meteorologia_boritokep

A MEZŐGAZDASÁGI KAR HALLGATÓINAK LÁTOGATÁSA A SZEGEDI METEOROLÓGIAI OBSZERVATÓRIUMBAN

Az SZTE Mezőgazdasági Kar II. évfolyamos mezőgazdasági mérnök és vadgazda mérnök szakos hallgatói, valamint a II. évfolyamos mezőgazdasági mérnök szakos külföldi hallgatók 2023. október 16-án tanulmányi kiránduláson vettek részt az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központ Szinoptikus Állomásán, Szegeden, ahol megtekintették a napi észlelési gyakorlatban használatos műszereket, azok egy részét működés közben figyelték meg, tájékoztatták őket az alkalmazott szoftverekről, továbbá betekintést kaptak az intézmény működésébe.

 

A csoportot Tóth Tamás meteorológus, intézményvezető kalauzolta az Obszervatóriumban. A körülbelül egy óra tartamú bemutatót követően Tóth Tamás válaszolt a hallgatók által fölvetett kérdésekre.


4

Tóth Tamás intézményvezető meteorológus köszönti a hallgatókat reggel 8.30 órakor. A háttérben jobbra található épületben a ballonszonda manuális felbocsátásához szükséges eszközöket tárolják.



1

Az állomás területén található konténer belsejében vagyunk, ahol a bemutatott ballont hidrogénnel megtöltik, s az általa szállított meteorológiai érzékelők mérik a magaslégkör állapotát emelkedéskor kb. 30 km magasságig, majd onnan zuhanás közben ismét. Az adatok értékes információt szolgáltatnak az időjárás előrejelzéséhez. A ballonszonda felbocsátásának minden fázisa automatizált.



8

2019 óta működik a képen látható felhőalapmérő műszer, mellyel a mérések lézersugár kibocsátásával történnek.



3

A képen középen, a réteges lemezborítás belsejében a hőmérsékletmérő szenzor található, míg a rúd bal szélén lévő műszer a globális sugárzást és a felszínről történő visszasugárzást méri.



5

A 10 m magas tartórúd tetején a szélparamétereket (szélsebesség, széllökés, szélirány) mérik.



6

A képen jobbra található műszer a látástávolságot méri lézersugarak kibocsátásával.



7

A csapadékmérés manuális mérőegysége a hagyományos Hellmann-féle csapadékgyűjtő.



2

A szinoptikus állomás műszerkertjében.


A hallgatókat Prof. Dr. Makra László, az SZTE Mezőgazdasági Kar professor emeritus oktatója kísérte el.

Események

Rendezvénynaptár *