hallgatok

Kiemelten sikeres volt a felvételi eljárás az SZTE Mezőgazdasági Karon

Több mint kétszázötven új hallgatóval indul a 2022/2023-as tanév Hódmezővásárhelyen.


Az elmúlt 10 évben folyamatosan növekszik a jelentkezett és felvett hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Hódmezővásárhelyen. Míg korábban közel 150 hallgatóval indították a tanéveket, addig most 218 hallgató kezdheti meg tanulmányait alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben nappali és levelező tagozaton. A jelentős létszámú magyar hallgatók mellett 32 külföldi hallgató is eredményesen felvételizett a Kar angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki alapképzésére. Számos országból, többek között Brazíliából, Ghánából, Indiából, Indonéziából, Jemenből, Jordániából, Kínából, Laoszból, Nigériából, Pakisztánból is érkeznek hallgatók továbbtanulni az alföldi városba.


A graduális képzések mellett posztgraduális képzések indításában is jeleskedik a Kar. 2022 szeptemberétől a Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés és a Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés esetében zárult sikeresen a beiskolázás. Előbbi szak esetében 25, utóbbi szak esetében pedig 13 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Összességében 256 felvételt nyert új hallgatóval kezdődik a 2022/2023-as tanév a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán.


- Bizakodásra ad okot évről-évre, mind a növekvő jelentkező és a felvett hallgatói létszám is. Korábbi években főleg a szakirányú középiskolákból érkeztek diákok, napjainkra azonban egyre több gimnáziumban érettségizett diákot köszönthetünk hallgatóként Karunk valamely képzésén – mondta lapunknak Komarek Levente oktatási dékánhelyettes. Komarek Levente kifejtette, hogy míg néhány évvel ezelőtt az agrárpályát az „agrárgyökerekkel” rendelkező fiatalok választották, addig napjainkban egyre inkább a mezőgazdaságban rejlő kihívások és a dinamikusan fejlődő, innovatív megoldások iránt érdeklődők választják ezt a hivatást. A digitalizáció, a precíziós eszközök, a dróntechnológia vagy éppen a robotika, illetve az előbbiek mezőgazdasági felhasználása és alkalmazása egyre több fiatal érdeklődését felkelti. Úgy vélem, hogy a Kar folyamatosan bővülő oktatási portfóliója jelentős perspektívát kínál az agrárium iránt érdeklődő érettségizett fiatalok számára - mondta a dékánhelyettes.


Az alapképzések duális képzési formában is választhatók. A felvétel nyert hallgatók tanulmányi éveik során a Karral szorosan együttműködő vállalati partnereknél már az első évtől kezdődően szakmai tapasztalatot szerezhetnek és elsajátíthatják azokat a kompetenciákat, amelyekkel megfelelnek a munkaerőpiaci elvárásoknak.


A 2022/2023-as tanévben az általános és pótfelvételi eljárásban, valamint a szakmérnöki képzésben együttesen felvett új hallgatók létszámát a következő táblázatban foglaltuk össze:

 

Szak

Tagozat

Létszám

Agrár- és üzleti digitalizáció BSc

levelező

10

 

nappali

11

Mezőgazdasági mérnöki BSc

levelező

28

 

nappali

40

Mezőgazdasági mérnöki BSc angol nyelven

nappali

32

Vadgazda mérnöki BSc

levelező

8

 

nappali

8

Vidékfejlesztési agrármérnöki BSc

levelező

9

 

nappali

21

Gyógy- és fűszernövények FOSZ

levelező

20

 

nappali

6

Ménesgazda FOSZ

levelező

3

 

nappali

2

Mezőgazdasági FOSZ

levelező

9

 

nappali

11

Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember SZT

levelező

25

Növényvédelmi szakmérnök SZT

levelező

13

ÖSSZESEN

 

256

Események

Rendezvénynaptár *