B__OB20190807008-scaled

A PARLAGFŰPOLLEN MAGYARORSZÁGON, 2019-2020

Dr. Makra László

Pollenhelyzet:

 

A parlagfű pollenszezon lényegében véget ért.

Az enyhébb idő, valamint a szél hatására szórványosan jelentkezhet közepes koncentráció, mely okozhat enyhébb tüneteket, péntektől azonban a parlagfű virágporának mennyisége országszerte várhatóan az alacsony tartományban marad.

A többi nyári allergén, mint a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az üröm, a libatopfélék valamint a lórom, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék virágporából esetlegesen előfordulhat még néhány szem a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen a magas-nagyon magas tartományban várható.

 

A parlagfűpollen szezonban naponta frissülő parlagfű pollen előrejelzésünk az alábbi link alján elérhető: https://efop180.antsz.hu/temak-konyezetegeszsegugy/allergenek-a-levegoben/

 

Az allergiás betegségteher csökkentése érdekében a https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok.html linken az Aerobiológiai Hálózat által monitorozott növényfajokra vonatkozó, naponta frissülő pollenkoncentráció előrejelzés áll rendelkezésre.

 

A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációjának alakulása 2019-ben és 2020-ban: (A 2020. évi grafikon még nem validált, részleges adatsor alapján készült.)


1.jpg

Események

Rendezvénynaptár *