Boritokep_cikkhez

Nagy létszámban, kiváló eredménnyel szerepeltek az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatói az idei kari Tudományos Diákköri Konferencián

Tizenegyen jutottak tovább a különböző szekciókból az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.


Négy szeckióban 21 hallgató mutatta be dolgozatát az SZTE Mezőgazdasági Kar 2022-es Tudományos Diákköri Konferenciáján.

Megnyitó beszédében Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntötte a résztvevő egyetemi hallgatókat és konzulenseiket, illetve a négy szekció Bíráló Bizottságainak elnökeit és tagjait, majd eredményes versenyzést kívánt a résztvevőknek.

IMG_8816

Dr. Hupuczi Júlia főiskolai docens, beiskolázási dékánhelyettes, az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke a rendezvényen elmondta, hogy az Állattudományi és Takarmányozási Szekcióban, a Növénytudományi és Kertészeti Szekcióban, a Vadgazdálkodási Szekcióban, valamint a Vidékfejlesztési és Agrárökonómiai Szekcióban a legváltozatosabb kutatási témákat mutatták be a hallgatók a 2022-es évben. A golyós lőszerhasználton keresztül az őzek szaporodásbiológiáján át egészen a helyi kézműves termékek szerepéig vonultattak fel témákat a résztvevők. Olyan hallgató is szerepelt az idei TDK-n, aki a saját kertjében épített ki halivadéknevelő-telepet, ahol élő eleséggel végzett takarmánykísérleteket.

IMG_8825

Dr. Hupuczi Júlia hozzátette, a legtöbb hallgató már végzős, aki elindult a versenyen, így elmondható, hogy évek munkáját jelenti egy-egy TDK dolgozat eredményeinek bemutatása.

A kari fordulóból az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való továbbjutás a legfontosabb cél, emellett az első helyezettek az SZTE Mezőgazdasági Kar Hallgatói Önkormányzatának ösztöndíját is megkapják. Az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatói a sikeres TDK szerepléssel mentesülnek a szakdolgozatvédés alól. Az OTDK-n résztvevő hallgatók pedig az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzésein tandíjmentességet nyerhetnek a képzés utolsó félévére.

IMG_8953

IMG_8863

IMG_8981

IMG_8931

Dr. Hupuczi Júlia emlékeztetett arra, hogy az elkészült TDK dolgozatok ugyan nem nyilvánosak, de ha a témavezető és a hallgató is úgy gondolja, hogy a kutatásban fontos tudományos eredményre jutottak, akkor egy TDK dolgozatból tudományos cikk is készülhet, amely azután bárki számára elérhető lesz, ennek eredményeit akár tudományos-ismeretterjesztő előadás formájában is népszerűsíthetik a későbbiekben.

Az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az előzetesen beadott pályamunkákra a felkért szakmai bírálók két pontszámot adtak. A szóbelin kapható pontszámot pedig a többi között az határozta meg, hogy mennyire volt gördülékeny az előadó stílusa, mennyire készült fel szakmailag, illetve, hogy mennyire volt jó a vitakészsége, hogyan tudott válaszolni a Bíráló Bizottság elnökétől, valamint tagjaitól kapott kérdésekre, majd pontszámösszesítéssel alakult ki a végső pontszám.

Az idei Tudományos Diákköri Konferencia díjait Dr. Süli Ágnes főiskolai docens, a SZTE Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumának vezetője, az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának tagja adta át.

Busa

Meszlenyi

Hegedus_T

A legeredményesebb hallgatók különdíjakat is kaptak. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának díjait Dr. habil. Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanártól, az MTA SZAB Mezőgazdasági Szakbizottságának elnökétől vehették át a díjazottak.

Turuczki2

Az Állattudományi és Takarmányozási Szekcióban I. helyezett lett Turuczki Szabolcs Márk Pontyivadék nevelése ízeltlábú táplálékforráson című dolgozatával. (Témavezető: Dr. habil. Monostori Tamás főiskolai tanár, Mikics Péter mentor, Csányi Alapítvány.)

A II. helyezést Dobóné Deák Judith Erika érte el Peszticid szermaradékok előfordulásának vizsgálata a méhviasz feldolgozásának során című munkájával. (Témavezető: Dr. Benk Ákos főiskolai docens.)

Az Állattudományi és Takarmányozási Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta: Turuczki Szabolcs Márkot.

Allattudomanyi_es_Takarmanyozasi_Szekcio

A Növénytudományi és Kertészeti Szekcióban az I. helyezést Hegedűs Tímea kapta. Dolgozatának címe: Precíziós monitoring eszközök alkalmazásának vizsgálata fóliás hajtatásban. (Témavezető: Dr. Süli-Zakar Tímea főiskolai docens, Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka ny. főiskolai docens.)

II. helyezett lett: Váczi Vivien. Dolgozatának címe: A fiatal őszi árpa antioxidáns kapacitásának vizsgálata a bioaktív anyagainak összefüggésében. (Témavezető: Dr. habil. Lantos Ferenc egyetemi docens.)

A III. helyezést Hegedűs Vivien érte el, Az amalgerol növénykondícionáló hatása a mobil paradicsom termésmennyiségére és beltartalmi tulajdonságaira című munkájával. (Témavezető: Dr. habil. Monostori Tamás főiskolai tanár, Gyalai Ingrid Melinda tanársegéd.)

A Növénytudományi és Kertészeti Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta: Hegedűs Tímeát, Váczi Vivient, Hegedűs Vivient valamint Tóth Balázst.


Novenytudomanyi_es_Kerteszeti_Szekcio

IMG_9041

A Vadgazdálkodási Szekcióban az I. helyezést érte el Meszlényi Benedek Őzállomány felmérés a Dél-Alföldön című dolgozatával. (Témavezető: Dr. Barta Tamás főiskolai docens.)

II. helyezett lett Puskás Rebeka Az őzállomány szaporodási teljesítményének vizsgálata a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén című dolgozatával. (Témavezető: Dr. Majzinger István egyetemi docens.)

A III. helyezést Sisák Lilla Viktóra szerezte meg az Őz korbecslése valamint korra utaló bélyegeinek elemzése és értékelése című munkájával. (Témavezető: Dr. Barta Tamás főiskolai docens)

A Vadgazdálkodási Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta: Meszlényi Benedek, Puskás Rebeka, Sisák Lilla Viktória, Török Daniella Mirtill és Horváth Ádám József hallgatókat.

Vadgazdalkodasi_szekcio

A Vidékfejlesztési és Agrárökonómiai Szekció I. helyezettje Busa Judit Mária lett A helyi kézműves élelmiszertermékek jelentősége a fogyasztói szokásokban a Hegyesi Éléstár példáján keresztül című munkájával. (Témavezető: Dr. Korom Annamária adjunktus.)

A II. helyezést Süle Franciska érte el A turizmus helye, szerepe és fejlesztésének lehetőségei Újkígyóson című dolgozatával. (Témavezető: Dr. Duray Balázs tudományos munkatárs.)

A Vidékfejlesztési és Agrárökonómiai Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta Busa Judit Máriát.

Videkfejlesztesi_es_Agrarokonomiai_Szekcio

TDK_dijazottak_csoportkep

TDK_hallgatoi_csoportkep

TDK_hallgatok_es_temavezetok_csoportkep


TDK_elolab

TDK_elofej