TDK_boritokep

Egyetemi színvonalú dolgozatokkal érkeztek a középiskolás diákok az MGK idei Tudományos Diákköri Konferenciájára

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának pályázati felhívására összesen 18 pályázat érkezett be a középiskolás diákoktól a 2022/2023-as tanév Tudományos Diákköri Konferenciájára. A kétfordulós megmérettetés első szakaszában a legfeljebb 10 oldal terjedelmű dolgozatokat a legváltozatosabb témákban nyújtották be a résztvevők, a solymászattól, a Körös-Maros Nemzeti Park hungarikumain át, a szarvasmarhák metánkibocsátásáig, vagy a magyarországi citromtermesztés lehetőségeinek feltérképezéséig. A verseny második fordulója a szóbeli prezentáció volt, amelyet 2023. február 22-én rendeztünk meg. A konferenciára Hódmezővásárhely mellett a többek között Szegedről, Gyomaendrődről, Ásotthalomról, Csongrádról, Kiskunfélegyházáról és Szentesről, illetve Orosházáról is érkeztek diákok a Mezőgazdasági Karra.


IMG_9629


IMG_9670


„A középiskolásoknak szóló TDK megrendezésében a tehetséggondozás a kulcs. Próbáljuk a Kart vonzóvá tenni azon fiatalok számára, akik egy kicsit ki szeretnének tűnni, akik már most érdeklődnek az agrárium iránt, akik késztetést éreznek arra, hogy egy-egy témának utána olvassanak, tanulmányozzák a szakirodalmát, vagy esetleg már akár saját kutatást állítsanak be”- mondta Dr. Hupuczi Júlia, főiskolai docens, az SZTE Mezőgazdasági Kar beiskolázási dékánhelyettese, a Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke.

Hozzátette: „A tizennyolc pályamunka ennél a számnál több résztvevő diákot jelentett, hiszen több olyan prezentációt is hallhattunk, amelyet két vagy három középiskolás fiatal mutatott be. Emiatt két szekcióban, egy Állattudományi Szekcióban és egy Növénytermesztési és Vidékfejlesztési Szekcióban rendeztük meg a konferenciát”.


IMG_9811


IMG_9649


Igyekszünk honorálni a fiatalok munkáját – fogalmazott a dékánhelyettes – a résztvevőknek és a díjazottaknak járó kari ajándékcsomagok mellett, mindkét szekcióban külön díjaztuk a három legeredményesebb diákot. Az első három helyezett sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára. Az I. helyezettek 100 ezer forint, a II. helyezettek 75 ezer forint, a III. helyezettek pedig 50 ezer forint ösztöndíjat kapnak ajándékba.


IMG_9879


IMG_9933


Ezen kívül a TDK-n versenyző középiskolás diákok 2024-től az 1. helyezésért 50, a 2. helyezésért 40, a 3. helyezésért 30, a részvételért 20 intézményi többletpontot kaphatnak a felvételi eljárásban, ha az SZTE Mezőgazdasági Karra jelentkeznek. „Ezeket a pontokat a diákok tudják halmozni, ha valaki akár 10.-esként eljön hozzánk és versenyez a TDK-n már biztos, hogy kap 20 intézményi pontot, majd ha a következő évben helyezést is elér, akkor ezeket a pontokat össze tudjuk adni neki, ráadásul ezeket öt évig tudja raktározni, és felhasználni a felvételi eljárás során” – mondta a dékánhelyettes.


IMG_9943_csopkep_2


IMG_9954


IMG_9945


„Nagy öröm a számunkra, hogy a dinamikusan változó agrárium megjelent a TDK dolgozatok témaválasztásában. Látszik, hogy foglalkoztatja a középiskolásokat a klímaváltozás, az emelkedő műtrágya árak, a precíziós gazdálkodásra való váltás, de olyan vidékfejlesztési témák is érkeztek, amelyek aktív turizmussal, egy-egy terület vidékfejlesztésével foglalkoznak, nagyon lelkesek voltak a fiatalok” – összegezte Dr. Hupuczi Júlia.


Az eredményhirdetésre várva a diákok megnézhették az SZTE MGK Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumát is, ahol Gémes-Matusek Krisztina, intézeti mérnök tartott interaktív laborbemutatót a TDK versenyzőinek és a kísérő tanároknak.


IMG_9845

 IMG_9836

 

Tudományos Diákköri Konferencia Középiskolai Szekciók

SZTE MGK TDK 2023.02.22.

Helyezettek:

 

Állattudományi Szekció

I. helyezett:

Ugrai Nándor

Hódrágások és közvetlen hatásuk a környezetre

Felkészítők: Palkó László és Dr. Szarka János

Intézmény: Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Csongrád

 

II. helyezett:

Kékes-Szabó Boglárka

A szarvasmarhák metánkibocsátása

Felkészítő: Janó Éva

Intézmény: Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum

 

III. helyezett:

Molnár Maxim

Dámszarvas betelepítés sikeressége az Öcsödi Szabadság Vt. Területén

Felkészítő: Palkó László

Intézmény: Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Csongrád

 

Növénytermesztési és Vidékfejlesztési Szekció

I. helyezett:

Kancsó Hanna

Régióm hungarikumai

Felkészítő: Mikulás Rolandné

Intézmény: Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

 

II. helyezett:

Radics Dániel

Az agrárgazdaság kihívásai a 2020-as évek elején

Felkészítő: Domokos József

Intézmény: Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Ásotthalom

 

III. helyezett:

Györök Szabolcs

A Nagykőrösi Pálfája erdő

Felkészítők: Andrési Pál és Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó

Intézmény: Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Ásotthalom


IMG_9952_


A Tudományos Diákköri Konferencián és az Interaktív laborbemutatón készült fényképek ITT letölthetők.


A TDK eredményhirdetésén készült fényképek ITT letölthetők.


A TDK helyezettekről készült fényképek és a csoportképek ITT letölthetők.logo