Rendezvénynaptár
-
február 12. 08:00 - május 18. 18:00
-
április 29. 00:01 - május 12. 23:59
-
május 2. 09:00 - 4. 18:00
-
május 2.14:00 - 16:00
-
május 4.09:00 - 18:00
Az SZTE Mezőgazdasági Karon zajlott a batáta zöld lombozat silózása a „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása - VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17” program által támogatott „Az édesburgonya termőhely- és fajtaspecifikus termesztéstechnológiájának, valamint kórokozómentes szaporítóanyag-előállításának fejlesztése” című projekt keretei között.
Karunk hallgatói rendhagyó munkafolyamatban vehettek részt az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet, valamint a Növénytudományi és Környezetgazdálkodási Intézet közös kutatásában.
A kutatás célja olyan növényi alapanyagok fermentálva tartósítása, amelyek feldolgozási vagy termesztés technológiai szempontból hulladéknak tekintünk, azonban értékes táplálóanyag-összetételük miatt perspektivikusak lehetnek a gazdasági haszonállatok, elsősorban a kérődzők, takarmányozásában.
A batáta zöld lombozat besilózása különböző adalékanyagok és silózószerek kombinációival történt. A módszer lényege, hogy jól zárható üvegekbe (mikrosiló) tömörítve a silózási alapanyagokat, tökéletesen lehet modellezni a nagyüzemi silózás körülményeket.
A mikro silókba való tömörítését eredményességét nagyban befolyásolja – a gyakorlatban is – az, hogy milyen mértékben kerül levegő a szilázsba, mivel a levegő jelenléte nemkívánatos mikrobiológiai folyamatokhoz vezethet. Megfelelő várakozási időt követően, a mikrosilók felbontása utána, a batáta szilázs táplálóanyag-tartalmának és fermentációs paramétereinek meghatározása fog történni, és várhatóan új tudományos eredmények is publikálásra kerülnek a témában.
Szerző: Dr. Süli Ágnes, az SZTE MGK főiskolai docense, a Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium vezetője