tanevnyito_borito

A 2022/2023-as tanév gólyáit köszöntötte az SZTE Mezőgazdasági Kar Tanévnyitó Ünnepi Tanácsülésén

Tanévnyitó Ünnepi Tanácsüléssel nyitotta meg a 2022/2023-as tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A hódmezővásárhelyi Városháza Dísztermében megtarott ünnepségen Dr. habil. Komarek Levente az SZTE Mezőgazdasági Karának oktatási dékánhelyettese ismertette a Kar idei beiskolázási adatait.


IMG_7168


A 2022. évi általános és pótfelvételi eljárás során 218 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben nappali és levelező tagozaton, amely az elmúlt 15 év egyik legsikeresebb beiskolázási évének számít.

Az általános felvételi eljárásban 192, míg a pótfelvételi során 26 fő nyert felvétel Karunkra. Alapképzésben az agrár- és üzleti digitalizáció, a magyar és angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki, a vadgazda mérnöki, illetve a vidékfejlesztési agrármérnöki, a felsőoktatási szakképzésben pedig a gyógy- és fűszernövények, a mezőgazdasági továbbá a ménesgazda szakon kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat az új hallgatók. Nappali tagozatra 131, míg levelező tagozatra 87 hallgató beiratkozására nyílt lehetőség – foglalta össze Dr. habil. Komarek Levente.


IMG_7176


A felvett hallgatók 77 százaléka alapképzésben, míg 23 százaléka a felsőoktatási szakképzés keretében végezheti tanulmányait Karunkon. Az alapképzésekre 167 hallgató nyert felvételt, a legnépszerűbb szak továbbra is a magyar nyelvű mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak volt, ide a hallgatók 41 százaléka jelentkezett. A felsőoktatási szakképzésekre 51 hallgató felvételizett sikeresen, ezen a képzési területen a legnépszerűbb a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés volt, ezt a jelentkezők 51 százaléka választotta a felvételi eljárás során – tette hozzá az oktatási dékánhelyettes. A sikeresen felvételizők jelentős része államilag támogatott képzésben részesül.


IMG_7183


IMG_7185


Az angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra 19 országból, többek között Brazíliából, Ghánából, Indiából, Indonéziából, Jemenből, Jordániából, Kínából, Laoszból, Nigériából, Pakisztánból is érkeznek hallgatók továbbtanulni Hódmezővásárhelyre. A sikeres felvételihez alapképzésben 280, míg felsőoktatási szakképzésben 240 pontra volt szükség.

Dr. habil. Komarek Levente a Tanévnyitó Ünnepi Tanácsülésen a graduális képzések mellett a posztgraduális képzések sikeres indításáról is beszámolt beszédében. A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés és a növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés esetében zárult sikeresen a beiskolázás, a szakmérnökökkel együtt több mint 250 új hallgatót köszönthetünk 2022 szeptemberében a Mezőgazdasági Karon. Hozzátette, a Kar a hallgatókért folyó hazai és nemzetközi versenyben szép teljesítményt ért el idei beiskolázási eredményével, amellyel az elmúlt 15 év legsikeresebb beiskolázási időszakán van túl, amelyért köszönetet mondott kollégáinak. A kitartó munkára a jövőben is szükség lesz, annak érdekében, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara az oktatás területén mind a hazai, mind a nemzetközi versenyben megállja a helyét, és továbbra is a térség, valamint a dél-alföldi régió meghatározó agrár-felsőoktatási intézménye maradjon.


IMG_7184


IMG_7189


Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja megköszönte a gólyáknak, hogy a mezőgazdaságot választották hivatásuknak. „Egy mezőgazdásznak mindig van munkája, és garantáltan soha nem unatkozik” – utalt az idei aszály mezőgazdaságot érintő nehézségeire a dékán. „Bízom benne, hogy megtalálják a helyüket a gazdászok közösségében, és azt ígérem Önöknek, hogy mindig Önök mellett állunk majd, legyen az kaland, kihívás, vagy akár problémák, segítünk és mindig nagyon büszkék leszünk Önökre” – tette hozzá Dr. habil. Mikó Edit. A Mezőgazdasági Kar dékánja arra biztatta az elsőéveseket, hogy éljenek azokkal a lehetőségekkel is, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem biztosít a diákok számára és ne csak Vásárhelyet, vagy Szegedet ismerjék meg, de használják ki az Erasmus-program kínálta lehetőségeket is. „Járják be a külföldi egyetemeket tanulmányaik során, de utána jöjjenek mindig haza, hogy tudásuk eredményét itthon kamatoztassák. Legyenek mindig büszkék arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának hallgatói itt Hódmezővásárhelyen” – tette hozzá a dékán.


IMG_7208



IMG_7197


A hallgatói fogadalomtétel után Dr. habil. Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja elé járultak a gólyák, aki egy kézfogással hallgatóvá fogadta a Kar elsőéves hallgatóit.


IMG_7244


IMG_7245


A város nevében Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntötte az elsőéveseket, aki a többi között a város kínálta szórakozási, szabadidős és sportolási lehetőségekre is felhívta a gólyák figyelmét. A város a megyei jogú városok között a legbiztonságosabb – a kiépített térfigyelő és kamerarendszernek köszönhetően –, így a Kar hallgatói is ideális környezetben tölthetik majd diákéveiket. Akik ideiglenesen lakóhelyüknek választják Hódmezővásárhelyet, azok városkártyát is igényelhetnek, amellyel a többi között kedvezményesen látogathatók például a muzeális intézmények. A változások a mezőgazdaságban évről-évre tetten érhetőek – mondta a polgármester – a nők növekvő aránya a szakmában, a digitalizáció fokozódó szerepe, az éghajlatváltozás hatásai is új helyzet elé állították a gazdálkodókat.


IMG_7319


Felértékelődött továbbá az önellátás szerepe. Hozzátette, bízik abban, hogy ha külföldi tapasztalatszerzéssel gazdagodva is, de a jövő agrárszakemberei hazatérnek majd Magyarországra, és a tudásukat átadják hazájuknak. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlévők jó szakmát, jó várost, jó egyetemet és Kart választottak, ahol minden adott, hogy a tudást élhető környezetben sajátíthassák el, majd szimbolikusan a város polgáraivá fogadta a Kar elsőéves hallgatóit.


IMG_7335


Az ünnepségen Dr. Jani Péter, az SZTE Mezőgazdasági Kar Dékáni Hivatalának vezetője bemutatta a Kar új munkakörbe lépett dolgozóit.


IMG_7343


A Tanévnyitó Ünnepi Tanácsülésen Koncz Barbara, az SZTE Mezőgazdasági Kar korábbi mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatója énekelt, gitáron kísérte Bugyi József.


IMG_7198