boritokep_copy_242

„A gazdálkodás során a természet regeneratív energiát is érdemes kamatoztatni”

Nagy siker volt a Hód-Mezőgazda Tanösvény TALAJTAN - INTERAKTÍV TALAJSZELVÉNY állomása az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

A jubileumi, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár számos szakmai érdekességgel várta a látogatókat. A Hód-Mezőgazda Tanösvényen például egy különleges, antropogén hatásoktól sújtott talajszelvényt is láthattunk, amelyet a TALAJTAN - INTERAKTÍV TALAJSZELVÉNY állomáson Dr. Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének főiskolai docense mutatott be a látogatóknak.


IMG_0706


IMG_0765


20230506_131846


IMG_0716


A térség a földtörténeti múltban ártéri terület volt, ahová a folyó lerakta hordalékát – mondta a bemutatón Dr. Hupuczi Júlia – a talajszelvény alsó részén ezért még megtalálható az erre jellemző agyagos talajréteg.

Amikor a víz levonult, akkor ezen a rétegen elindult a talajképződés, ezután érkezett az antropogén hatás. Ez a terület sokáig bányászati terület is volt, kubikgödrökkel, majd amikor ezzel a tevékenységgel felhagytak, építési törmelék került a felszínre, szemetet, műanyag zsákot és rongydarabot is láthatunk a talajszervény középső harmadában, majd a területet az 1970-es évektől nem bolygatták, így képes volt regenerálódni.


IMG_0737


IMG_0738


A talaj élő rendszer – tette hozzá a főiskolai docens - mely alkalmazkodik, változik, képes regenerálni önmagát. A felszínt vizsgálva, ez a talajszelvény nem is mutatja egy terhelt talaj tulajdonságait. Nemcsak a gazdálkodók számára érdekes 30 centiméteren vannak növényi gyökerek, hanem 60, 70 és 120 centiméter mélyen is, tehát a teljes talajszelvényt hasznosítják a növények. Fontos tehát, hogy ne csak a 30 centiméterben gondolkodjunk, mert vizet és tápanyagot a mélyebb rétegekből is képesek felszívni a növények. Próbáljuk a gazdálkodás során a természet regeneratív energiát is kamatoztatni – összegezte Dr. Hupuczi Júlia.


IMG_0720


A TALAJTAN - INTERAKTÍV TALAJSZELVÉNY állomáson a többi között kalciumos kísérletet, talajmonolitokat és egyéb érdekességeket is láthattak az érdeklődők.


IMG_0718

IMG_0707


IMG_0726


IMG_0743