Bezár

Hírek

borito

Három nyelven jelent meg AZ ÉDESBURGONYA TERMESZTÉSE című kari kiadvány

Három nyelven jelent meg AZ ÉDESBURGONYA TERMESZTÉSE című kari kiadvány

2023. szeptember 18.
3 perc

A tudományos munka az elmúlt évek kísérleti eredményeit és tapasztalatait foglalja össze.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hétévnyi kutatás kísérleti eredményeit és tapasztalatait összegzi az SZTE Mezőgazdasági Kar frissen megjelent kiadványa, AZ ÉDESBURGONYA TERMESZTÉSE. A három nyelven: magyarul, angolul és spanyolul is olvasható publikációt Dr. habil. Monostori Tamás, intézetvezető főiskolai tanár és Dr. Szarvas Adrienn, adjunktus szerkesztette. A kiadvány az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása - VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17” program által támogatott „Az édesburgonya termőhely- és fajtaspecifikus termesztéstechnológiájának, valamint kórokozómentes szaporítóanyag-előállításának fejlesztése” című projekt keretében készült.


A kutatócsoport a növénytermesztési technológiák során tárgyalt hagyományos szempontok közül elsősorban a szaporítóanyag-előállítással, ültetéssel, illetve a tápanyag-visszapótlással foglalkozó négyismétléses kísérletekben jutott új eredményekre, de ezek mellett az éghajlat- és talajigényre, a növényvédelemre, a betakarításra és egyéb szempontokra vonatkozó tapasztalataikat is megosztották a kiadványban.

A kutatás során figyelmet szenteltek a növényvédelmi problémák fokozódásának is – hangsúlyozta Dr. Monostori Tamás –, ugyanis a termőterület növekedésével a batátán egyre több kórokozó és kártevő kártétele figyelhető meg. Vizsgálták az alternatív tápanyag-ellátási módok, például a baktériumtrágyák létjogosultságát, melynek kapcsán arra jutottak, hogy eredményesen használhatók a termésbiztonság és a terméshozam javítására.


Vizsgálták többek között egy rendszeresen visszatérő probléma, a „ceruzagyökér”-képződés okát is. Ilyenkor nem fejlődik ki a raktározó gyökér, azaz a termésként értékesíthető batátagumó, hanem csak ujjnyi vastag, hajszálgyökerekkel borított gyökereket fejleszt a növény. Negatív hatású a gumóképződésre a rendkívüli szárazság, az öntözővíz mennyiségének elégtelensége, a vízellátás rendszertelensége. Pozitív hatású, ugyanakkor, a fajtaspecifikus ültetéstechnológia. Az általánosan javasolt térállástól eltérő, sűrűbb térállás nagyobb terméshozamot eredményezett. Itt ugyan több szaporítóanyagra volt szükség, de a nagyobb termésből eredő nyereség bőségesen fedezte a költségeket.


A batáta esetében is eredményes a gépi betakarítás. A sérülékeny héjon ejtett hibák, sérülések a betakarítás utáni hőkezeléssel jól gyógyíthatók, így a növény hosszabb távon is eltartható. A hőkezelés másik pozitív hatása, hogy a batáta ismert, édeskés íze ennek hatására alakul ki.


Kereskedelmi - és fogyasztói - szempontból probléma, hogy Magyarországon a batáta drága, mivel a hazai földben termett termés nem fedezi a fogyasztói igényeket, az csak szezonálisan, tavaszig kapható, az év többi részében import áruként, vagy feldolgozott formában juthatunk csak édesburgonyához. Az AZ ÉDESBURGONYA TERMESZTÉSE című kiadvány azzal a céllal készült, hogy a kísérletekkel alátámasztott új termesztési szempontok hozzájáruljanak a termesztéstechnológia javításához, a termelői kedv és ezáltal a termőterület növeléséhez.


A batáta szaporítóanyagának előállítása Magyarországon jelenleg még nem áll – a hagyományos gazdasági növényeinknél jól működő - szigorú hatósági ellenőrzés alatt – figyelmeztetett Dr. Monostori Tamás. Jelenleg hét batátavírus fertőz hazánkban, ami – megfelelő kontroll hiányában - egy vegetatív úton szaporított növénynél, mint a batáta rövid úton a hazai szaporítóanyag-ellátás ellehetetlenüléséhez vezethet. A komoly termesztők garantált minőségű dugványokat keresnek, így fennáll a veszélye annak, hogy a hazai fajtákat kiszorítja a külföldről behozott nemzetközi fajták garantáltan vírusmentes szaporítóanyaga.


A kutatásban a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán kívül két MATE-kutatóhely, három gazdálkodó, két szakértő, összesen mintegy 25 ember vett részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • feb
    10
    Szorgalmi időszak
    00:01
    00:01
  • ápr
    14
    Tavaszi szünet
    00:01
    00:01
  • ápr
    28
    Kreditátvitel (MODULO-n keresztül)
    00:01
    00:01
  • máj
    12
    III. évfolyamos hallgatók gyakorlata
    00:01
    00:01

Kapcsolódó hírek