boritokep_cikkhez

A hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az Év Talaja

2023-ban Magyarországon, a hódmezővásárhelyi talajszelvény nyerte el Év Talaja címet.


A Magyar Talajtani Társaság versenyfelhívásában az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hód-Mezőgazda Tanösvényének TALAJTAN - INTERAKTÍV TALAJSZELVÉNY állomása mellett Apostag, Badacsonytomaj, Baja, Buzsák, Háromfa, Kecskemént, Nagyecsed és Zirc talajszelvénye is versenybe szállt a like-okért.


allo_2


IMG_0737


Korábban a hétállomásos Hód-Mezőgazda Tanösvény - határszemle típusú felnőtt továbbképzési módszer gyakorló növénytermesztők számára elnevezésű, konzorciumi megvalósításban benyújtott pályázata a Magyar Növénytermesztésért Termékdíj III. helyezését is elnyerte. A Pro-Feed Kft. vezette konzorcium tagja volt a Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is. (A konzorcium további tagjai: Hód-Mezőgazda Zrt., Phylazonit, AXIÁL Kft., ExperiPlant Kft., Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.)


allo


A tanösvény Év Talaja címet elnyert TALAJTAN - INTERAKTÍV TALAJSZELVÉNY állomását Dr. Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar főiskolai docense álmodta meg, és mutatta be az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a látogatóknak.


IMG_0733


„Egy talajszelvényen mindent érdemes vizsgálni. Látjuk azt a legalább 1,5-2 méteres vastagságot, aminek a működése kell ahhoz, hogy a gazdálkodók abban a felső 30 centiméterben növényeket tudjanak termeszteni. A konzorcium által beadott talajszelvény legnagyobb értéke, hogy ez korábban egy letermelt talaj, egy kubikgödör volt, amit agyagkitermelésre használtak, majd utána ezt feltöltötték törmelékkel. Az igazán szép ebben a talajszelvényben az, hogy a természet utána ezt elkezdte visszahódítani. Ez nagyon jól mutatja nekünk a talajok regenerálódó képességét. A talaj egy élő rendszer, és mint ilyen képes önmagát gyógyítani. Az Alföldön, magára hagyva egy talajszelvény 20 év alatt tud regenerálódni” – mondta a díjnyertes talajszelvényről Dr. Hupuczi Júlia, főiskolai docens.


IMG_0700


Hozzátette, a szavazás célja az volt, hogy a szakma, az agrártársadalom és a laikus érdeklődők közeledhessenek egymáshoz, hiszen nagyon sokan olyanok szavaztak, akik nem talajtani szakemberek, a szép eredményhez pedig hozzájárult, hogy a konzorcium tagjai sikeresen szólították meg saját közösségeiket.


IMG_0738


A hódmezővásárhelyi talajszelvényből monolit készül, amelyet decemberben a Talajok Világnapján az Agrárminisztériumban állítanak majd ki.