Boritokep_cikkhez_2

Hagyományteremtő szándékkal indult, de kétévente állandó kari program lehet az Erasmus Week

A Mezőgazdasági Kar több mint 40 Erasmus+ partnere érkezik az Erasmus hétre.

„Az Erasmus Week előzménye egy 2019 és 2022 között megvalósított Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási (KA171) projekt volt, amelyet szintén észak-afrikai partnerekkel, marokkói és tunéziai intézményekkel folytatott le a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, viszont a Covid-járvány megakadályozta a mobilitások zömének a megvalósítását, ezért 2022-ben gyakorlatilag pár hónap alatt kellett az egész projektet megcsinálnunk. Ez akkor egy nagyon feszített tempó volt. 2023-ban megnyertük ennek a projektnek a folytatását, kibővítve Algériával és egy másik témában izraeli partnerekkel, ezért azt gondoltuk, hogy szervezük egy Erasmus hetet, ahová az összes partnert becsatornázzuk, hogy egy rendezvényen vegyenek részt, ahol egy héten át minél tartalmasabb szakmai programot kínálunk nekik” – mondta Dr. Jani Péter, az SZTE Mezőgazdasági Kar Dékáni Hivatalának vezetője, az Erasmus Week főszervezője.


Hozzátette, nemcsak a projektben résztvevő intézmények felé nyitotta ki a Kar a csatlakozás lehetőségét, hanem valamennyi Erasmus-partnere számára elérhetővé tette a részvételt, így több mint 40 külföldi vendég érkezik az Erasmus hétre. Jönnek például hallgatók és oktatók Martinique szigetéről, Franciaországból; illetve Romániából, a Temesvári Egyetemről is. Az összekötő kapocs, hogy a vendégek küldő intézményei mind agrár közép- vagy felsőfokú oktatási intézmények, vagy olyan agrárkutatással foglalkozó intézetek, amelyek kapcsolódnak a Mezőgazdasági Kar profiljához. Van közöttük állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, agrárerdészettel vagy egyéb, a tágabban vett agráriummal foglalkozó intézmény is.


„Az április 18-án, csütörtökön megrendezésre kerülő Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencia az Erasmus Week központi eleme, hiszen az volt a cél, hogy a programot egy tudományos konferenciával és publikálási lehetőséggel kis összekapcsoljuk, így még vonzóbbá tegyük az Erasmus héten való részvétel lehetőségét a partnereink számára. Külön erre a programelemre több mint 120-an regisztráltak, amelyhez még hozzájön az Erasmus Week résztvevői közül az a 20 előadó, aki a konferencián is ott lesz, így az összlétszám már olyan magas volt, hogy nem tudtuk csak a Karra szervezni a programot, ezért idén a plenáris szekciónak a Fekete Sas Rendezvényház ad majd otthont, de a délutáni tematikus szekcióülések már a Mezőgazdasági Kar épületében lesznek. A konferencia angol címe: Global challenges & responses in agriculture and environment, amely a klímaváltozással és annak mezőgazdaságra gyakorolt hatásával foglalkozik az idén. Úgy gondoltuk, hogy ez jó hívószó lehet az észak-afrikai, vagy a dél-mediterrán térségből érkező kollégáknak. Őket már jobban érinti a klímaváltozás, az ott tapasztalt éghajlati viszonyok pedig hamarosan nálunk is bekövetkeznek. Látható, hogy a résztvevők körét kiszélesítettük, hiszen általában a Wellmann Konferencián jellemzően magyarországi egyetemekről, vagy a környező országokból érkeztek előadók a korábbi években. Sokkal színesebbek a témák, sokkal több tématerület kerül prezentálásra” - emelte ki Dr. Jani Péter.


Az Erasmus hét teljes programját ismertetve Dr. Jani Péter elmondta, hogy a hétfői nyitónap kifejezetten a hálózatépítésre és a jó gyakorlatokra fókuszál. Bemutatkoznak a résztvevő intézmények, majd két külön csoportban workshopok kertében mutatják majd be a többi között azt, hogy például a kutatási tevékenység nálunk hogyan zajlik, milyen nehézségekkel szembesülnek, vagy hogy hogyan valósul meg náluk az Erasmus+ program, hogyan lehetne egymással olyan jövőbeni együttműködéseket kialakítani, amelyek az eddigiekhez képest új területeteket jelentenek. Ezt a napot az SZTE Tangazdaságba tervezett látogatás és egy kint töltött vacsora zárja – ismertette a hivatalvezető.


„A keddi nap egy abszolút szakmai nap. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-be szerveztünk egy látogatást a csoportnak, ahol a lótenyésztési ágazattal, a szarvasmarha-ágazattal, illetve a precíziós szántóföldi növénytermesztési ágazattal is megismerkedhetnek, három különböző telephelyen. A szerdai napon kulturális programot kínálunk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ezután az SZTE központi épületeit nézzük meg, a Rektori Hivatalt, és a József Attila Tanulmányi és Információs Központot, majd az egyetemi Füvészkertbe megyünk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Füvészkertben csatlakozhatunk Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatóprofesszora számára szervezett programsorozathoz is” – összegezte Dr. Jani Péter.


Csütörtökön zajlik majd a már említett Wellmann Nemzetiközi Tudományos Konferencia, a pénteki nap pedig szabad program lesz a vendégeinknek – ismertette Dr. Jani Péter -, aki azt is elmondta, hogy az Erasmus Week hagyományteremtő szándékkal indult, amelyet kétévente szeretnének majd megrendezni a jövőben.