Bezár

Szakdolgozati témák

Mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés (FOSZ)

Mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés (FOSZ)

2021. május 21.
3 perc

Dr. Süli Ágnes:

  • Biológiai tartósítószerek hatása a silókukorica erjedésdinamikájára és aerob stabilitására
  • Takarmányozás hatása a tejtermelésre és tej minőségre
  • Húsmarhák takarmányozási technológiájának elemzése
  • Sertések hagyományos- és korszerű takarmányozása
  • Csongrád vagy adott megye tehéntartó kisgazdaságainak takarmányozási technológiái
  • Baromfiak (választott faj, hasznosítás) takarmányozásának elemzése
  • Keveréktakarmány-gyártás és felhasználás Csongrád megyében (vagy az ország más megyében)
  • Legelő hasznosítás Csongrád megyében (vagy az ország más megyéjében)
  • Juhok takarmányozása (választott üzemben)
  • A korszerű lótakarmányozás bemutatása
  • Őshonos állatfajok takarmányozása

Prof. Dr. Makra László:

  • A parlagfűpollen története Magyarországon
  • A meteorológiai elemek kapcsolata a parlagfűpollen koncentrációval lokálisan, regionálisan, kontinentálisan és globálisan
  • A parlagfűpollen transzportja Magyarországra
  • A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
  • Globális felmelegedés vs. technológiai kihívások a mezőgazdaságban
  • Az európai mezőgazdaság lehetőségei a változó klímában
  • A mezőgazdaság versenyképességének klímafüggése
  • Fagy előrejelzési módszerek alkalmazása a mezőgazdaságban
  • Az aszály előrejelzése
  • A diszponibilis vízkapacitás trendjei az Alföldön
  • A hiányzó napi parlagfűpollen koncentráció adatok pótlása és validálása az Európai Parlagfűpollen Adatbázisban (EAN)
  • A parlagfűpollen új kvantitatív (átlagos évi pollenkoncentráció, az átlagos évi maximális pollenkoncentráció napja) és kvalitatív (a pollenszezon átlagos első napja, a pollenszezon átlagos utolsó napja, és a pollenszezon átlagos hossza) térképei Európára

Dr. Komarek Levente:

  • A Dél-Alföld agrárszerkezetének strukturális változásai a rendszerváltozástól napjainkig
  • A Dél-Alföldi régió súlyának, szerepének alakulása a hazai agrártermelésben (összehasonlító vizsgálat)
  • A hazai baromfivertikum jellemző vonásai, különös tekintettel napjainkra
  • A vidékfejlesztés aktuális kérdései napjainkban
  • Társadalmi-gazdasági folyamatok térbeli és időbeni változásai egy szabadon választott téma alapján

Dr. Csiba Anita:

  • Környezetbarát technológiák alkalmazása a mezőgazdaság területén
  • Környezetbarát technológiák alkalmazása az élelmiszeripar területén
  • Mezőgazdasági melléktermékek feldolgozása környezetbarát technológiákkal
  • Élelmiszeripari melléktermékek feldolgozása környezetbarát technológiákkal
  • Ammónia- és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az állattartás, takarmányozás, trágyakezelés, trágyatárolás, valamint a feldolgozás során
  • Sertéshús feldolgozás élelmiszer-biztonsági és minőségi kérdései

Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella:

  • Egy élelmiszer pozícionálása
  • Agrármarketing a gyakorlatban (egy példán keresztül)
  • A közösségi agrármarketing jelentősége
  • Helyi rendezvények, mint a termelők piacai
  • A szőlő-bor vertikum elemzése

Dr. Monostori Tamás

  • Az édesburgonya termesztéstechnológiájának fejlesztése
  • Növényi sejt- és szövettenyésztés (batáta, dísznövények stb.)
  • Növényi biotechnológia/növénynemesítés aktuális kutatási programjai (GK Nonprofit Kft.-vel közösen)
  • Szántóföldi és kertészeti növények vetőmagtermesztése adott gazdaságban
  • ELTE Füvészkerttel (Bp.) és GK Nonprofit Kft.-vel közösen: Bekapcsolódás a selyemvirág (Lagerstroemia sp.) nemesítésébe, szövettenyésztésébe (helyszín: Gabonakutató, Szeged)

Dr. Jakab Péter:

  • Szántóföldi növények termesztéstechnológiájának bemutatása, értékelése
  • Szántóföldi növények különböző agrotechnikai reakciójának (vetésváltás, talajművelés, tápanyagellátás, vetésidő, növényszám, növényvédelem, öntözés) vizsgálata
  • Szántóföldi és kertészeti kultúrák integrált növényvédelme
  • Gyógy- és fűszernövények termesztéstechnológiájának bemutatása, értékelése
  • Gyógy- és fűszernövények agrotechnikai reakciójának (vetésváltás, talajművelés, tápanyagellátás, vetésidő, növényszám, növényvédelem, öntözés) vizsgálata

Dr. Lantos Ferenc:

  • Kertészeti kultúrák termesztéstechnológiája, feldolgozása egy adott gazdaságban
  • Kertészeti kultúrák szaporítása (vetőmagtermesztés, faiskola stb.)
  • Zöldségnövények fajtaösszehasonlító vizsgálatai
  • Tápanyag hatása a zöldségnövények termésalakulására
  • Intenzív gyümölcstermesztési rendszerek bemutatása
  • Kertészeti kultúrnövényeink tápanyag-igénye, agrokémiai elemzése
  • Kertépítés, kertkultúra
  • Agrártörténelem

Dr. Sisák István:

  • Egy precíziós módszerekkel művelt tábla digitális adatainak kiértékelése
  • Digitális talajtérképezés WRB kategóriák szerint egy kisebb magyarországi régióban
  • Talajtani adatok értékelése a precíziós gazdálkodás számára
  • Digitális talajtérképezés módszertani fejlesztése
  • Kezelési egységek kialakítása különböző input adatok alapján a precíziós gazdálkodásban

Dr. Hupuczi Júlia:

  • Belvíz vizsgálata adott területen
  • Magyarország aszályhelyzete
  • Mezőgazdaság és vízhasználat az éghajlatváltozás tükrében
  • Adott terület talajtani vizsgálata, a talaj szerkezeti állapotának jellemzése
  • A legjellemzőbb talajdegradációs folyamatok vizsgálata, kimutatása
  • Talajművelési technológiák összehasonlító elemzése
  • Talajművelés hatása a talajok fizikai állapotára
  • Kímélő talajművelés, talajnedvesség megőrzésének lehetőségei
  • Alternatív megoldások a talajművelésben
  • Az öntözés talajra gyakorolt hatásának vizsgálata tetszőlegesen választott területen

Dr. Somogyi Norbert:

  • Öntözővizek minőségi vizsgálata
  • Termőtalajok elemtartalmának vizsgálata környezetvédelmi szempontok alapján
  • Termőtalajok minőségi vizsgálata

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • feb
    10
    Szorgalmi időszak
    00:01
    00:01
  • ápr
    28
    Kreditátvitel (MODULO-n keresztül)
    00:01
    00:01
  • máj
    12
    III. évfolyamos hallgatók gyakorlata
    00:01
    00:01
  • máj
    12
    Vizsgajelentkezések
    00:01
    00:01

Kapcsolódó hírek