boritokep

A Mezőgazdasági Kar végzőseit ünnepeltük a 63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésen


Az SZTE Mezőgazdasági Kar 63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésén 113 végzett hallgató kapta meg diplomáját, köztük 57-en kiváló minősítéssel.


DSC_6530


A Sófalvy előadóteremben két időpontban megtartott ünnepségen délelőtt a mezőgazdasági mérnöki és vadgazda mérnöki alapszakok végzősei, délután pedig a vidékfejlesztési agrármérnöki alap- és mesterszakok, valamint a szakirányú továbbképzések végzett hallgatói kapták meg diplomájukat.


DSC_6667


Megtelt szülőkkel és hozzátartozókkal nemcsak a Sófalvy előadóterem, hanem az élő kivetítésre biztosított „B” előadóterem is.


20230210_104718


Mindkét ünnepséget Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja nyitotta meg.


DSC_6535


„Hallgatóink elmondhatják magukról, hogy nekik mindenből kijutott” – nyilatkozta a diplomaátadóval kapcsolatban a dékán. „A most végzett hallgatók a pandémia alatt online kezdték tanulmányaikat, aztán olyan is volt persze, hogy nem kellett katalógust írni, mert mindenki itt volt, amikor már végre újra lehetett jönni. Amit ki kell emelni még, az a tavalyi, rendkívül aszályos év, amely minket, mezőgazdászokat sújtott. Mégis volt egy olyan előnye, hogy ezt a tudást, amit egy mezőgazdász elsajátít az aszály alatt, át tudtuk adni a hallgatóknak. Az a hallgató, aki úgy végzi el az egyetemet, hogy tényleg mezőgazdász akar lenni, az szinte száz százalékban kap munkát. Sokan a gyakorlati helyre már úgy mentek oda, hogy ez lesz a munkahelyük, vagy ha nem is úgy indultak, közben megszerették, megismerték őket és munkát ajánlottak nekik. Vannak, akik tovább tanulnak, és olyanok is vannak, akik már munka mellett teszik ezt, belépnek a nagybetűs életbe, de még a diáklét is megmarad az életükben. Az a tapasztalat, hogy nemcsak a környéken helyezkednek el a nálunk végzett szakemberek. Sokakat már végzős hallgatóként magukhoz kötnek a cégek, mert nagyon nagy szükség van jó képességű agrárszakemberekre” – mondta Dr. habil. Mikó Edit.


A friss diplomásokkal mérnökké fogadásuk alkalmából a Kar dékánja mellett Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese is kezet szorított.


DSC_6806


„A Szegedi Tudományegyetem egy úgynevezett komprehenzív, széles körű oktatást nyújtó egyetem a maga 12 Karával. A felsőoktatási paletta szinte minden eleme megtalálható itt, ezért rendkívül fontos, hogy a mezőgazdasági tudományok is megtalálják helyüket az egyetemen belül. A dél-alföldi régió mezőgazdasága egy rendkívül fejlett és meghatározó része a magyar mezőgazdaságnak. Indokoltnak tartjuk azt, hogy az ágazat szakembereit itt, helyben oktassuk” – fogalmazott az ünnepség kapcsán Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Hozzátette: árgus szemekkel kell követni, hogy a munkaerőpiac milyen képességeket kíván meg a hallgatóktól, ez határozza meg az új szakok indítását is. Napjainkban elsősorban a digitalizáció követelményeinek kell megfelelni. Ebben úttörő szerepet vállalt a Mezőgazdasági Kar is. Olyan szakokat indít, amellyel a mezőgazdaság nagymértékű digitalizációs követelményeinek eleget tevő szakember gárdát képezhetnek ki.


A végzett hallgatók nevében az első ünnepségen Simon Kitti mezőgazdasági mérnök, valamint az üzbegisztáni Lukmonov Ikromovich Tokhirmalik (agricultural engineer) búcsúzott, míg a második ünnepségen Busa Judit Mária vidékfejlesztési agrármérnök, valamint Bán-Borsi Bernadett Orsolya okleveles vidékfejlesztő agrármérnök mondott köszönetet az Alma Maternek, az oktatóknak és a szülőknek.


DSC_6670



DSC_6671


„Egyetemi tanulmányaimat itt kezdtem, mint mezőgazdasági mérnök, és fontosnak tartottam, hogy valamilyen szakirány felé specializálódjak ezért választottam a mesterképzésben a vidékfejlesztést” – mondta Bán-Borsi Bernadett Orsolya. „Nagyon örülök, hogy az elmúlt két évben itt tanulhattam, és mindezt a tudást és tapasztalatot megszerezhettem, és most, mint végzett okleveles vidékfejlesztő agrármérnök állhatok itt” – tette hozzá Bán-Borsi Bernadett Orsolya.


DSC_6820


„Az állattenyésztés és növénytermesztés mellett nagyon érdekel a vidéki élet javítása, továbbfejlesztése, és a vidéki térségek megújítása, így ez a szak tetszett a leginkább” – nyilatkozott Busa Judit Mária vidékfejlesztési agrármérnök. „Szeretnék majd ezen a területen elhelyezkedni, de előbb még szeretnék egy vidékfejlesztési agrármérnöki MSc-t is elvégezni” – mesélt a terveiről Busa Judit Mária.


DSC_6817


A 63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésen oklevelet szerzett legidősebb hallgató idén ünnepeli az 51. születésnapját, és most kapta meg diplomáját a Kar Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjas hallgatója Simon Kitti, valamint az Új Nemzeti Kiválóság Program két kari ösztöndíjasa, Turuczki Szabolcs Márk és Varga Antal is.


DSC_6829_1


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának végzett külföldi hallgatói Törökországba, Pakisztánba, Üzbegisztánba, Kazahsztánba, Vietnámba, Nigériába, Egyiptomba, Peruba és Brazíliába vitték haza a nálunk megszerzett szaktudást.


DSC_6644_


DSC_6642_


Az ünnepségen címzetes főiskolai tanári elismerést kapott Dr. Rákóczi Attila PhD, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint Dr. Berta Attila László PhD, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal kormánytisztviselője, vármegyei állattenyésztési főfelügyelő. Címzetes főiskolai docensi kitüntetést vehetett át Aszalai Ernő, nyugalmazott kertészmérnök, vásárhelyi gyógynövénytermesztő.


DSC_6693


A 63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésen készült fényképek az alábbi linkeken érhetők el:


63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülés (mezőgazdasági mérnöki és vadgazda mérnöki

alapszakok) délelőtti ünnepség I. rész ITT letölthető.


63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülés (mezőgazdasági mérnöki és vadgazda mérnöki

alapszakok) délelőtti ünnepség II. rész ITT letölthető.

63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülés (vidékfejlesztési agrármérnöki alap- és mesterszak,

szakirányú továbbképzések) délutáni ünnepség I. rész ITT letölthető.


63. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülés (vidékfejlesztési agrármérnöki alap- és mesterszak,

szakirányú továbbképzések) délutáni ünnepség II. rész ITT letölthető.