Borito

HATALMAS ÉRDEKLŐDÉS KÍSÉRTE AZ SZTE MGK III. KARI NYÍLT NAPJÁT

Nemcsak Csongrád-Csanád, de Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyéből is érkeztek a Mezőgazdasági Karra a felvételi előtt álló fiatalok.


Megtelt a 108-as terem érdeklődő középiskolás diákokkal az SZTE Mezőgazdasági Kar III. KARI NYÍLT NAPJÁN. Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes köszöntötte a fiatalokat, majd bemutatta a hallgatóságnak a Nyílt Nap előadóit.


IMG_9401_


Hagyományaink szerint a Nyílt Nap első előadója a Kar kutatási tevékenységébe engedett bepillantást előadásával. Tóth Violetta, az SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézetének tanársegédje „A hasznos élettartam és a termelésből való legfőbb kikerülési okok vizsgálata hazai tejtermelő tehenészetekben” címmel mutatta be folyamatban lévő kutatását. A termelésben a selejtezés leggyakoribb okai a szaporodásbiológiai okok, a tőgygyulladás, a sántaság és a nem megfelelő tejtermelés. Mivel a tőgygyulladás az egyik fő selejtezési ok, ezért a nagyüzemi tejtermelő tehenészetekben törekedni kell a betegség megelőzésére. A kutatás során Tóth Violetta a többi között a kockázati tényezőket: a tőgygyulladást és annak a tőgy szerkezetére való káros hatását vizsgálta. Megállapításai során a többi között arra jutott, hogy a súlyosan ödémás tőgyű tehenek tőgybimbója megrövidül és megvastagodik az egészséges tehenek tőgybimbójához képest. Ez megnehezíti a fejést, mely során akár mechanikailag is sérülhet a tőgybimbó, fogékonyabbá téve az állatot a tőgygyulladásra – tette hozzá Tóth Violetta.


IMG_9428


IMG_9438

Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes „Prezentációs előadás a képzésekről” címmel tartott előadást a Nyílt Nap résztvevőinek. Jelenleg négy alapképzési szak (BSc), illetve három felsőoktatási szakképzés (FOSZ) közül választhatnak a továbbtanulás előtt állók. Az alapképzési szakok bármelyikének elvégzése után lehetőség van mesterképzésben folytani a hallgatóknak a tanulmányaikat a Mezőgazdasági Karon – mondta a dékánhelyettes. Az alapképzési szakokat nappali és levelező tagozaton is hirdetjük – tette hozzá Dr. habil. Komarek Levente. A felsőoktatási törvény változása miatt a felvételi eljárás során a jelentkezőknek idén tavasszal már nem kell feltétlenül emelt szintű érettségit tenniük, ám ez pluszpontot ér. Eltörölték továbbá a törvényileg meghatározott minimumpontot is, ennek ellenére a felsőoktatásba továbbra is a jó tanulók tudnak majd eredményesen bekerülni – hívta fel a figyelmet az oktatási dékánhelyettes.

Jövőre (2024-től) a felvételi eljárásban intézményi pontok adhatók többek között a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázaton, illetve a Tudományos Diákköri Konferencián való részvételért, illetve a helyezésekért is, ezért a pályázatokon való indulás szintén hasznos lehet majd a jövőben a felvételizőknek. A pályázatokon megszerzett pontok nem évülnek el, öt éven belül be lehet őket számítani a felvételi eljárás során – összegezte Dr. habil. Komarek Levente.


IMG_9465_


Dr. Hupuczi Júlia, beiskolázásért felelős dékánhelyettes, Duális Képzési Koordinátor a „Duális képzés a Mezőgazdasági Karon” címmel tartotta meg előadását. Hangsúlyozta, a Kar minden alapképzési szakja gyakorlatorientált: az anyaintézmény az elméleti ismereteket adja át, míg a gyakorlatot az SZTE Tangazdaság Kft.-nél, valamint a céges partnereknél, gazdálkodóknál tanulhatják meg a hallgatók (hetesi gyakorlat, mérnöki gyakorlat). A szakmai tudás megszerzésének intézményesített formája az úgynevezett duális képzés. Ennél a képzési formánál a három és fél éves képzési idő alatt folyamatos a kapcsolat a hallgató és a partnercég között, így a végzettek jelentős gyakorlati tapasztalatra tesznek szert szakmájukban. Előnye, a munkaerőpiacon való gyors elhelyezkedésen kívül, hogy a hallgató havonta, a mindenkor esedékes minimálbér legalább 65 százalékát, azaz jelenleg több mint 150.000 forintot juttatásként kap meg a teljes képzési idő alatt, noha csak vizsgaidőszakban és nyáron végez a cégnél ténylegesen munkát. Emellett a duális hallgató további egyetemi juttatásokban, ösztöndíjban és szociális támogatásokban is részesülhet – emelte ki a beiskolázásért felelős dékánhelyettes.


IMG_9503


Mészárosné Herbich Katalin, a Tanulmányi és Továbbképzési Osztály vezetője „Tájékoztatás a felvételi eljárásról” címmel tartott előadást. Kiemelte: az idén szeptemberben induló képzésekre jelentkezők esetében a két legfontosabb változás a felvételi eljárásban a jogszabályi minimumpont és a kötelező emelt szintű érettségi eltörlése. Az egyes szakokon a ponthatárokat a felvett hallgatók száma határozza majd meg, az utolsóként felvett hallgató pontszáma lesz a minimumpont az adott szakon.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2023. február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje szintén 2023. február 15-e, éjfél. A hitelesítés kizárólag Ügyfélkapun keresztül történhet – hívta fel a Tanulmányi és Továbbképzési Osztály vezetője, aki éppen ezért mielőbbi Ügyfélkapu-regisztrációra biztatta a felvételizőket.

Hozzátette, a pontszámítás egyelőre nem változik, a legfeljebb ötszáz megszerezhető pontot a tanulmányi és érettségi eredmények, valamint a többletpontok adják. Az érettségi pontok is duplázhatók, így a rendszer automatikusan azt a pontszámot adja a jelentkezőnek, amely számára a legelőnyösebb a felvételi eljárás során. A korábban megszerzett oklevelek eredménye szintén pontszámra váltható a felvételi eljárásban, de a többi között többletpontot ér az emelt szintű érettségi vagy a nyelvvizsga-bizonyítvány is.


IMG_9537

 

Legyél Te is MGK-s! Válaszd az SZTE Mezőgazdasági Kar képzéseit: https://mgk.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek


Irány a Felvi.hu! Jelentkezz az E-felvételi felületen az alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben meghirdetett képzésekre 2023. február 15-ig!

https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=233&elj=23a