borito6_x_4_in_copy_92

Díjesővel zárult az Agrárszakképző Intézmények IV. Országos Gazdászversenye

Az országban működő öt agrárszakképzési centrum a Hód-Mezőgazda Zrt.-vel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen, valamint az SZTE Mezőgazdasági Karral együttműködésben Hódmezővásárhelyen rendezte meg az Agrárszakképző Intézmények IV. Országos Gazdászversenyét, a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár keretében.


A 2024. május 3-án, az SZTE MGK Takács Ferenc Gyakorlati Képző Központban lezajlott megmérettetés fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. A szakmai zsűri elnöke Bagdán Boglárka, a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, főosztályvezető asszony (Agrárminisztérium); a zsűri társelnöke: Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei igazgatója volt, a zsűri további tagjai: Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja, Kurusa Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Balassa Gergely, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. ügyvezető igazgatója (Bonafarm Csoport), továbbá Nagypéter Sándor, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete elnök-ügyvezető igazgatója voltak.


A versenyen résztvevő tizenegy magyarországi agrárszakképző intézmény tanulói csapatai, összesen 33 diák, 11 csapatban mérte össze a tudását, akik gazdálkodási, mezőgazdasági elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg. Valamennyi csapathoz csatlakozott 1-1 segítő egyetemi hallgató is az SZTE Mezőgazdasági Karáról.

 
A délelőtt folyamán a versenyzők tesztfeladatsort töltöttek ki tableten, majd az agrárdigitalizációs feladat I. része (Drónok a precíziós mezőgazdaságban) következett. Az ebédet követően került sor a gyakorlati feladatok megoldására. Ebben a feladatsorban a piaci bevásárlás, "Drónok a precíziós mezőgazdságban" c. feladat II. része kapott helyet, de az erőgép napi karbantartása, a gyomnövények felismerése, a gazdasági állatok tömegének becslése (paraméterének meghatározása), a kézi fejés műtehénen, valamint a takarmányos zsák dobása gyakorlati feladat is szerepelt a kihívások között.


A legeredményesebb csapatok résztvevői elnyerték az SZTE Mezőgazdasági Kar ösztöndíjait is, illetve kari ajándékcsomagokkal is gazdagodtak.


1. helyezett: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Pápa (szakmai tanulmányút: Délalföldi Kertészek Szövetkezete felajánlásával; SZTE Mezőgazdasági Kar tanulmányi ösztöndíja versenyzőnként 150-150.000 Ft értékben); a csapat tagjai: Völfer Dorina, Király Mátyás, Kiss Virág.


2. helyezett: Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Székesfehérvár (szakmai tanulmányút: Hód-Mezőgazda Zrt. felajánlásával; SZTE Mezőgazdasági Kar tanulmányi ösztöndíja versenyzőnként 100-100.000 Ft értékben) . A csapat tagjai: Rideg Tamás, Rajnai Zsombor, Szaniszló Bence.


3. helyezett: Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Győr (szakmai tanulmányút: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. felajánlásával; SZTE Mezőgazdasági Kar tanulmányi ösztöndíja versenyzőnként 75-75.000 Ft értékben). A csapat tagjai: Lengyel Ramóna, Domsitz Bence István, Farkas Bálint.Az 1-2-3. helyezett csapatok további ajándékai voltak: a kiállítás üvegplakettje, Denver DCW-380 kamerás drón, szakmai tanulmányút (Hód-Mezőgazda Zrt., Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete telephelyére),
különdíjak: 3 db egyenként 50-50.000 Ft-os OBI vásárlási utalvány,
valamennyi versenyző ajándékcsomagokat is kapott a Hód-Mezőgazda Zrt. és Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. jóvoltából.Különdíjak:

"A zsűri különdíja", a legkiegyensúlyozottabb csapat: Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Hódmezővásárhely

"A tesztfeladatban legmagasabb pontszámot szerzett csapat": Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Pápa

"Legjobb csapat a 'drónok a precíziós mezőgazdaságban' c. feladatban": Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Szekszárd