borito

Hatvanhét új mérnököt avattunk a Mezőgazdasági Kar 65. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésén

67 végzett hallgató ünnepelt családtagjaival és barátaival az SZTE Mezőgazdasági Kar 65. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésén. A diplomaátadón a mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakon (magyar és angol nyelven), a vadgazda mérnöki alapképzési szakon, a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szakon, a precíziós agrárgazdálkodási szakirányú továbbképzési szakon, a vadgazdálkodási igazgatási szakirányú továbbképzési szakon, a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzési szakon, továbbá a növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatók vehették át diplomájukat a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.


DSC_0517


DSC_0487


A most végzettek közül többen nem az első, hanem a második, esetleg a sokadik diplomájukat vehetik a kezükbe – mondta az ünnepségen köszöntőjében Dr. habil. Mikó Edit, a Kar dékánja –, ugyanakkor a következő évtizedek szakmai kihívása mindannyiunk számára azonos lesz, ez pedig a klímaváltozás. Erre lehetőségként kell tekintenünk – fogalmazott a dékán. „A klímaváltozás lehetőség, hogy más tenyészidejű zöldségeket, gyümölcsöket termesszünk, hogy a szántóföldi növénytermesztésben kétszer takarítsunk be, hogy olyan állatokkal gazdálkodjunk, amelyek jobban tűrik a hőstresszt. Én ezt az üzenetet teszem útravalóként a friss diplomások tarisznyájába” – fogalmazott a dékán.


A dékáni köszöntőt követően kitüntetések és elismerések átadására került sor. Discipuli Pro Facultate kitüntetést vehetett át Lábas Kata Sára, okleveles vidékfejlesztési agrármérnök, az SZTE Mezőgazdasági Kar Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézetének tanársegédje, áldozatos közösségi munkájának és kiemelkedő tanulmányi eredményének elismeréséül.


DSC_0525


Dékáni elismerő oklevél kitüntetést kapott Ganzorig Jargal, mezőgazdasági mérnök kimagasló tanulmányi eredményéért, a tanulmányi versenyeken és konferenciákon való eredményes részvételéért, valamint közösségi munkájáért.


DSC_0526


Szintén Dékáni elismerő oklevél kitüntetést vehettek át Tóth Violetta, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet tanársegédje, illetve Kakukné Bagita Dóra, kari ellenjegyző, titkársági referens a Kar érdekében végzett tevékenységük elismerése és megbecsülése jeléül.


DSC_0531


A mérnöki eskütételt követően Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese adta át a mérnöki okleveleket, majd Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja kézfogással fogadta mérnökké a végzett hallgatókat.


DSC_0580


DSC_0570


A friss diplomásokat beszédében Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese köszöntötte. Szakmai és személyes életükhöz is boldogságot kívánva köszönetet mondott az oktatóknak, akik tudásuk, tapasztalataik átadásával segítették a fiatalokat a hallgatóból mérnökké válás folyamatában, valamint a szülőknek és családtagoknak, akik a biztos háttérrel támogatták a hallgatókat a diplomájuk megszerzésében.


DSC_0667


Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere beszédében kiemelte, a diplomaátadó ünnepség minden évben fontos emlékeztetője annak, hogy milyen megtiszteltetés és öröm a városunk számára, hogy mezőgazdasági felsőoktatási képzés is van Hódmezővásárhelyen. Elmondta, amellett, hogy családi szálakkal is kötődik a Karhoz, külön öröm a számára, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó cégek képviselőit is a meghívottak sorában köszöntheti, hiszen a Mezőgazdasági Kar partnerei a város fontos foglalkoztatói, munkaadói is. Arra biztatta a friss diplomásokat, hogy ha ki is próbálják magukat külföldön, térjenek vissza, és szűkebb-tágabb hazájukban kamatoztassák tudásukat.


DSC_0670


A végzett mérnökök nevében Tari Ádám mezőgazdasági mérnök búcsúzott. Határzár, covid és távoktatás nehezítette a tanulmányok kezdetét – idézte fel az itt töltött évek nehézségeit és szépségeit –, de végül családias légkör alakult ki, amelyben nem volt olyan vizsga, hogy a hallgatók ne kaptak volna egy-egy biztató szót oktatóiktól vagy hallgatótársaiktól. A vajdasági, zentagunarasi fiatalember mindig is mezőgazdasági mérnök szeretett volna lenni, aki fél évszázada működő családi gazdaságukban szeretné kamatoztatni friss diplomásként a Mezőgazdasági Karon megszerzett tudást. „A diploma nem csupán egy papír, hanem az álmok felé vezető út kezdete” – mondta Tari Ádám.


DSC_0678


A 65. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésen kapták meg Gyémánt diplomájukat a Kar jogelődjében 60 éve, 1963-ban felsőfokú végzettséget szerzett alumni hallgatóink is. Idén volt a második alkalom, hogy Gyémánt okleveleket adtunk át. A jubileumi díszokleveleket Prof. Dr. Széll Márta, stratégiai rektorhelyettes és Dr. habil. Mikó Edit, dékán adta át.


DSC_0682DSC_0687


Az ünnepség végén a végzett évfolyam a Kar zászlajára feltűzött szalaggal tisztelgett az ALMA MATER előtt.


DSC_0718DSC_0746A rendezvényen készült fényképek ITT letölthetők.