boritokep_sargulas_2024

Sárgultak az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatói

A hagyományőrző fogatos felvonulással Hódmezővásárhely városától is búcsút vettek a végzősök.

124 végzős hallgató búcsúzott hozzátartozóival és barátaival együtt Alma Materétől az SZTE Mezőgazdasági Kar idei Ballagási és sárgulási ünnepségén. A program virágátadással és szalagtűzéssel vette kezdetét a Kar Sófalvy előadótermében, ahol Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill, főiskolai docens, évfolyamfelelős ismertette a nap eseményeit. Ezután az intézmény Andrássy úti épületeit járták be a hallgatók, meg-megállva az intézetek előtt, ahol többek között a Kar jelenlegi és nyugalmazott vezetőinek, oktatóiknak is feltűzték a sárga szalagot.


IMG_6124


IMG_6065


IMG_6070


IMG_6115


IMG_6178


IMG_6147


IMG_6170


A meghatottsággal engedünk el a csapatból ilyenkor fiatalokat, összegezve, hogy ismét eltelt három esztendő. Idén a 124 végzős közül 19 külföldi is búcsúzik, és vesz részt a ballagáson majd az azt követő sárgulási ünnepségen. A magyar hallgatók közül búcsúznak a mezőgazdasági mérnöki BSc, a vadgazda mérnöki BSc, a vidékfejlesztési agrármérnöki BSc, valamint a vidékfejlesztési agrármérnöki MSc és a felsőoktatási szakképzésben tanuló hallgatóink is” – mondta Dr. habil. Mikó Edit, dékán.


Hozzátette, az alapképzésben diplomát szerzett hallgatók eddig csak a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzésre jelentkezhettek, de ebben a tanévben elindítottuk a növényorvosi, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a természetvédelmi mérnöki mesterképzést is, így a hallgatók közül jellemzően többen maradnak itt a Mezőgazdasági Karon tanulni, illetve a korábban végzettek is visszatérnek hozzánk.


Olyan képzéseket indítottunk, amelyekre szüksége van a szakmának, a mezőgazdaságnak. Az intézményünk családias légköre is vonzó lehet, ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem egyeik kara vagyunk, ez fontos hátteret ad, így olyan lehetőséget tudunk biztosítani a hallgatóknak, hogy az élettudományok, a biológia vagy a közgazdaság szemszögéből is vizsgálhassanak egy-egy problémát” – tette hozzá Dr. habil. Mikó Edit.


IMG_6208


IMG_6238


A ballagás az intézmény udvarán folytatódott, ahol a kopjafánál elhelyezték a végzős diákok réztábláját.


IMG_6245


A helyszínen Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill, főiskolai docens, évfolyamfelelős mondott beszédet. A külföldi diákok pedig különleges ajándékokkal mondtak köszönetet az itt töltött évekért Dr. habil. Mikó Editnek, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánjának.


IMG_6258


A rokonokkal és hozzátartozókkal kiegészült ballagási menet Hódmezővásárhely belvárosán át vonult a búcsúztató ünnepség helyszínére, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba, ahol a Kar dékánja búcsúzott a diákoktól.


IMG_6287_


IMG_6314_


DSC_5087


DSC_5102


A mai nap az ünneplésről szól. Elérkezett az aratás ünnepe, ez a mi ballagási ünnepségünk, a sárgulás. Az aratás, amikor megérik a vetés, elsárgul a szalma, és elérkezik a termés betakarítása. Mi most a tudás gabonáját tarkarítjuk be, a sárgulás e virtuális gabona learatása” – idézte fel a hagyományokat Dr. habil. Mikó Edit.


DSC_5088


DSC_5112


DSC_5092


A magyar végzős hallgatók nevében Lázár Márk, mezőgazdasági mérnöki BSc szakos hallgató búcsúzott, sok humorral fűszerezett beszédével, a külföldi hallgatók nevében pedig Mishra Diksha, mezőgazdasági mérnöki BSc (angol nyelven) szakos hallgató idézte fel az itt töltött évek legemlékezetesebb pillanatait.


DSC_5121


Az ünnepségen Koncz Barbara, a Kar korábbi hallgatója énekelt, gitáron kísérte Bugyi József.


DSC_5097


DSC_5141


IMG_6345


Délután sárgulási fogatos felvonulással folytatódott a végzősök búcsúja. Szalagokkal és virágokkal feldíszítve nyolc fogat indult útjára az SZTE Tangazdaság Kft.-től.


IMG_6386


IMG_6421


IMG_6443


IMG_6477


IMG_6466


Hódmezővásárhely utcáin végigvonulva a sárguló hallgatók rövid megállót tettek az SZTE Mezőgazdasági Kar épületénél, majd térzene kíséretében érkeztek a Kossuth térre, ahol Gyöngyösi Ferenc, Hódmezővásárhely Megyei Jogú város alpolgármestere fogadta a fiatalokat.


IMG_6531


IMG_6546


IMG_6562


IMG_6523


IMG_6603


IMG_6591


A menet az SZTE Mezőgazdasági Kar Kollégiumánál zárta a felvonulást.IMG_6646


IMG_6655


IMG_6659


Letölthető fotógaléria:A SZALAGTŰZÉSEN készült fényképek ITT letölthetők.


A BALLAGÁSI FELVONULÁSON készült fényképek ITT letölthetők.


A BÚCSÚZTATÓ ÜNNEPSÉGEN (BFMK) készült fényképek ITT letölthetők.


A SÁRGULÁSI FOGATOS FELVONULÁSON készült fényképek ITT letölthetők.


Események

Rendezvénynaptár *