borito_cikk_vege

Az agrárium színes világának érdekességeit mutatták be oktatóink a Kutatók Éjszakáján

Az SZTE Mezőgazdasági Kar tizenhétféle programmal szórakoztatta a látogatókat.

Mintegy 120 érdeklődő látogatott el az SZTE Mezőgazdasági Kar idei Kutatók Éjszakája programjaira. Az előadások és kreatív foglalkozások minden korosztálynak érdekességeket tartogattak a kisiskolásoktól a középiskolásokon át a felnőttekig. Tizenhétféle programmal várták Karunk oktatói, kutatói az érdeklődőket, amelyek között számos újdonság is volt.


IMG_2720


Az Akvapónia a gyakorlatban című állomáson az érdeklődők előadás keretében ismerhették meg az akvapónia működési elvét, a halak és növények telepítésének szabályait, illetve láthatták az intézményben működő akvapóniás rendszert is, és megfigyelhették a vízi növények és állatok kontrollált körülmények közötti tenyésztését.


IMG_2446

IMG_2443


A vadhús szerepe a vadgazdálkodásban című előadáson, nemcsak a vadfeldolgozás folyamatát ismerhették meg az érdeklődők, de megfigyelhették a vadhús előkészítését és a tartósítást is, illetve íncsiklandó falatkákon különféle szarvashúsból készült szalámikat is kóstolhattak.


IMG_2571

IMG_2574


A Banán smoothie - DNS kivonása növényi sejtekből című állomáson egyszerű eljárással vonhattak ki a banánból DNS-t a látogatók, közben egy kisfilm segítségével új ismereteket szerezhettek a program névadójáról, az élő szervezetek "tervrajzáról", azaz a DNS-ről.


IMG_2484

IMG_2494

IMG_2463


Újdonságként mutatták be oktatóink A kóser kertészet: a fűszerpaprika-termesztés című előadáson keresztül a kóserság rendkívül bonyolult és költséges eljárását.


IMG_2615

IMG_2613


A már korábbi években is sikeres, hagyományos programjaink is nagy érdeklődés mellett zajlottak. A látogatók a drón szemével nézhettek a Drónok az agráriumban című előadáson. Szembesülhettek azzal a Modern agrárium című előadáson, hogy a folyamatosan változó világ és az új kihívások hogyan követelik meg a mezőgazdaság fenntartását, versenyképességét és fejlesztését, és ez milyen technikai vívmányokkal jár együtt.

 

IMG_2497

IMG_2448


Idén sem maradt el az Állatpreparálás, a Trófeabírálat, vagy a Tejút – a tehéntől az asztalig című népszerű program, amely ezúttal tejtotót, valamint joghurt és sajtkóstolást is tartogatott.


IMG_2562

IMG_2456

IMG_2531

IMG_2722


Az Alkalmazott kórbonctan állomáson egy elhullott sertés pusztulásának körülményeit tárta fel a Mezőgazdasági Kar állatorvosa, aki megállapította, hogy szívburok-, tüdő- és mellhártyagyulladás végzett az állattal.


IMG_2650


Ki tud többet az állatokról? címmel játékos formában ismerhetik meg a legkisebbek a haszon- és egyéb állatok legfontosabb tulajdonságait. A Mindennapi kenyerünk című állomáson elsajátíthatták az érdeklődők a kovász készítésének technikáját, valamit azt, hogy hogyan lehet otthon is jó kenyeret sütni bolti lisztből, minden különösebb technikai háttér (pl. kenyérsütő gép), vagy speciális edény nélkül.


IMG_2680

IMG_2664

IMG_2663


A Honnan jön, hová tart a pollen című előadáson megtudhatták az érdeklődők, hogy milyen károkat okoz a parlagfű és pollenje. A Növény- és rovarismereti teszten, a Gyógynövény-felismerésen, a Gyógytea kóstoláson, a Néhány különleges zöldség, gyümölcs és gomba című programon teakeverékekkel, magvakkal és gyümölcsökkel, fűszernövényekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. Minden érzékszervüket bevetve illatolhattak, kortyolhattak és kóstolhattak ismerős és ismeretlen növények forrázataiból, vagy nyers változataiból.


IMG_2696

IMG_2705

IMG_2700

Események

Rendezvénynaptár *