kar_bora_boritokep

A Szentpéteri Borpince 2019. évjáratú Kunsági Generáció Cuvée prémium fehérbora nyerte el a Mezőgazdasági Kar bora címet

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében 2022. május 5-én hirdették ki az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Szegedi Tudományegyetem és a Karok Vinum Academiae et Universitatis borválasztásának eredményét.


Az idei SZTE borversenyen a Szentpéteri Borpince 2019. évjáratú Kunsági Generáció Cuvée fehérbora lett az SZTE Mezőgazdasági Kar bora.


A Szentpéteri Borpince prémium borcsaládjának minden tagját dűlőszelektált, terméskorlátozott, különleges minőségű, válogatott alapanyagból készíti.


A 2019. évjáratú Kunsági Generáció Cuvée-t 50% Chardonnay, 40% Olaszrizling és 10% Irsai Olivér Cuvée alkotja. Mind a három fajta bor esetében gyümölcsös bort készítettek, amelyeket ezután cuvéesítettek, amit egy tizenkét hektoliteres mecseknádasdi elsőtöltésű alig pörkölt fahordóban érleltek nyolc hónapig. Ezáltal a bor tartalmas lett, ugyanakkor a Chardonnay klasszikus jegyeit hordozza, az Olaszrizling finom fajtajelleggel és keserű mandulasággal vesz részt ebben a borban, az Irsai Olivér pedig ezt a két markáns fajtát egy kis játékossággal veszi körül, jelenléte teszi izgalmassá és fiatalossá ezt a bort. Így született meg "A nagyapa, apa és fia generációkat átölelő Cuvée bora".


A Generáció Cuvée 2019 szép eredményekkel büszkélkedhet, nemcsak az SZTE Mezőgazdasági Kar bora címet nyerte el, de a VinAgora 2022 Nemzetközi Magyar Borversenyen is dobogós lett, ezüstérmet kapott.