boritokep3

Hogyan érezték nálunk magukat a külföldi hallgatók?

Megmutatjuk gyakorlati beszámolóikat!


Kawtar Ziane gyakorlati beszámolója

 

Kawtar Ziane vagyok, harmad éves PhD hallgató a II. Hassan Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetemen. Marokkóból jöttem.


IMG_6982

 

Tanulmányi területem a növény genetika és növénytermesztés.

 

A doktori tanulmányomat az eper nemesítéséből és betegségekkel szembeni ellenálló képességének kutatásából írom.

 

A program során felhasznált növényi mintákat Marokkóban és Magyarországon gyűjtöttük. Dr. Monostori Tamással a szamóca levelek különböző növekedési hormon-kombinációkra adott kalluszindukciós válaszát teszteltük. A kísérleteket teljes mértékben a Kar növényi szövettenyésztési laboratóriumában végeztük.


Kawtar

 

A gyakorlatom végén a marokkói delegációval meglátogattuk a Kar tangazdaságát ahol a hallgatók élesíthetik képességeiket és tudást szerezhetnek a gyakorlatban mind növény- és állattudományban, illetve az élelmiszertechnológia területén.

 

Lehetőségem volt a gyakorlatom alatt felfedezni Szeged városát, ami a harmadik legnagyobb város Magyarországon. A Fogadalmi templomtól a naplementéig a Tisza folyó mellett, ez a város csupa báj.

 

Emellett lehetőséget kaptam egy hétvégét eltölteni a fővárosban, Budapesten, mely felülmúlta minden várakozásomat!HAMMOUYAT SALAH EDDINE gyakorlati beszámolójaHAMMOUYAT SALAH EDDINE vagyok, mérnök hallgató a meknési Nemzeti Agrártudományi Egyetemen, amely olyan lehetőséget biztosított nekem, mint az ERASMUS+ program. Lenyűgöző tapasztalatokat szereztem.

 

Ebben az évben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán vettem részt az Erasmus + programban.


1667551465359


A gyakorlati képzésem Magyarországon 3 hónapig tartott.

 

A tárgya a következő volt: Drónok használata a precíziós mezőgazdaságban: korlátok és lehetőségek.

 

A mentorom Dr. Duray Balázs volt, akitől sokat tanulhattam a drónok irányításáról és az adatgyűjtésről. A mentortanárom nemcsak a tanulmányaimban segített, nagylelkű volt és segítőkész, sok erőfeszítést tett, hogy bemutassa a magyar kultúrát.

 

1667551469836


(Nagyon köszönöm neki és az adminisztratív személyzetnek is a segítséget).

 

Szeretnék köszönetet mondani a kedves Dr. BOUABID RACHID kutató-tanáromnak, a meknési Nemzeti Agrártudományi Egyetem Talajtani Intézetéből azért, hogy elfogadta és felügyelte a kutatási munkámat.

 

Meg szeretném köszönni a türelmét és az erőfeszítéseit, azt, hogy állandóan rendelkezésemre állt.

 

Szeged gyönyörű város, sok szórakozási és találkozási hellyel. Sok országból ismerkedhetsz meg különböző emberekkel, ami tökéletes alkalmat ad a diákokkal való találkozásra, más kultúrák megismerésére és jó barátságra! Szerelmes vagyok ebbe a városba, és soha nem felejtem el ezt az élményt, ez volt életem egyik legjobb hónapja! Köszönjük ezt a lehetőséget, az Erasmus+ a legjobb módja annak, hogy felejthetetlen emlékeket szerezzen életre és tanuljon! Magyarország nagyon jó választás!


Amine Mandid gyakorlati beszámolója

 

A nevem Amine Mandid.

23 éves vagyok, Marokkóból jöttem és mérnök hallagtó vagyok a meknési Nemzeti Agrárgtudományi Egyetemen.


1667551478879


Lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek az Erasmus + programban, ami egy fantasztikus lehetőség a fiataloknak, hogy új dolgokat tanuljanak és új embereket ismerhessenek meg a világ minden tájáról.

Ebben az évben Magyarországon jártam a Szegedi Tudományegyetemen. Részt vettem az Erasmus + programban, amely egy együttműködés a meknési Nemzeti Agrártudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetm Mezőgazdasági Kara között.

A gyakorlatom 2 hónapig tartott, 2022 júniusától júliusáig.


1667551483475


Gyakorlatom tárgya: a drónok használata a precíziós agrárgazdálkodásban; lehetőségek és korlátok.

A mentorom Dr. Duray Balázs volt, akitől sokat tanulhattam a drónok irányításáról és az adatgyűjtésről.

A mentortanárom nemcsak a tanulmányaimban segített, nagylelkű volt és segítőkész, sok erőfeszítést tett, hogy bemutassa a magyar kultúrát.


1667551493484


Szeretnék köszönetet mondani a kedves Dr. BOUABID RACHID kutató-tanáromnak, a meknési Nemzeti Agrártudományi Egyetem Talajtani Intézetében azért, hogy elfogadta és felügyelte a kutatási munkámat.

Meg szeretném köszönni a türelmét és az erőfeszítéseit, azt, hogy állandóan rendelkezésemre állt.

Szeged városa egy csodálatos hely, nagyszerű lehetőséget ad, hogy új emberekkel találkozz és megismerj más kultúrákat, barátságokat köss.

Felejthetetlen és gyönyörű emlékeket szereztem.

Remélem, mindenkinek lesz lehetősége kipróbálni az Erasmus + projektet, Magyarország egy nagyon jó választás!Mariem Jlassi gyakorlati beszámolója


A nevem Mariem Jlassi. Doktorandusz hallgató vagyok a Mateur Agrártudományi Egyetemen, Bizertében, Tunéziában. Ezen az egyetemen szereztem meg korábban a mérnöki diplomámat állattanból és takarmányozástanból.


Jassli


Az a megtiszteltetés ért, hogy az Erasmus program keretén belül lehetőséget kaptam, hogy gyakorlatomat Magyarországon végezhessem. (Szeretném megköszönni Dr. habil. Mikó Edit dékán asszonynak, hogy elfogadta a jelentkezésemet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.)


Jlassi_es_kari_emberek


A legtöbb kutatási munka a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai Intézetében folyt, Dr. Vágvölgyi Csaba felügyelete alatt.

A kutatásom témája volt: a termékenységi gének meghatározása a magyar méneknél.


Munkám végrehajtásához vérmintákra volt szükségem – itt köszönöm meg Dr. Mikó Editnek és Dr. Pinnyey Szilárdnak, hogy elérhetővé tették nekem az említett mintákat.


Ezután megkezdtem a DNS-ek kivonását a mintákból. (Itt szeretném megköszönni a Mikrobiológiai Laboratórium minden tagjának a segítségét, különös tekintettel Dr. Vágvölgyi Csabára.)


A DNS-ek letisztítása után elküldtem őket szekventálásra, melyeket reális időtartamon belül vissza is küldtek nekem.

Volt szerencsém a Mikrobiológiai Intézet néhány kutatóját megismerni, akik végig kísértek engem a gyakorlatom alatt.

Szerettem volna jobban kibontakoztatni a munkámat, de sajnos az idő rövidsége ezt megakadályozta.

Eltartott egy ideig mire a mintákat össszeválogattam, de végül sikerült jó eredményeket kapnom és pozitív tapasztalatokat szereznem a labormunka terén.


A laborban végzett kutatói munkám mellett lehetőségem nyílt, hogy csatlakozzam a tunéziai és marokkói delegációkhoz, akik Erasmus látogatásukat töltötték és meglátogattuk a tejelő tehenészetet, a Tangazdaságot és a sajtüzemet is, emellett pedig Szeged néhány látványosságát is megnéztük.


Emellett szívesen meglátogattam Budapestet és olyan csodálatos műemlékeit, mint a Budai Vár, a Hősök tere, a Margitsziget, a Parlament, a Szent István Bazilika és sok más turisztikai hely.

Lenyűgöző tapasztalatokat sikerült szereznem, amelyek hozzájárulnak az előre jutásomhoz. Végül, szeretnék köszönetet mondani Gera Magdolnának és Dr. Jani Péternek, hogy támogattak a gyakorlatom előtt és utána is.Achemrk Oussama gyakorlati beszámolója

 

A nevem ACHEMRK OUSSAMA, 23 éves vagyok és Marokkóból érkeztem. Növényvédelmi mezőgazdasági mérnök vagyok, a meknesi Nemzeti Mezőgazdasági Egyetemen végeztem. Azért vettem részt az Erasmus+ projektben, hogy a Szegedi Tudományegyetemen fejezhessem be a mérnöki gyakorlatomat.


oussama

 

Valójában ez egy csodálatos élmény volt és melegen ajánlom minden fiatalnak, hogy vegyen részt ebben a programban, tanuljon új dolgokat, találkozzon új emberekkel, különböző kultúrákkal és ismerjen meg új országokat!

 

A gyakorlatom májusban kezdődött és három hónapig tartott. Utolsó munkám tárgya volt a már ismert és új szárrozsda rasszok azonosítása Magyarországon, és a fajták rezisztenciájának jellemzése, Dr. Tar Melinda szakmai vezetésével a Gabonakutatóban.


Egy kivételes hölgyet ismerhettem meg a személyében, aki mindig minden kérdésemet figyelmesen meghallgatta és lépésről lépésre követte a munkámat.

 

Szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet tanáraimnak a meknési Nemzeti Agrártudományi Egyetemen, Dr. AMIRI Saidnak és Dr. LAHLALI Racidnak. Ők szintén mindig a rendelkezésemre álltak.

 

Ami engem illet, a Szegedi Tudományegyetemen széles körű tudásra és ismeretségre tehettem szert. Szeged egy csodálatos város.

 

Hogy őszinte legyek, soha nem fogom elfelejteni ezt az élményt, lenyűgöző volt és sok szép emléket szereztem.Leila Ben Farhat gyakorlati beszámolója


A Tunéziai Nemzeti Agrártudományi Egyetemről érkeztem, mint PhD hallgató. Lehetőséget kaptam, hogy a kutatási gyakorlatomat az Erasmus projekten keresztül a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán tölthessem 2022. május 15-től július 31-ig.


Farhat_egyetemi_hatter


A szegedi élet nagyon kellemes volt a számomra. A közlekedés jól szervezett volt. A buszhálózat is jól kiépített az országban, így Magyarországon Budapestet is meglátogathattam. Ez alatt az időszak alatt volt lehetőségem látogatást tenni a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Élelmiszer Laboratóriumában. Egy tunéziai delegációval ellátogattunk a hódmezővásárhelyi SZTE Tangazdaságba is.

Kutatásomat az SZTE Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumában folytattam. A kutatás célja az volt, hogy összehasonlítsam az A1 és A2-es tej emberi szervezetre gyakorolt hatásait. Vegyes eredményeket kaptam.

 

farhat_2


A tehéntejet számos országban fogyasztják. Azonban a fogyasztása összefüggésbe hozható különböző emberi bélrendszeri betegségekkel.

A B-kazein genetikai profilja az egyik olyan tényező, amely felelős ezekért a rendellenességekért, és az A1 variáns egy kiváltó kórokozó/ágens. A B kazein A1 olyan bioaktív peptidek képződéséhez vezet, amelyek bélreakciókat váltanak ki. Ugyanez nem figyelhető meg az A2 allél esetében.

Az A2 tejet az A2 A2 genotípusú tehenektől nyerik. A közegészségügy és az állattenyésztés szempontjából fontos a fajták azonosítása és az állatok A2-tejtermelésre való szelektálása.


Farat_platan_csoprotkep


IMG_6988


farhat_laborgyak

Amanda Hoarau gyakorlati beszámolójaBemutatkozás


A nevem Amanda HOARAU, 23 éves vagyok. Másodéves hallgató vagyok a mezőgazdasági mérnök szakon, Reunion szigetéről érkeztem. Azért jöttem Hódmezővásárhelyre, a Mezőgazdasági Karra, hogy a kutatási gyakorlatomat elvégezzem.


Amanda


 

A gyakorlatom tárgya


Egy izgalmas, négyhónapos projekten dolgoztam, belefoglalva A2 tej meghatározását; amely a tej táplálkozási összetevőinek meghatározását jelentette. Ezen a munkán a Kar dolgozóival és egy PhD hallgatóval dolgoztam együtt.

 

Amanda_2
Szakmai tapasztalat


A gyakorlat segítségével új készségeket sajátíthattam el, pl. a csapatmunka terén és a professzionális berendezések használatában. Ezen felül találkozhattam új emberekkel és bővíthettem baráti kapcsolataimat is. Szeretném hozzátenni, hogy nagyon jó volt a Karon dolgozni, mert minden ember, akivel találkoztam szívélyesen és barátságosan üdvözölt.

Arra is volt lehetőségem, hogy kiutazzam Romániába, és részt vegyek egy kongresszuson a fenntartható fejlődésről.

 

amanda_3Személyes tapasztalat


A személyes tapasztalatom az, hogy ez a gyakorlat lehetővé tette a számomra, hogy felfedezzek egy új országot. Különféle kirándulásokon vehettem részt a Kar oktatóival, tanulmányi célból látogattam meg egy tejelő tehenészetet, kulturális és relaxációs célból pedig Mindszentre utaztam.

Szeretném megköszönni minden embernek, aki részt vett a gyakorlati oktatásomban, hogy felejthetetlen élményekkel lehettem gazdagabb.


IMG_6984