boritokep_silozashoz

Batáta zöld lombozat silózása

Az SZTE Mezőgazdasági Karon zajlott a batáta zöld lombozat silózása a „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása - VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17” program által támogatott „Az édesburgonya termőhely- és fajtaspecifikus termesztéstechnológiájának, valamint kórokozómentes szaporítóanyag-előállításának fejlesztése” című projekt keretei között.


IMG_2754_


IMG_2773


Karunk hallgatói rendhagyó munkafolyamatban vehettek részt az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet, valamint a Növénytudományi és Környezetgazdálkodási Intézet közös kutatásában.


IMG_2752


IMG_2755_


IMG_2767


IMG_2769_


A kutatás célja olyan növényi alapanyagok fermentálva tartósítása, amelyek feldolgozási vagy termesztés technológiai szempontból hulladéknak tekintünk, azonban értékes táplálóanyag-összetételük miatt perspektivikusak lehetnek a gazdasági haszonállatok, elsősorban a kérődzők, takarmányozásában.


IMG_2778


IMG_2774_


A batáta zöld lombozat besilózása különböző adalékanyagok és silózószerek kombinációival történt. A módszer lényege, hogy jól zárható üvegekbe (mikrosiló) tömörítve a silózási alapanyagokat, tökéletesen lehet modellezni a nagyüzemi silózás körülményeket.


IMG_2749_


IMG_2748


IMG_2777


IMG_2765_


IMG_2757_


A mikro silókba való tömörítését eredményességét nagyban befolyásolja – a gyakorlatban is – az, hogy milyen mértékben kerül levegő a szilázsba, mivel a levegő jelenléte nemkívánatos mikrobiológiai folyamatokhoz vezethet. Megfelelő várakozási időt követően, a mikrosilók felbontása utána, a batáta szilázs táplálóanyag-tartalmának és fermentációs paramétereinek meghatározása fog történni, és várhatóan új tudományos eredmények is publikálásra kerülnek a témában.


IMG_2746


IMG_2763_


IMG_2759


Szerző: Dr. Süli Ágnes, az SZTE MGK főiskolai docense, a Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium vezetője