A Mezőgazdasági Kar oktatója az Erasmus+ mobilitási program keretében 2023. szeptember 5-én tartott előadást.
Dr. Süli Ágnes, főiskolai docens, a Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium vezetője előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát képviselve Nitrán, az Erasmus+ Teaching Mobility keretei között. Dr. Süli Ágnes alapító tagként a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesületről is beszélt előadásában, a következő témában: Importance of feed quality for food quality, global challenge for the agriculture.
![IMG_20230905_102116 IMG_20230905_102116](/site/upload/2023/09/img_20230905_102116_330x330.png)
Helyszín: Slovak University of Agriculture in Nitra Faculty of Biotechnology and Food Science, Institute of Food Sciences
Fogadó kollégák: Ing. Viera Duckova PhD és Ing. Miroslav Krocko PhD, vice-dean
![371766906_1013091813438197_2052111299202828965_n 371766906_1013091813438197_2052111299202828965_n](/site/upload/2023/09/371766906_1013091813438197_2052111299202828965_n_330x330.png)
Dr. Süli Ágnes az előadás során kitért arra, hogy a nagyüzemi, intenzív állattartó telepeken a legnagyobb költségtételként a takarmányozás szerepel. A különböző gazdasági haszonállat fajok, fajták genetikai képességének kibontakoztatásához és a folyamatosan magas szinten tartott termelés eléréséhez a szakszerű táplálóanyag-, és energiaellátáson át vezet az út. Mindezek mellett hangsúlyozta, hogy növekvő figyelem irányul az élelmiszerek, közöttük a húsok és húskészítmények, a tej és tejtermékek táplálkozásbiológiai értékére. A húsminőséggel, valamint a tejjel és tejtermékekkel szemben támasztott fogyasztói igények az egészségtudatos magatartás szempontjainak megfelelően átalakultak. Abban, hogy az állati eredetű élelmiszerek minősége megfelel-e a fogyasztói elvárásoknak és az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, komoly szerepe van a takarmányozásnak. A precíziós állattartás és takarmányozás nemzetgazdasági szinten játszik fontos szerepet a mezőgazdaságban, tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági folyamatok, rendszerek végül „a fogyasztó asztalán kötnek ki”. Fontos a precíziós innovatív technológiai megoldások ismertetése, bemutatása az élelmiszer-előállításhoz köthető szakemberekkel, egyetemi hallgatókkal is, hiszen az alapanyagot a mezőgazdaság szolgáltatja, és annak minősége – pro és kontra – erősen befolyásolja a további feldolgozhatóságát, technológiai tulajdonságait egyaránt.
![375006815_1005315207181262_1849985495801301423_n 375006815_1005315207181262_1849985495801301423_n](/site/upload/2023/09/375006815_1005315207181262_1849985495801301423_n_330x330.png)