Bezár

Hírek

gazdaszverseny_es_juhasztali_borito

A jövő mezőgazdászai mérhették össze tudásukat a Gazdászversenyen, a Szent György Napi Juhásztalálkozón pedig a hagyományőrzésé volt a főszerep

A jövő mezőgazdászai mérhették össze tudásukat a Gazdászversenyen, a Szent György Napi Juhásztalálkozón pedig a hagyományőrzésé volt a főszerep

2022. május 11.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezték meg az Agrárszakképző Intézmények II. Országos Gazdászversenyét, amelyen délelőtt elméleti feladatokkal, délután pedig gyakorlati megmérettetésekkel várták a középiskolás csapatokat.


IMG_5719


A feladatok között a takarmányok kimérésétől a palántázáson át, a dróntérkép értelmezéséig sokféle kihívással kellett megküzdeniük a versenyzőknek. A versenyen a kérdések sorában még a haszonállat súlybecslése vagy a ló részeinek felismerése is szerepelt, de azt is megmutathatták a gyerekek, hogy miként tudják használni mobil eszközeiket a mezőgazdaságban.



IMG_5622



IMG_5674



IMG_5685



A Szegedi Tudományegyetem oktatói segítőként vettek részt a verseny lebonyolításában, Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill, főiskolai docens, Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella, adjunktus valamint Gyalai Ingrid és Szarvas Adrienn, illetve Bordé Ádám és Beier László tanársegédek működtek közre. Dr. Benk Ákos, főiskolai docens pedig műsorvezetőként vállalt fontos szerepet a Gazdászversenyen. Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja a zsűriben képviselte Karunkat, a szervező Alföldi Agrárszakképzési Centrum rendezvényén, amelynek főigazgatója szintén karunk oktatója, Dr. Horváth József, egyetemi docens.


IMG_5585



IMG_5593




IMG_5632_1



IMG_5667



IMG_5639



A megmérettetés I. helyezettje a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata lett (versenyző diákok: Becsei Dávid, Kerepesi Roland, Turuc Tamás, felkészítő oktató: Kiss Jenő), II. helyezést az Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola csapata vívta ki Putnokról (versenyző diákok: Demeter Bence, Kompán-Fresó Ádám, Új-Tózsa Koppány, felkészítő oktatók: Földvári István, Takács Károly), míg a III. helyezett: Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola csapata lett Hódmezővásárhelyről (versenyző diákok: Grósz Valter, Gyúrós Péter, Sándor Richárd, felkészítő oktató: Szabó Ákos). A három első helyezett az SZTE Mezőgazdasági Kar Különdíját is elnyerte, amelyet Dr. Mikó Edit, a Kar dékánja adott át. A nyeremény az ajándékcsomagok mellett az I. helyezett csapat tagjai számára 150 ezer, a II. helyezett csapat tagjai számára 100 ezer, a III. helyezett csapat tagjai számára pedig 75 ezer forint ösztöndíjat jelent, amelyet a Kar hallgatójaként fognak megkapni.


IMG_5770



IMG_5775_1



IMG_5780_1



IMG_5796



A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok utolsó napján tartotta meg Karunk a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel közösen a XXXVI. Szent György Napi Juhásztalálkozót. Dr. Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja a hagyományőrzést emelte ki köszöntőjében.


Facebook_Ad_34


Kiss György, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség termelési alelnöke megerősítette, a juhászatnak hosszú távon is van jövője, és az ágazat jelentős technológiai fejlődést is magáénak mondhat a generációváltással. A rendezvényen Csomai Géza, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Állattenyésztési Osztály, Legeltetésre Alapozott Állattartási Alosztályának vezetője köszöntőjében a legeltetés fontosságát hangsúlyozta, amely a mostani takarmányárak mellett egyre kiemeltebb szerepet kap. Ezernél is többen vettek részt abban a kérdőíves felmérésben, amely a legelőtulajdonosokat az országban lévő gyepek állapotáról kérdezte meg. Hozzátette, az utóbbi három évtizedben ez a terület nem kapott elég figyelmet, ez azonban a jövőben változni fog. Bátor Árpád, a Juh és Kecske ágazati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy az általa képviselt szervezet hosszas egyeztetés után jött létre, amelynek a fő feladata, hogy az ágazat szereplőit segítse.

A találkozón a kilátogatókat juh- és kecsketermékekből készült ételek gasztronómiai bemutatójával illetve az ágazathoz kapcsolódó technológiai és kézműves látnivalókkal, továbbá juhnyírási és -körmözési bemutatókkal, valamint folklórműsorral és gyermek-rajzversennyel is vártuk. A bográcsokban hagyományos juhász ételek rotyogtak. A főzőket a főszínpadon mutatta be az egyik szervező, Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill, az SZTE MGK főiskolai docense az érdeklődőknek.


Facebook_Ad_36


Facebook_Ad_37



Facebook_Ad_38


Facebook_Ad_35

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • nov
    4
    Vizsgák meghirdetése
    00:01
    00:01
  • dec
    2
    Vizsgákra jelentkezés
    00:01
    00:01
  • dec
    16
    Vizsgaidőszak
    00:01
    00:01
  • dec
    16
    Vizsgaidőszak záróvizsgázó hallgatóknak (MSc, SZT)
    00:01
    00:01

Kapcsolódó hírek