Agrinno_2_projekt

Sikerrel zárult az AGRINNO2 projekt

2022. június 24-én került sor az AGRINNO2 projekt zárókonferenciájára a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat székházában.

 

Sikeresen lezárult „A vállalkozási és foglalkoztatási potenciál javítása a határokon átnyúló régióban az innováció által vezérelt mezőgazdasági gyakorlatok révén” címet viselő (rövid nevén AGRINNO2) szerb-magyar, határon átnyúló INTERREG-IPA projekt (projektazonosító: HUSRB/1903/42/0059), amelyben Karunk oktatói is részt vettek. A projekt témája a gyógy-és más aromás növények, valamint a fűszernövények termesztése, feldolgozása és piacra jutása témakör köré épült.


Facebook_Ad_copy_32_1


A projekt 2021. január 1-jén indult, és 2022. június 30-án zárul. Vezető kedvezményezettje a szerbiai Mezőgazdasági és Kertészeti Intézet, A Szerb Köztársaság Nemzeti Intézete Újvidékről, további kedvezményezettjei pedig a Vajdasági Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Vajdasági Tartományi Európai Ügyekért Felelős Alap, továbbá magyar oldalról a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat társasága, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. volt.


20220623_110517


A Karunk mellett működő civil szervezet, az Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány (a továbbiakban: AGRA) a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. pályázati felhívásán indult sikeresen, amelynek alapján az AGRA szervezésében valósulhattak meg 2022. január és júniusa között a projekt magyarországi szakmai programjai: egy 5 állomásból álló oktatási szeminárium, egy workshop, egy kerekasztal beszélgetés, valamint a zárókonferencia.


⹂Az AGRA által szervezett szemináriumok, valamint más rendezvények, így a workshop és a kerekasztal beszélgetés során is kettős cél lebegett a szemünk előtt: az elméleti ismeretek mellett minden esetben teret adjunk a gyakorlati kompetenciák átadásának is” – mondta el Dr. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, az AGRA kuratóriumának elnöke a projekt 2022. június 24-én megtartott zárókonferenciáján. Az elméleti képzést a Mezőgazdasági Kar oktatói valósították meg, míg a gyakorlati részt a témában jártas, a Mezőgazdasági Karral régóta szoros szakmai kapcsolatot ápoló gyakorlati szakemberektől hallhatták az érdeklődők.


20220623_114011


2022. január és május között 5 alkalommal látogattak el Hódmezővásárhelyre és Szegedre Szerbiából azok a részt vevők, akik szerettek volna bővebb ismereteket szerezni a gyógy-és fűszernövények termesztése, gyűjtése, feldolgozása, és értékesítése témaköreiben. A szemináriumok során az MGK alábbi oktatói tarottak előadásokat, és készítettek az előadásokhoz kapcsolódó tananyagot: Dr. habil. Ferencz Árpád főiskolai tanár, Dr. habil. Horváth József egyetemi docens, Dr. habil. Jakab Péter egyetemi docens, Dr. habil. Lantos Ferenc egyetemi docens, Dr. Sallai László főiskolai docens, valamint Dr. Vojnich Viktor főiskolai docens. A szemináriumok témái között szerepelt többek között a karotin anyagok előállítása és jelentősége a fűszerpaprikában, a különböző gyógy- és fűszernövények termesztése, különös tekintettel a termesztési sajátosságokra Magyarországon, továbbá a gyógy- és fűszernövények gazdasági elemzése és piacra jutása is.


A gyakorlati órák során a részt vevők többek között ellátogathattak a DUNA-R Kft. szentesi telephelyére, ahol a cég ügyvezetője, Ruskó József úr és Dr. Lantos Ferenc tartottak ismertetőt; a Nemzeti Történeti Emlékparkba Ópusztaszerre, ahol az Ezerjófű Egyesület elnöke, Berek Ágota mutatta be a nemrég telepített gyógynövénykertet.


A gyakorlati órák során közreműködtek még Aszalai Ernő hódmezővásárhelyi gyógynövény termesztő, Wigchert Gábor, a Herbária Kft. székkutasi feldolgozó üzemének minőségbiztosítási vezetője, Ocskó István a Szegedi Paprika Zrt. munkatársa és Varga Róbert az AgroGorzsa és az IKR AGRÁR munkatársa.A kerekasztal konferencia 2022. május 28-án került megrendezésre a Hódmezővásárhelyen. A konferencia témája a gyógy- és aromanövény-ágazat szerepe és helyzete volt. A rendezvény részt vevői Berek Ágota, az algyői Ezerjófű Egyesület elnöke, Dr. habil. Jakab Péter egyetemi docens, továbbá Simon Angelina, a Herbária Zrt. székkutasi feldolgozóüzemének vezetője. A beszélgetés moderátora Dr. Szalma Elemér főiskolai docens volt.


20220623_113848


A zárókonferencián a fentiekben bemutatott magyar programeseményekről Dr. Jani Péter, az MGK hivatalvezetője, az AGRA Alapítvány kuratóriumának titkára, a projekt koordinátora számolt be.

 

20220623_115618