borito_6_x_4_in_copy_81

A fajtafenntartásban és a tenyésztésben végzett kiemelkedő tevékenységet ismerték el az SZTE Mezőgazdasági Kar díjaival az idei Állattenyésztési Napok díjátadóján

A baromfitenyésztők lejobbjait is díjazták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Ünnepélyes díjátadóján. Az ország minden tájáról 14 kiállító 51 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt a kiállításon, a bemutatott csoportokat Bögréné Bodrogi Gabriella és Látits Miklós mellett Dr. Benk Ákos, az SZTE Mezőgazdasági Kar Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézetének főiskolai docense értékelte.Az SZTE Mezőgazdasági Kar Sófalvy-díját Lengyelné Thurner Hajnalka, állattenyésztési ágazatvezető kapta a sárga magyar tyúk fajtafenntartásában végzett tevékenységéért.


IMG_5740


IMG_5745


IMG_5751


A kitüntetett 1978-ban született Mosonmagyaróváron, egyetemi tanulmányait a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron végezte, ahol 2004-ben okleveles agrármérnöki diplomát, 2009-ben pedig gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki diplomát szerzett.


1997-től dolgozik a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának, valamint jogelődjeinek baromfi telepén. A telep 2021-től az egyetemi tulajdonban lévő Uni-Agro-Food Kft.-hez tartozik. Végig járva a ranglétrát, kezdetben állatgondozóként a sárga magyar tyúk fajtafenntartásához kapcsolódó feladatokban vett részt. Ebben az időszakban tanulta meg a fajtafenntartás minden apró részletét és kötelezte el magát a baromfitenyésztői szakma iránt. Diplomamunkáit is ebben a témakörben készítette. 15 éve, megszerzett tapasztalatai alapján, a sárga magyar tyúk génmegőrzésének és fajtafenntartásának irányítását, technikai szervezését látja el, mint állattenyésztési ágazatvezető. A fajtafenntartói feladatok mellett a kísérleti telepen az állattenyésztési és takarmányozási kísérletek kutatási feladatainak technikai lebonyolítását irányítja.


További ismeretszerzés céljából jelenleg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök képzés hallgatója.

Meglepődtem, amikor nekem ítélték a díjat. Tizenöt éve már szinte csak én csinálom a sárga magyar tyúk fajtafenntartást és a génmegőrzést. 1440 állattal dolgozunk, plusz 160 kakassal. 32 sárga magyar törzs van Mosonmagyaróváron, ennek a fajtafenntartása a feladatunk, több mint 70 éve foglalkoznak itt őshonos génmegőrzéssel. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon egyedülálló törzstenyészet vagyunk, pedigrés keltetést csak mi csinálunk, ez azt jelenti, hogy egyedileg vannak nyilvántartva az állatok és egyedi teljesítményvizsgálatokat végzünk, ez alapján válogatjuk ki az elit törzseket. Anyánként keltetünk, minden egyes tyúknál tudjuk, hogy mennyi tojást termelt, mennyi utódja volt, ezek törzskönyvezve vannak” – mondta a díjazott.


IMG_5752


A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Lengyelné Thurner Hajnalka hozzátette: „A fajtafenntartás továbbra is feladatunk, hiszen olyan génbank van nálunk, amely pótolhatatlan és egyedülálló. A legújabb kutatásokban a sárga magyar tyúk viselkedési mintáit digitalizáljuk. Itatásos kísérleteket is végzünk. Előremutató eredmény, hogy a keltetési arány jobb lett a kísérleti állománynál, mint a kontroll csoportnál.”


A Szegedi Tudományegyetem Tangazdaság Kft. harmadik díjat nyert kendermagos magyar tyúk fajtacsoportjával és első díjat nyert a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk csoporttal az Őshonos tyúk fajtacsoportban.


IMG_5731


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar különdíjat ajánlott fel a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság részére a kiállított állományokon tükröződő tenyésztői munka bemutatásáért. A díjat Dr. Oláh János, a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság igazgatóhelyettese, a tavalyi Sófalvy-díj kitüntetettje vette át.


IMG_5781

 

Nagy örömmel fogadtam a díjat, hiszen ugyanúgy, ahogy a hódmezővásárhelyi Tangazdaságban, nálunk is vannak innen származott kopasznyakú és fedett kendermagos tyúkok, illetve az itt lévő kollégákkal közösen dolgozunk, és jó kapcsolatot ápolunk. Célunk, hogy a hét őshonos tyúkfajtát megtartsuk Debrecenben. Ezen kívül a három pulykafajtánkhoz még érkezett egy új fajta, az erdélyi tarka pulyka is, emellett szeretnék a fekete pulykából egy önálló fajtát elismertetni. Büszke vagyok arra, hogy Gödöllő mellett Debrecenben van ekkora faj- és fajtagazdagság. Ezt tavaly, az Alföldi Állattenyésztő és Mezőgazda Napokon díjazták is és a Sófalvy-díjat én kaptam meg” – mondta Dr. Oláh János.


IMG_5748


IMG_5750


Juhtenyésztés kategóriában a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar szintén különdíjat ajánlott fel, amelyet Dr. Annaházi László az Anipharma-A Kft. ügyvezetője vehetett át.

Meglepődtem, ugyanakkor nagy örömmel fogadtam ezt a díjat. Megpróbáltunk a legmaximálisabban felkészülni az idei kiállításra, ezt azok a díjak is bizonyítják, amelyeket még az SZTE Mezőgazdasági Kar díján kívül elnyertünk a különböző fajtacsoportokért, vagy a legszebb tenyészállatokért, ennek a koronája ez a díj” – mondta Dr. Annaházi László.


IMG_5759


IMG_5762


Az Anipharma-A Kft. juhtenyésztéssel foglalkozik, magyar merinó és német húsmerinó törzstenyészetük részére takarmányt is termel.

Megpróbáljuk fejleszteni a juhászatunkat, megvizsgáljuk, hogy melyek a piac elvárásai, és a tervek között van, hogy újabb fajtát is bevonunk a tenyésztésbe” – beszélt a jövőbeni tervekről a díjazott.