Facebook_Event_Cover_31

Új szakirányú képzés a Szegedi Tudományegyetemen a dinamikusan fejlődő kertészeti ágazat szakemberei számára

A kertészeti ágazatokban is egyre fontosabb a környezetünk megőrzését szolgáló, de korszerű technikák, technológiák bevezetése. Különösen gyorsan követi e tendenciát a korszerű növényházi termesztés. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen új szakirányú képzés indul fenntartható, precíziós kertészeti szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés megnevezéssel.


Miért fenntartható és egyben precíziós?


A modern kertészeti termesztés minden olyan precíziós technikát, technológiát felhasznál, melynek segítségével egyrészt a leghatékonyabban állítja elő termékeit, másrészt ezt környezete számára fenntartható módon teszi.

A szak hiánypótló a mezőgazdasági szakirányú képzések sorában, ugyanis egyszerre fókuszál és oktatja a modern kertészeti növényházi termesztés alapjait és technológiai elemeit, valamint a kertészeti ökológiai termesztés speciális technológiáit is.

Az egyetem földrajzi és kapcsolati adottságait kihasználva a képzésben a hazai növényházi és ökológiai kertészet kiemelkedő képviselői oktatnak, illetve a kertészetek gyakorlati bemutató helyként funkcionálnak.


Kiknek ajánljuk az új képzést?


Az agrár képzési területen legalább alapképzésben mérnök szakképzettséggel rendelkezőknek, akik szeretnék a precíziós, digitális technológiát is magába foglaló növényházi termesztést megismerni, kiegészítve az ökológiai termesztés speciális technológiai ismereteivel.

Olyan természettudományi vagy műszaki alapképzetséggel rendelkezőknek is, akik tudásukat szeretnék kiegészíteni korszerű kertészeti ismeretekkel.

 

Hol kamatoztathatja ismereteit a fenntartható, precíziós kertészeti szakmérnök/ szakember?


Mindenekelőtt a kertészeti hajtatásban, mint növényház irányító, kultúravezető, szaktanácsadó. A kertészeti termesztéshez kapcsolódó logisztikai, kereskedelmi területek irányításában, a szakigazgatásban, szaktanácsadásban. A speciális kertészeti ökológiai termesztés (pld. kóser) során.


A képzés 2022. februárjában indul, a mai kor körülményeit is szem előtt tartva online levelező képzési formában (blended learning). Az elméleti tananyagot online formában tanulhatják a résztvevők, kiegészítve gyakorlati személyes bemutatókkal a Dél-alföldi régió kertészeti szereplőinek potenciálját is bevonva. A precíziós kertészet dinamikusan fejlődő szakterület, ezért külföldi szakmai tanulmányútat is tervezünk az oktatási időszak alatt.


További részleteket a képzésről a szak honlapján találnak (http://www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-kepzesek/fenntarthato-precizios) jelentkezési feltételekről, határidőkről, a képzés részletes tematikájáról tájékozódhatnak és letölthetik a jelentkezési lapot.


Szerző: Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka, főiskolai docens, SZTE Mezőgazdasági Kar, Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet