mehek_napja_boritokep

Méhek Napja az SZTE Füvészkertben

A Mezőgazdasági Kar interaktív programokkal és kreatív kuckóval várja a kicsiket és nagyokat.

Méhek Napja címmel rendez tematikus napot Szegeden az SZTE Füvészkert, szeptember 24-én, vasárnap 10.00-16.00 óráig.


A programon részt vesz standjával a Magyar Madártani Egyesület, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, az Interaktív Természetismereti Tudástár és az SZTE Mezőgazdasági Kar is.


A szervezők játékos, ismeretterjesztő feladatokkal, a méhekkel, méhészkedéssel kapcsolatos állomásokkal készülnek az érdeklődők számára. A látogatók megtudhatják többek között, hogy miért hasznos a virágpor és a propolisz, megismerhetik a méhészkedés eszközeit, és a Füvészkert méhlegelőjének növényeit is. Részesei lehetnek egy megfigyelőkaptáros méhbemutatónak, készíthetnek viaszgyertyát és mézet is kóstolhatnak.

A Mezőgazdasági Kar a "beporzók és a mezőgazdaság kapcsolatát" mutatja be a Méhek Napján.


„Mi több korosztály számára készülünk interaktív programokkal. Lesznek játékos feladataink az egészen kicsiktől a nagyobb gyerekeknek is. Készülünk egy kreatív kuckóval is, így aki szeret kézműveskedni, színezni, hajtogatni, az nálunk le tud majd ülni és tud ezzel foglalatoskodni” – mondta Dr. Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes.


Hozzátette, az SZTE Mezőgazdasági Karnak, mint oktatási intézménynek, feladata az ismeretterjesztés, így ráirányíthatjuk a figyelmet a méhekre és tágabb értelemben a beporzókra, ezeket az ismereteket becsempészhetjük a játékos feladatokba, hogy felhívjuk a figyelmet ezeknek a fajoknak az élőhelyeire, életfolyamataira.


„A változatos, színes, diverz, növényekkel teli táj rendkívül fontos, hiszen ezek azok a helyek, ahol a különböző beporzó fajok búvó- és szaporodó helyet, illetve táplálékot találnak maguknak. Ezeknek a területeknek a csökkenésében a mezőgazdaságnak fontos szerepe van, ugyanakkor ezeknek a területeknek a megőrzésében is. A termőföldek között húzódó mezsgyékre, határoló sávokra, a mezővédő erdősávokra nagy szükség van. Mindezt át tudjuk ültetni a városi ember életébe is, hiszen a kiskertek és ott lévő növények fontossága kiemelt szerepű a beporzóknál” – összegezte Dr. Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes.

 

A program tovább részleteiről ITT olvashat.