marokkoi_borito

ERASMUS+ - A marokkói beszámoló

Erasmus beszémoló a Mezőgazdasági Kar oktatóinak marokkói utazásáról.


ERASMUS+, MAROKKÓ, 2022. MÁJUS 14-21.

 

SZTE, MEZŐGAZDASÁGI KAR

 

2022. május 14-én, az SZTE Mezőgazdasági Karának kilenc oktatója ERASMUS+ program keretében egyhetes marokkói utazáson vett részt.


A csoport tagjai a következők voltak:

Dr. Jani Péter, Gera Magdolna, Dr. Monostori Tamás, Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill, Dr. Búzás-Bereczki Orsolya, Dr. Szarvas Adrienn, Dr. Vojnich Viktor, Dr. Duray Balázs és Prof. Dr. Makra László.

 

Az utazás repülővel történt. Május 14-én az Air France gépével indultunk Casablancába (Budapest – Paris CDG – Casablanca), majd visszafelé május 21-én ugyancsak Air France géppel utaztunk (Casablanca – Paris CDG – Budapest).


Marokkóban két agrárfelsőoktatási intézményt látogattunk meg:

 

  • 1) École Nationale d'Agriculture de Meknès (ENAM)

Az iskola állami felsőoktatási intézmény, melyben a fő kutatási irányok az agronómia és vidékfejlesztés. Az ENAM-ot 1942-ben hozták létre, Marokkó francia protektorátusa időszakában, Az intézmény hallgatói általános agronómiai képzést kapnak, továbbá speciális képzésben részesülhetnek a következő területekről: (a) gyümölcstermesztés, olajbogyó termesztés és szőlőtermesztés, (b) agrár-gazdasági mérnök szak, (c)vidékfejlesztési mérnök szak, (d) állattenyésztés és pásztorkodás, (e) növény- és környezetvédelem, valamint (f) a növénytermesztés tudományai és technikái.

A meknèsi kollégák segítségével igen gazdag négy napot töltöttünk el itt a városban és vidéken. Meglátogattuk többek között Volubilist – egy római kori várost, ellátogattunk egy narancsültetvényre, elmentünk olíva ültetvényekre, s meglátogattunk egy olívabogyó sajtoló üzemet. Megnéztük az intézményt tanszékeit, tájékotattak minket az ott folyó magas szintű kutatási munkákról és az oktatói tevékenységekról.

 

  • 2) Hassan II Institute of Agronomy & Veterinary Medicine – Rabat

Az intézményt 1966-ban alapította II. Hasszán király. A természettudományok egyik vezető intézményeként három alapvető integrált küldetést lát el: képzést, kutatást és fejlesztést. Megalakulása óta fokozatos terjeszti ki országos, regionális és nemzetközi befolyását. Élettudományi-, földtudományi és technológiai szakembereket (mérnököket, állatorvosokat, stb.) képeznek itt, valamint alap- és továbbképzést biztosítanak szakemberek számára.

Ezen az egyetemen alapvetően több intézet kutatómunkájával ismerkedtünk meg a vezetőik beszámolói alapján. Itt egyedül az Állatsebészeti Klinikára látogattunk el személyesen, ahol lovak operációjával foglalkoznak.

 

Mindkét intézményben küldöttségünk minden tagja beszámolt a saját kutatási és oktatási tevékenységéről, ezen kívül Meknèsben Dr. Jani Péter, Gera Magdnola és Dr. Makra László tartottak kb. 100 fő hallgatóság számára 30-30 perces előadást a Karunkról, illetve a kutatómunkájukról.


 

 A cikk szerzője: Prof. Dr. Makra László, az SZTE MGK Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézetének egyetemi tanára


Ecole_Nationale_dAgriculture
Dr._Jani_Peter_az_Ecole_Nationale_dAgriculture_vezetoivelEcole_Nationale_dAgriculture_kutato_labor_


Gyumolcsosben_Meknes_kornyezeteben_Gyumolcsos_Meknes_kornyezeteben_Olivabogyo_sajtolo_uzemDr._Kocsine_Dr._Graff_Miyrtill_Rabat_az_Atlanti_ocean_partjan_