Hosszútávú kísérletekbe kapcsolódhatnak be a Mezőgazdasági Kar hallgatói.
Egyetlen gramm talajban legalább 100 millió baktérium van, egy marék talajban pedig több, mit ahány ember él a Földön. Egy átlagos baktériumtörzs 20-30 percenként osztódik, de a szaporák akár 9 perc alatt is képesek reprodukálni magukat. E rendkívüli osztódásra képes élőlényekből legalább egymilliárdféle él a bolygón, ugyanakkor a baktériumfajok pontos számának meghatározása rendkívül nehéz, mivel a biodiverzitás tanulmányozása a talaj alatt már laboratóriumi körülményeket igényel. A baktériumok a talajjal számos más élőlényen osztoznak, ugyanakkor nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szerves anyagok lebontásában – fogalmazott előadásában Varga Sándor, az Agrova Kft. szakmai vezetője.

A biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnök a Talajegészség és talajfejlesztés a gyakorlatban fakultáció keretében tartott előadást az SZTE Mezőgazdasági Karán. A Phylazonit természetes talajoltó készítményeket forgalmazó cég többrétű szakmai kapcsolatot ápol Karunkkal a kutatás és szemléletformálás területén, amelynek során a talajegészségre és a biodiverzitás fontosságára hívják fel a hallgatóink figyelmét.

A talaj termékenységéhez szerves anyagok átalakításából származó humuszra van szükség, melyhez elengedhetetlenek a baktériumok. A talaj biológiai aktivitása a növénytermesztés egyik kulcskérdése. Az Agrova Kft. munkatársai éppen ezt a folyamatot tanulmányozzák kísérleteikkel. Ilyen jellegű kutatásba kapcsolódhatnak be a Mezőgazdasági Kar hallgatói a következő két hónapban Dr. Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Karának tudományos munkatársa és az Agrova Kft. munkatársai vezetésével.



Simkó Attila, az Agrova Kft. külkereskedelmi asszisztense az előadáson elmondta, hogy a hallgatók az első kísérletben a szervesanyag bontását vizsgálhatják különböző beállításokban. Ehhez cellulózgyapot párnákat, illetve a cég által forgalmazott baktériumkészítményt kapnak, amelyet saját talajaikban elhelyezve tanulmányozhatnak. A közös munka növénynevelési kísérletekkel folytatódik, majd a hallgatók által begyűjtött adatokat közösen értékeli ki a Kar és a cég.
