalvy előadóterem látogatókkal a Parfümkészítés - az illóolajok, mint a parfümök alapanyagai című programon. Dr. Szabó Krisztina és Dr. Jakab Péter segítségével a látogatók eltérő illóolajokat ismerhettek meg, lehetőségük volt kézbe venni, és megszagolni a jellegzetes illatú termékeket, majd néhány illóolajat kiválasztva parfümöt alkothattak, és saját keverésű illóolaj-kompozíciót kaptak ajándékba.