boritokep

Ösztöndíjjal és intézményi pontokkal jutalmazta a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázat legjobbjait az SZTE Mezőgazdasági Kar

Az SZTE Mezőgazdasági Kar Sófalvy előadótermében tartottuk meg a „Gazdálkodj okosan!” középiskolások számára meghirdetett esszéíró pályázat ünnepélyes eredményhirdetését. A Kar tehetséggondozó programjának keretében zajló versenyre előzetesen pályázhatott valamennyi hazai és határon túli középiskola nappali tagozatos tanulója. Előre meghatározott témakörökben, egyéni cím megadásával kellett megírni az esszéket, illetve esettanulmányokat – ismertette a megnyitón Antalicz Zoltánné, oktatásszervező szakértő.


IMG_6745


IMG_6728


A pályázatot beküldő diákok a legváltozatosabb témákban alkották meg esszéiket, amelyek között szerepelt a gyógynövények szedése, felhasználási lehetőségei az alternatív gyógyításban; a saját családi gazdaságok bemutatása, a gyümölcsök, zöldségek felhasználási lehetőségei; az öko-közösségek megismertetése; az otthon tartott állatok terápiás hatása az emberre; vagy a természetvédelem és a vadgazdálkodás kapcsolata is – mondta a díjátadó ünnepség megnyitóján Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja.


IMG_6734


IMG_6732


„Az eredményhirdetést komoly szakmai munka előzte meg a fiatalok részéről, tizenegy diák nyújtotta be pályázatát, ennyire színes talán sohasem volt a témaválasztás. Örülnénk, ha ezek a diákok minket választanának a továbbtanulás során, így ösztöndíjat adunk a számukra, abban az esetben, ha nálunk folytatják a tanulmányaikat. Az I. helyezett 100.000 Ft, a II. helyezett 75.000 Ft, a III. helyezett 50.000 Ft ösztöndíjat nyer, melyet a Kar hallgatójaként fog megkapni. A helyezettek és a résztvevők a 2024. évi felsőoktatási felvételi eljárásban intézményi pontokat is kapnak. Az I. helyezésért 30, a II. helyezésért 25, a III. helyezésért 20, a részvételért 10 intézményi pontot számítunk be” – mondta Dr. habil. Mikó Edit.


IMG_6739


A díjakat Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja adta át.


IMG_6757


IMG_6760


Saját családi vállalkozásukat mutatta be a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázat I. helyezettje, Koncz Patrik, a makói ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola 13. évfolyamos tanulója, Éltető kertem című dolgozatával. A Koncz család öt éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel, kajszibarack és birsalmafáik egy negyedhektáros területen állnak. A nyertes fiatalember álma, hogy további földterületek vásárlásával 2-3 hektárra bővítse a családi gazdaságot.


„Tetszik a metszés, a permetezés, a legelső munkáktól látni, ahogy egy-egy gyümölcsfa felcseperedik, majd a végén szemrevételezni, hogy milyen munka született a gondoskodásból meg az odafigyelésből. Erről szeretnék még többet tanulni, a felvételin az SZTE Mezőgazdasági Karon a mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakot jelöltem meg, itt szeretném tovább folytatni a tanulmányaimat” – mondta Koncz Patrik.


II. helyezést ért el a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázaton Köleséri Zsófia, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákja, Állati jó gyógyítók - Társállatok, mint az emberi test és lélek gyógyítói - Mire jók a terápiás célból tartott állatok? című dolgozatával. Munkáját felkészítő tanára, Dr. Kovács Józsefné segítette.


IMG_6752


IMG_6754


IMG_6756


III. helyezett lett Agócs Dóra, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős tanulója, aki a gyógynövények gyűjtéséről, feldolgozásáról írta meg esszéjét. Agócs Dóra A gyógynövényekben rejlő hatalom - Hazai termesztett és gyűjtött gyógynövények feldolgozása, forgalmazása, felhasználása című pályázatával vett részt a megmérettetésen. Felkészítő tanára Fekete Nóra volt.

Agócs Dóra szintén az SZTE Mezőgazdasági Karon tanulna tovább, mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra jelentkezett.


IMG_6748


IMG_6749


IMG_6750


„Növénytermesztőként képzelem el a jövőmet. A mezőgazdaság az alapja mindennek, ezen belül pedig a növények, így nem volt kérdés, hogy az SZTE Mezőgazdasági Karra adom be a jelentkezésemet” – mondta Agócs Dóra.


Szeretettel gratulálunk a részvevőknek és a díjazottaknak, valamint felkészítő tanáraiknak!


IMG_6781


IMG_6782


IMG_6784A díjazottak névsora ITT letölthető.


A teljes fotógaléria ITT letölthető.

Események

Rendezvénynaptár *