6_x_4_in_copy_3

Szakmai és kulturális kirándulásokkal és konferenciával várta külföldi vendégeit a Mezőgazdasági Kar az Erasmus héten

Az SZTE Mezőgazdasági Kar első alkalommal rendezte meg Erasmus Week néven azt a rendezvénysorozatot, amely 2024. április 15-től 19-ig, egy héten át látta vendégül külföldi partnereit. Elsősorban Észak-Afrikából érkeztek vendégek, ezt a Kar Erasmus+ kreditmobilitási projektje tette lehetővé, amelynek keretében Algériából, Tunéziából és marokkói partnerintézményekből, illetve Martinique-ről érkeztek oktatók, kutatók, illetve PhD hallgatók Hódmezővásárhelyre.


erasmus_67


erasmus_64


„Hétfőn kezdődött a rendezvény-sorozat a Fekete Sas Rendezvényházban, ez volt az ismerkedésnek, a hálózatépítésnek és a jó gyakorlatok átadásának napja. A keddi nap egy szakmai tanulmányúttal telt, Mezőhegyesre látogattunk a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez. Szerdán egy kulturális és szakmai programon vehettek részt a részvevők, Ópusztaszeren tettünk látogatást a Nemzeti Történeti Emlékparkban, illetve az SZTE különböző egységeiben, többek között a Klebelsberg Könyvtárban, illetve a Füvészkertben voltak még programjaink”- ismertette Dr. Jani Péter, az SZTE Mezőgazdasági Kar Dékáni Hivatalának vezetője.


6_x_4_in_copy_32


6_x_4_in_copy_31


6_x_4_in_copy_33


6_x_4_in_copy_34


Az SZTE Füvészkertjében a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatóprofesszora, Karikó Katalin részt vett az egyetemisták rendhagyó növényismereti óráján. A világhírű biológust az egyetemi Füvészkert új kamara-kiállítással köszöntötte. Mintegy a tárlat folytatásaként az SZTE Füvészkert és a szegedi Partiscum Club bemutatta a Tudós nők ösvényének terveit. Az SZTE Mezőgazdasági Kar Erasmus Week rendezvényére érkező algériai, marokkói és tunéziai szakemberek is bekapcsolódhattak a több mint 100 éves egyetemi Füvészkert programjába, rácsodálkozhattak szépségeire. A külföldi vendégek és a Kar külföldi hallgatói örömmel szelfiztek az SZTE Nobel-díjas professzorával, Karikó Katalinnal.


afiqah_mgk_1web


„Csütörtökön a Mezőgazdasági Kar hagyományos tudományos rendezvényére, a Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciára került sor, szintén itt Hódmezővásárhelyen. A pénteki nap szabadnap volt, amikor is a várost és környékét, illetve a fővárost nézhették meg a résztvevők” – mondta Dr. Jani Péter.


6_x_4_in_copy_35


Mehdi Ben Mimoun a tunéziai Tunisz agráregyeteméről érkezett az Erasmus hétre, a Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencia programjából elsősorban a termesztéstechnológia és a növényvédelem érdekli.

„Az SZTE Mezőgazdasági Karról már korábban ellátogattak hozzánk a kollégák, most ezt a látogatást viszonoztuk” – mondta Mehdi Ben Mimoun, a program egyik résztvevője.


6_x_4_in_copy_36


Az SZTE Mezőgazdasági Kar Dékáni Hivatalának vezetője kiemelte, az első három napon mintegy 30 résztvevő érkezett az Erasmus hétre, a csütörtöki napra pedig több mint 120-an regisztráltak a Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciára.


6_x_4_in_copy_37