boritokep_cikkhez

Nemzetközi Banketten mutatták meg sokszínű kultúrájuk egy-egy különleges darabját külföldi hallgatóink

Ötödik alkalommal tartotta meg az SZTE Mezőgazdasági Kar hagyományos Nemzetközi Bankettjét, amelyen a Kar több mint 60 külföldi hallgatójának 21 nemzetisége képviseltette magát. A rendezvény célja, hogy a különféle nemzetiségű hallgatók megismerhessék egymás kultúráját, illetve gasztronómiáját, a magyar kultúrát is beleértve – mondta Gera Magdolna, kari Erasmus koordinátor.


IMG_3014_


A programot Dr. habil. Monostori Tamás, főiskolai tanár, a Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet vezetője nyitotta meg.


IMG_3000


10 ország hallgatói készültek aktívan is a programra, hiszen elkészítették hazájuk nemzeti ételét, vagy PPT-előadással mutatták be országukat, de olyanok is voltak, akik zenés, vagy táncos produkcióval készültek az estre.


„Az első fellépőnk Wang Luyao volt, aki Kínából, Sanghajból érkezett. Ő az országáról tartott egy játékos bemutatót. A második produkció egy trió volt: Jaldesa Aisha Adan, Sundusin Afiqah Izzati Binti, Mishra Diksha. A három különböző nemzetiségű, egy kenyai, egy malajziai és egy indiai lány adott elő a három nációra jellemző táncelemekből készített koreográfiát. A harmadik fellépőnk, a kínai Feng Yuan csellón mutatott be egy zenei művet. A negyedik produkció pedig a laoszi hallgatóink (Chanthamat Thanomsack, Duangvilay Khonesavanh, Laofongyang Chongyear, Lee Dee, Phothisane Thanavath, Sibounma Phetdaovone, Siliphon Nuengmanixai, Somany Phoymany, Soumphonphakdy Phoutthasone, Nanthilad Souvalin segédletével) táncbemutatója volt” – összegezte Gera Magdolna.


IMG_3020


IMG_3033


IMG_3045


IMG_3059


A gasztronómiai bemutatók szépsége abban állt, hogy minden nemzetiség megmutathatta, hogy az általa megízlelhető ételek elkészítésének hagyományai mennyire különböznek a többiekétől.

„A magyar gasztronómiából ezúttal csak bizonyos ételeket mutattam be, például a gyümölcslevesünket, ami kettős és megosztó érzéseket szokott általában kiváltani a külföldi vendégeinkből. Bemutattam a pékségekben is megtalálható, de tipikusan magyarországi készítményeket, mint a pogácsa, a barátfüle, a kakaós csiga, illetve körözöttes szendvicsekkel is készültünk a hallgatóknak” – mondta a kari Erasmus koordinátor.


IMG_2986


A külföldi hallgatók táblácskákkal és zászlókkal is dísztették a terített asztalokat, ahol az országaikra jellemző ételekből adtak kóstolót egymásnak és az oktatóinak.


IMG_2988


IMG_3136


„Igyekeztem minden ételből legalább egy csipetnyit megkóstolni, hogy érezzem az ízek különbözőségeit. Ez a zöld színű tekercs például itt a tányéromon egy kókuszos maláj édesség, de maláj étel ez a hússal töltött leveles tészta is” – tette hozzá Gera Magdolna, kari Erasmus koordinátor.


IMG_3139IMG_3147


IMG_3107


„A ghánai hallgatónk bab és hús keverékéből sütött egy tócsniszerű pogácsát, olajban. Ez a krumplipüré állagú köret, nigériai étel, de nem krumpliból készült, hanem lisztből. A laosziak tofujából is van a tányéromon még egy kicsi, és laoszi ez a tejes levesszerű édesség is, amiben kukorica van, ezt náluk desszertként tálalják fel az étkezésekkor” – mondta Gera Magdolna.


IMG_3121