fenntarthato_mezogazdasag_borito

Együttműködési megállapodást írt alá és konferenciát rendezett a Magyar Tudomány Ünnepén a Mezőgazdasági Kar

Fenntartható mezőgazdaság – élhető jövő címmel rendezett konferenciát az SZTE Mezőgazdasági Kara. A tanácskozás előtt a Karunk megújította eddigi sikeres együttműködését a Duna-R Kft-vel, amely a gyakorlati képzés biztosítását, a hallgatók tehetséggondozását, a kutatás-fejlesztési célok, valamint a közös rendezvények megvalósítását segíti elő.


alairas


Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja a rendezvényen azt mondta, hogy óriási sebességgel fejlődik a technológia, illetve a genetika, ahhoz pedig, hogy ezt az oktatásban is követni tudjuk, fontos, hogy Karunknak olyan partnerei legyenek, amelyek naprakész, modern technológiákkal ismertethetik meg a hallgatóinkat. Ahogy Karunknak fontos a gyakorlati partner, úgy a gyakorló szakembereknek is szükségük van arra, hogy egyetemi, kutatási háttér álljon a rendelkezésükre. A kertészet napjainkra veszített népszerűségéből a fiatalok körében, tehát fontos, hogy megmutassuk nekik, mennyire szép ez az ágazat – tette hozzá Mikó Edit. Az együttműködési megállapodás megújításával nemcsak a gyakorlati képzésben szeretne együttműködni a Kar, de a kutatási területen is szorosabb kapcsolatra törekszik a Duna-R Kft.-vel – emelte ki a dékán. Ruskó József, a Duna-R Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy az együttműködéssel a kertészeti ágazatot szeretnék megszerettetni a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalokkal. A hallgatók megismerkedhetnek a gyakorlati munka újdonságaival, és tapasztalatot szerezhetnek a cégnél, amely akár szakdolgozati témául is szolgálhat a számukra.


Konya_ZoltanKonya_Zoltan_kozonsegSomogyi_NorbertCsontos_GyorgyiKovacs_Helga_unkpKovacs_Helga3


A Fenntartható mezőgazdaság – élhető jövő című konferenciával a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz és a Centenáriumi Tanév programjához is kapcsolódott az SZTE Mezőgazdasági Kara. Dr. habil Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. Prof. Dr. Kónya Zoltán egyetemi tanár, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, megnyitó beszédében kiemelte, korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás. A fenntarthatósággal évek óta ijesztgetik a globális társadalmat a tudósok, azonban csak manapság jutottunk el odáig, hogy gyakorlati megoldásokat alkalmazzunk akár az időjárási szélsőségek megoldásaira. Hozzátette, a mezőgazdaság kulcsfontosságú az élhető jövő szempontjából, figyelmeztetett arra, hogy a következő 20 év ivóvíz-problémákat is tartogat majd.


Monostori_Tamas_edesburgonya_ea_2Amorim_PinherioThuruczkiSzabolcsBarathTamasOrmodi_MartonGyalai_Ingrid


Dr. Monostori Tamás, főiskolai tanár, az MTA Szegedi Területi Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottságának elnöke elmondta, hogy a programon oktatóink, fiatal kutatóink: doktoranduszok, illetve magyar és külföldi egyetemi hallgatóink számoltak be aktuális kutatási eredményeikről. A konferenciával a Kar a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt néhány évtizedben paradigmaváltás történt, a termelők igyekeznek a földjeiket az adott viszonyoknak megfelelően művelni, az öntözés és öntözhetőség viszont az a terület, ahol még sokat kell fejlődnie a mezőgazdaságnak.

LinhHaVinhSzarvas_Adriennkozonseg_delutani_szekcio_3Yi_Hou_2Yi_HouAmorim_Pinherio2


A programon délelőtt multidiszciplináris szekcióban hívták fel a figyelmet a fenntarthatóság különféle problémáira az előadók, délután pedig - „Az édesburgonya termőhely- és fajtaspecifikus termesztéstechnológiájának, valamint kórokozómentes szaporítóanyag-előállításának fejlesztése” c. VP/EIP-AGRI projekt szervezésében - angol nyelvű előadásokkal nemzetközi édesburgonya workshop zárta a konferenciát.


Silva_2kozonseg_delutani_szekcio2kozonseg_du_kozeli1delutani_szekc_kozonseg_kozonseg_du_kozeli3kozonseg_du_kozeli_2

Események

Rendezvénynaptár *